Låt omsorgen bli det nya normala

På väggen bredvid min dator hänger ett foto av ett glittrande turkost hav, en klapperstensstrand, en liten stad med en hamn, vita hus och böljade berg. 
Albanien. 
På bilden skrev jag, precis för ett år sedan: »Det glada 20-talet!« 

Då hade jag sagt hej då till ett tungt 2019, mamma dog i november efter en lång tids svår sjukdom, och 2020 kunde bara bli bättre. 
Först skulle jag lära mig att sova igen, sen skulle jag åka dit, till havet, strosa på stranden i den där turkosa klänningen jag hittade i mammas garderob när vi rensade ut. Känna varma klapperstenar under fotsulorna, dra in lukten av pinjeträd. Äta grillad fisk på rangliga trästolar med flätad sits som lämnar kasslermärken på låren.
Det gick sådär. 
Men bilden hänger kvar. Liksom klänningen i garderoben. Det går ju inte att ge upp. 

Vi vet väldigt lite om 2021 men pandemin lärde oss att ställa om. Anpassa oss till en ny vardag. För Faktums del har huvudfokus legat på att fortsätta att skapa bra journalistik och att säkra försäljarnas sysselsättning och försäljning på gatan. 
Vi har mötts på distans men med stor omsorg om varandra, precis som de möten som sker på gatan mellan försäljarna och alla er köpare av Faktum. Jag tänker att året också har gjort oss mer rädda om varandra, lärt oss värna det enkla och lilla i vardagen och gjort oss mer angelägna att bry oss.

Jag kan drömma om ett glittrande turkost hav, men blir också väldigt förnöjd och tacksam över en promenad längs med hamninloppet i Göteborg eller genom Kungsparken i Malmö. 
Kanske sker en viss återgång till det vi benämner som »det normala« under 2021.  Det är efterlängtat. Men jag är säker på att det finns goda saker som vi ska ta med oss från pandemiåret då bristen på kramar gjorde oss brutalt påminda om vikten av att se varandra i ögonen.
2021 får fortsätta att vara del av mitt glada 2020-tal. 
Det går ju inte att ge upp. 

Så länge hemlöshet och fattigdom existerar finns Faktum kvar. Ingen pandemi i världen kan stoppa oss i vårt uppdrag. Och Albanien ligger kvar.