Vanliga frågor


Faktum är Götalands gatutidning.
Försäljarna köper tidningen för 30 kronor, säljer den för 60 och behåller mellanskillnaden. Att sälja Faktum är ett jobb, inte välgörenhet.

Jobb betyder mer än pengar. För vissa är försäljningen ett steg mot ett ordnat liv. För andra är det ett sätt att hålla sig flytande. Oavsett vilket så handlar tidningsförsäljningen för de flesta om mer än att bara tjäna kronor och ören – det innebär också att ta ansvar, planera sin vardag, skapa sig rutiner och ett socialt sammanhang. Vill du börja sälja Faktum?

Kom in och prata med oss i distributionen om du är intresserad!

Vår uppgift är också att skapa opinion kring hemlöshet och socialt utanförskap.

Alla legitimerade försäljare har en egen försäljningsplats och ska bära sin försäljarlegitimation väl synlig.

Om en försäljningsplats är ledig kan en legitimerad Faktumförsäljare vikariera på den tills ordinarie försäljare är tillbaka.

Vi finns i bland annat Göteborg, Borås, Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad, Växjö, Halmstad, Karlstad och Jönköping. Vårt mål är att erbjuda alla i socialt utanförskap i Götaland ett jobb.

 

Vill du sälja Faktum?
Kontakta vår personal på närmsta försäljningskontor.

GÖTEBORG 031 – 63 22 90
MALMÖ 040 – 617 14 70
HELSINGBORG: 0760-396467
HALMSTAD: 0760-396456
KRISTIANSTAD: 0766-471521
VÄXJÖ: 0470-704800
KARLSTAD: 0701-606430

 

Vill du veta mer? Läs om milstolpar i Faktums historia längre ner på denna sida.

Har du svårt att få tag på Faktum?
Teckna en prenumeration!

Vill du stödja vårt arbete?
Läs mer här!

Vill du skriva för Faktum? 

Läs mer här!

Tipsa vår grävande reporter Johan Frisk johan@faktum.se

Nedan kan du läsa mer om vår Historik.
Mer information om vår organisation, ledningsgrupp och styrelse hittar du här.
Läs mer om Faktumjuristernas arbete här.

Historik

2001.

Faktum grundades i Göteborg av aktivisten och sociala entreprenören Maria Hanseblad, journalisterna Per Adolfsson och Emil Sernbo – vilka båda två blev Faktums första chefredaktörer – samt fotografen Mario Prhat. De första försäljarna rekryterades på stans parkbänkar och utanför Systembolaget. I september 2001 kom första numret ut och blev omedelbart en snackis på stan. Inspirationen kom från gatutidningen Big Issue i Storbritannien och Situation Sthlm.

2004.

Faktum arrangerade Fotbolls-VM för hemlösa i Göteborg. Spelen avhölls på Götaplatsen mitt i city och blev en stor publiksuccé. Tyvärr drog Faktum på sig mycket större kostnader än tänkt och hamnade i ekonomiskt obestånd. Vid en stödgala inbjöds göteborgarna att rädda gatutidningsidén – och det gjorde de: Faktum lyckades överleva. Numera arrangerar vi inga VM, men samarbetar nära organisationen Gatans lag som driver det svenska fotbollslandslaget för hemlösa och andra i socialt utanförskap.

2006.

Faktum tilldelades, tillsammans med systertidningarna Situation Sthlm i huvudstaden och Aluma i Malmö, Publicistklubbens stora pris. Samma år blev Malin Kling chefredaktör efter Per Adolfsson.

2007.

Faktum avslöjade att kommunala bostadsbolag samarbetar med Säpo för att kartlägga hyresgäster. Från och med detta år blev Faktums verksamhet öppen för alla i socialt utanförskap. Detta sedan en del Faktumförsäljare fått bostad, men fortfarande stod långt från arbetsmarknaden, och sedan allt fler så kallade hemlösa EU-medborgare kommit hit från de nyare medlemsländerna på Balkan.

2008.

Det stormade kring Faktum efter att vi i tidningen publicerat namn på socialsekreterare vars beslut vi granskat.

2010.

Faktum avslöjade i en serie reportage kopplingar mellan behandlingshemmet Västkustfamiljen och mc-gänget Hells Angels. Avslöjandet ledde till att både Socialstyrelsen och kriminalvården inledde utredningar av verksamheten och flera kommuner stoppade sina placeringar hos Västkustfamiljen. Faktum belönades med en Guldspade för Anna Wallenlind-Nuvungas granskning. Vi inledde dessutom ett arbete för att hitta kärnan i Faktums egen verksamhet och renodla den.

2011.

Faktum förnyade sin redaktionella profil. Den granskande journalistiken kompletterades med en starkare kultur- sport- och nöjesjournalistik med örat mot gatan. Personporträttet av Camilla Henemark i Faktum nr 109 rewritades av Expressen och lyftes på kvällstidningens löpsedlar. I samma nummer publicerades ett kontroversiellt och mycket uppmärksammat reportage om hur politikerna i Göteborgs stad, i strid med forskning, vägrat införa sprutbytesprogram. Ny chefredaktör var nu Aaron Israelson, som tidigare varit chefredaktör på Nyheter24. I oktober samma år tog Faktum dessutom steget ner till Skåne i och med att gatutidningen Aluma gick i konkurs och vi köpte upp den.

2012.

I Faktum kunde man under året läsa avslöjande personporträtt med årets viktigaste kändisar som Laleh, Soran Ismail, Kapten Röd, Malena Ernman, Petra “September” Marklund och Jonas Gardell. Dessutom klädde vi av teveterapeuten Jonas Gåde och hans ljusskygga verksamhet i en uppmärksammad granskning, fick nationellt genomslag för en undersökning om fusket med rot-avdrag liksom för Faktumindex – Sveriges första kartläggning av i vilken storstad utanförskapet är värst. Faktum blev under 2012 allt mer en röst i utanförskapsdebatten och våra reportage och profilintervjuer blev allt oftare återgivna i det nationella offentliga samtalet. Faktum var under året en av de tidskrifter som ökade sin läsarandel mest – samtidigt som de flesta tidskrifter tyvärr gick kräftgång i Orvestos mätningar.

2013.

Faktums läsarframgångar fortsätter. Med uppmärksammade omslagsbilder och profilintervjuer med bland andra Carolina Klüft, Håkan Hellström, Lill-Babs, The Knife och Ken Ring ökar vårt genomslag i media och Götalands gatutidning etablerar sig som det självklara valet för artister, skådespelare, författare och andra kulturpersoner som vill och vågar låta journalister göra avslöjande och nakna personporträtt av dem. Faktum tar också stor plats i den allt mer ihärdiga debatten om hemlösa EU-migranter. Med andra upplagan av vår kommungranskning, Faktumindex, får vi ännu starkare nationellt och lokalt genomslag i en rad utanförskapsfrågor och inte minst Göteborgs stad tar stort intryck av kritiken. Under året uppmärksammar till och med BBC Faktums kritiska granskningar av hemlöshetspolitiken i Göteborg. I Malmö skriver Sydsvenskan mycket om Faktums arbete med hemlösa EU-migranter och vi blir en allt starkare röst kring utanförskapsfrågor även i Skåne.

2014. 

Framgångssagan för Faktum fortsatte under 2014 då vi stärkte upp vår grävande journalistik, kunde bjuda på ett gäng nakna kändisintervjuer och genomförde vår första läsarundersökning någonsin.

Året inleddes med bland annat en granskning av det stöd kommunerna ger fattiga barnfamiljer under julen som fick stor spridning i andra medier.

Vi rekryterade Josephine Freje som grävredaktör och hon levererade ett antal tunga grävjobb om bland annat den svenska psykiatrin – en artikelserie som senare belönades med 2014 års Guldspade.

Faktums reporter Anna Wallenlind Nuvunga blev också hon nominerad till en Guldspade för sin granskning av företaget Allwin, som distribuerat dålig och olaglig mat till hemlösa – också det en granskning som fick stort genomslag i andra medier.

I majnumret – Faktum #140 – intervjuade vi exfotbollsmålisen Magnus Hedman som för första gången erkände att han ljugit för polis och åklagare om sexköpen. I samma nummer avslöjade vi också att det inte bara är fattiga EU-migranter från Rumänien och Bulgarien som tigger i Sverige. Också fattiga och hemlösa svenskar migrerar inom Europa för att tigga i Spanien. Även detta jobb fick oerhört mycket spridning – såväl i Sverige som internationellt.

Hösten grävde vi i Waldorfskolornas värld och avslöjade bland annat att många elever mobbas utan att skolledningen eller lärarna ingriper.

Vi intervjuade i novembernumret Ingvar Oldsberg, som för första gången öppenhjärtigt berättade om sina alkoholvanor.

Faktum ökade i den TS-kontrollerade upplagan till 36 500 exemplar i månaden medan den Orvestouppmätta räckvidden sjönk något till 133 000 läsare per nummer. I tider av tidningsdöd ändå en utveckling som fått branschsajter som Dagens Media och Resumé att under året sortera in Faktum i kategorin: ”Tidningar som går mot strömmen”.

Dessutom arrangerade vi den första Faktumgalan någonsin på Stora teatern i Göteborg i februari och sålde även den första Faktumplattan – Det ordnar sig – tillsammans med tidningen under vintern/våren 2014. Efter sommaren och semestern tog Åse Henell över vd-stolen efter Gustaf Rönneklev och i oktober 2014 lämnade vi Faktum Göteborgs gamla, luggslitna lokaler på Stampgatan för att flytta till nyrenoverade, fräscha lokaler på Chapmans torg i Majorna. Även Malmökontoret gjorde ett flyttlyft och bytte adress till Bredgatan.

2015. 

Aaron Israelson blev en viktig spelare i den så kallade tiggeridebatten som rasade under året. Några ropade på tiggeriförbud och utsatta EU-migranter blev ett vanligt inslag på alla gator i Sverige. Faktum tog ställning mot förslaget om ett tiggeriförbud. Fattiga människor behöver fler utvägar, inte färre. Under hösten kom flyktingkrisen nära då Sverige tog emot många av de flyktingar som flytt över Medelhavet. 

Under hösten publicerades Elin Ericssons och Valeria Helanders reportage “Lotteri med livet som insats” om Migrationsverket som använder sig av tolkar som inte håller måttet och om tolkförmedlingar som tjänar stora pengar utan att leverera tjänster med kvalité. Rättssäkerheten hotas. 

Den sista augusti tillsattes Sarah Britz som ny chefredaktör efter Aaron Israelson. 

Räckvidden ökade till 142 000 läsare per nummer och Faktum fortsatte att gå mot strömmen i ett medielandskap där läsningen av magasin sjunker. 

Årets kalender “After Work” där vi skildrade vad Faktumförsäljarna gör efter jobbet fick stor uppmärksamhet i annan press.

2016.

Årets startade med Faktumgalan. Ett fullsatt Stora teatern där bland andra Joel Alme, Linnea Henriksson och Emil Jensen uppträdde och ett antal priser till utanförskapets hjältar delades ut. Niklas Strömstedt tog emot pris som årets scendrag och avslutade med att spela Lyckolandet. Faktumplattan släpptes och fick fyra fyrar av fem i Göteborgs-Posten. 

Och i samband med Grävseminariet i Göteborg belönades Valeria Helander och Elin Eriksson med Guldspaden för grävreportagen “Lotteri med livet som insats”.

Det är Faktums tredje guldspade sedan 2011 då Anna Wallenlind Nuvunga belönades för sitt gräv om Västkustfamiljen. 2014 fick Josephine Freje spaden för sin granskning “Psykbryt”.

I början av året anställs Johan Frisk som grävande reporter. 

När Orvesto redovisar sina räckviddssiffror i juni visar de att Faktum än en gång går mot strömmen i magasinsvärden och ökar. Nu når vi 144 000 läsare. 

2017.

Även i år arrangerades Faktumgalan. Denna gång med ett nytt pris: Årets integration där prissumman, 100 000 kronor, skänktes av Otto och Charlotte Mannheimers fond. Priset gick till nätrörelsen #jagärhär som aktivt jobbar mot hat på Facebook. Rörelsens grundare, Mina Dennert tog emot priset. Andra pristagare var Malena Erman, Gatans kör och Richard Söderberg, Magda Gad och Kompisbyrån som blev årets inkastare som fick 100 000 kronor från Sätila foundation.

I mars tillträdde Faktums nye vd Peter Kronvall.

I juni nomineras Faktum i tre redaktionella klasser i INSP, International Network of Street Papers, årliga tävling. Bästa design för #172, Bästa grävande reportage i #172 där vi avslöjade att Göteborgs kommun under 2017 kommer att betala nästan en miljard i tillfälliga boendelösningar – pengar som skapat en egen hemöshetsindustri. Årets bild: försäljaren Lothar där Faktums Mario Prhat plåtade. 

Linnea Claeson som var porträtt i #177 delades som en löpeld på sociala medier och Johan Frisks grävreportage om att allt fler våldtäkter läggs ned – men färre fälls fick också stor uppmärksamhet.

Porträttet av Miriam Bryant #178 fick stor spridning i press och sociala medier då hon berättade om sin ADHD-utredning.

I #179 fortsatte Johan Frisk att kartlägga hur inkassobolagen kan vara skyldiga skuldsatta miljoner – en nyhet som citerades av Ekonomiekot i P1.

I augusti, under INSP:s  (International Network of Streetpaper) konferens i Manchester valdes Faktums chefredaktör Sarah Britz in som ledamot i styrelsen. Under konferensen höll hon även en föreläsning om 2016 års fördomskampanj och fick bra respons från deltagarna. 

Den 12 september släpps Kärleksmagasinet!

2018. 

Tarana Burke är årets första profil, hon skapade #metoo-rörelsen och Faktums reporter Sandra Pandevski åkte till New York för att träffa henne. Reportaget uppmärksammades stort, även internationellt.

Faktumgalan går av stapeln i mars, detta år för första gången på Stadsteatern. Petrina Solange och Peter Apelgren leder galan och två fonder; vårdfonden och försäljarfonden skapas tack vare externa sponsorer. För första gången visades också galan direkt på storskärm på Götaplatsen där Göteborgs kockelit serverade soppa till försäljarna. Överskottet, 10 000 kronor, gick in i försäljarfonden.

Johan Frisk nominerade av till Guldspaden för sina reportage om falska fakturor. Han föreläste på grävseminariet i Helsingborg men vann tyvärr inte. 

 

 

 

 

Organisation

Faktum är en allmännyttig insamlingsstiftelse under länsstyrelsens tillsyn. Alla våra intäkter återinvesteras i verksamheten.

Ledningsgrupp

Vd Peter Kronvall
Chefredaktör, ansvarig utgivare Sarah Britz
Marknads och eventansvarig Anna-Lisa Gustavii

Styrelse

Styrelseordförande Björn Engström
Styrelseledamot Lennart Grebelius
Styrelseledamot Jonathan Falck
Styrelseledamot Peter Kronvall
Styrelseledamot Sarah Britz
Styrelseledamot Katrin Troedsson
Styrelseledamot Marita Bertilson
Styrelseledamot Jonny Nylund (Personalrepresentant)

Faktumjuristerna

Hos Faktum erbjuds juridisk rådgivning av juriststudenter i samarbete med MAQS Advokatbyrå, Hurtig and Partners och Fridh Advokatbyrå.

Faktumjuristerna erbjuder dig rådgivning och stöd med att exempelvis upprätta handlingar eller kontakta myndigheter. Rådgivningen finns i första hand för Faktum-försäljarna men är självklart till för alla som är hemlösa eller socialt utsatta.

Rådgivningen sker på onsdagar mellan klockan 13.00-15.00 (under vår- och hösttermin) i Faktums lokaler på Chapmans torg 1, Göteborg.

Kom i god tid!

Tänk också på att ta med alla dokument som kan vara bra för faktumjuristerna att ha om de ska kunna hjälpa dig med ditt problem.

Faktumjuristerna är juriststudenter som läst minst två terminer på juristprogrammet vid Göteborgs universitet. I och med rådgivningen får socialt utsatta en möjlighet till gratis rådgivning med juriststudenter som får en chans att öva sina kunskaper i praktiken.

Du som är intresserad av att bli Faktumjurist kan kontakta oss på faktumjuristerna@faktum.se så kontaktar vi dig inför nästa rekryteringstillfälle.

Läs det utmärkta reportaget om Faktumjuristerna i tidningen Rättstrycket – pdf

Share