Att läsa Faktum gör mest nytta

I ett avsnitt av Killing Eve (en serie om två kvinnor som utifrån lite märkliga motiv, en del skulle kanske kalla det attraktion, vill mörda varandra) sitter Eve, MI5-agent, tillsammans med en kompanjon och deppar. De känner sig värdelösa och tävlar. Vem är värst?
Han: »Jag tog mina barn till zoo, hög på ketamin«.
Hon: »Jag var otrogen och utsatte min man för så mycket våld att han hamnade på sjukhus med diagnosen PTSD. Och jag har aldrig köpt The Big Issue«.
Jag skrattade högt. Är en moralisk klandervärd människa lika med att inte köpa en gatutidning? Jag föreställer mig att om jag skulle fråga Faktums försäljare skulle de skaka på huvudet. Och kanske garva med.

Att köpa en gatutidning (i Sverige finns Situation Sthlm och Faktum, i Norge Erlik Oslo, i Helsingfors Iso Numero och i Danmark Hus Forbi och i hela världen över 100 andra) är ett fritt val. Många av de försäljare jag pratat med vill att man ska köpa Faktum av intresse och respekt för det jobb de gör och av nyfikenhet för den journalistik som Faktum står för.
I Faktum går det att läsa om människor som sällan hörs någon annanstans. Det är unikt. Vi lyfter också frågor som inte syns i annan media; exempelvis i det här numret – det ökade antalet gatubarn.
Varje köp ger försäljaren en inkomst för det arbete de utför.

Ibland läser jag på sociala medier hur Faktumvänner av välvilja skriver »jag köpte en tidning men gav tillbaka den till försäljaren så att den kan säljas en gång till«. Det här en handling född ur viljan att göra gott – men slår galet fel.
Att inte ta tidningen och läsa den stjälper mer än hjälper. För varje nummer som köparen inte tar med sig förlorar nämligen Faktum intäkter. Ni vet – halva summan till försäljaren, halva till Faktum. De pengarna är nödvändiga för att vi ska trycka nästa nummer och kunna sälja tidningen till dem.
Att läsa tidningen ger också kunskap som gör att alla kan påverka politiska beslut.
Som alla vet; kunskap är makt.
Att hemlöshet och utanförskap finns är ett resultat av icke-klubbade politiska beslut.