Ett konstigt jubileum
Text Sarah Britz
Tjugo år på gatorna. När Faktum startades styrde Göran Persson Sverige och hans namne Johansson basade i Göteborg. När statsministern öppnade riksdagsåret 18 september 2001 sa han att arbetet med att motverka hemlöshet skulle fortsätta. Dåvarande socialminister Lars Engqvist (S) tog emot en utredning om hemlösheten i Sverige. Här konstaterades att samordning mellan ansvariga myndigheter och missbruksvården brister och att »socialsekreterarna är hårt belastade«.
20 år senare är det fortfarande ett faktum.
Och antalet hemlösa har ökat.
När första numret av Faktum började säljas på Stampgatan i Göteborg stod ett hundratal nyfikna blivande Faktumförsäljare i kö, nästan samtidigt som flygplanen körde in i World Trade center i New York.
Faktum fokuserade tidigt på frågor som Bostad först och rätten till rena sprutor, alltså sprutbytesprogrammet som då funnits i Skåne i 15 år – men det skulle dröja nästan 17 år till innan det blev verklighet i Göteborg och övriga Sverige.
Bostad först är en tvärt-om-modell mot hur det funkade då och till viss del även fungerar i dag med den så kallade trappstegsmodellen, där man kvalificerar sig från härbärge till träningsboende och så vidare. Bostad först innebär att man får bo först för att därefter lösa sina andra problem.
För vem kan nyktra till och söka jobb om man inte har någonstans att bo?
Även om Bostad först inte är fullt genomfört så är utbudet i dag större, liksom kunskapen om dess -för-delar.
Här är Helsingborg ett föredöme.
För tjugo år sedan var bilden av den hemlösa – alkoholisten på parkbänken – verklighet. Och även om hemlösheten syns på gatorna i exempelvis Malmö så är hemlöshet inte längre lika med att sova på gatan.
Bostadsbrist och fattigdom gör att exempelvis ensamstående mammor med barn tvingas att flytta runt i en karusell av svartuthyrning.
När specialutgåvan Faktum kids släpptes i oktober 2018 sa många »åh fan« då det stod klart att över 5 000 barn var hemlösa i Sverige och i Göteborg levde över 500 i akut hemlöshet – på vandrarhem, hotell och campingstugor. Situationen blev en het fråga i de politiska korridorerna.
Faktum gör skillnad.
Vi gjorde Folkhälsomyndigheten uppmärksam på att människor i hemlöshet inte nås av vaccinationskampanjer. Resultatet: på Chapmans torg i Göteborg kan man vaccinera sig mot covid-19, ett projekt där Faktum varit med från början, tillsammans med en mängd andra aktörer och VG-regionen med dess mobila vaccinationsteam.
Gatutidningsförsäljningen påverkar inte bara de tusentals Faktumförsäljare som genom åren kommit till kontoren på Stampgatan, Chapmans Torg, Bredgatan i Malmö, Roskildegatan i Helsingborg eller Jungmansgatan i Karlstad.
Du som köper och läser Faktum påverkar också.
Att köpa gatutidning är ett direkt ekonomiskt stöd till försäljaren men ger också en läsupplevelse som stör och berör och ger nya insikter, verktyg för förändring.
Det är ett konstigt jubileum, för vi borde inte behövas. Men så länge vi behövs finns vi här och vi möts i ögonhöjd.
I detta jubileumsnummer blickar vi lite bakåt, befinner oss i nutid men tittar också framåt och låter hemlöshetsforskare komma till tals: hur ser det ut om 20 år? Vad ska vi göra för att utrota hemlöshet och utanförskap?
Det är en fråga som berör oss alla. Det handlar om barnen och att vi måste stärka den sociala hållbarheten. Ett samhälle är inte starkare än sin svagaste länk.