Dyrt bubbel och fattigdom
Text Sarah Britz
Matpriserna skenar och champagnen flödar.
När jag istället för att sova ligger och scrollar på mobilen bland mer eller mindre intelligenta klipp dyker en dam upp, som inte tror på lågkonjunkturen: ”Det är ju lika svårt att boka ett bord på Stureplan, oavsett vilken dag det är i veckan”, säger hon med bestämd min.
Vem har lurat henne att en fullbokad restaurang är ett tecken på att lågkonjunkturen inte skördar offer? Hon förbisåg nog DN:s artikel om Stadsmissionen som tvingades stänga sin mötesplats på Mariatorget då ”antalet hungriga och frusna besökare överträffat alla prognoser”.
Det är en verklighet som märks även i Malmö och Göteborg.
Allt fler besöker S:t Johanneskyrkan i Göteborg där många uttrycker oro och är bekymrade för sin vardag, nu och i framtiden. Hur ska det gå med allt?
– Det kommer att bli värre, säger kommunikationschef Tomas Carlström.
– Vi gör mer än vi någonsin har gjort, säger han och betonar vikten av många volontärer för att de ska klara av att hjälpa.
På Faktum jobbar vi varje dag, på varje kontor i fyra städer, med att underlätta för försäljarna på gatan. Vi jobbar aktivt med att nå ut till fler som kan behöva sälja gatutidning, det är ett tydligt uppdrag. Vi vet att behovet finns och ökar.
Även försäljarna känner av lågkonjunkturen, allt blir dyrare även för dem och köpare tvekar, pengarna behövs kanske till annat …
Hur var det då med den där champagnen? Jo, det finns ett samband mellan krig, lågkonjunktur och exklusiva bubblor. De säljer nämligen mer än någonsin. Lagren i Frankrike räckte inte till förra året, trots att skörden av druvorna var den bästa på femton år. 2022 slog alltså de franska vinhusen rekord, trots exportförbudet till Ryssland.
Det blev 326 miljoner flaskor för motsvarande 66 miljarder dollar.
”Fattiga människor har aldrig köpt champagne och rika människor har det aldrig funnits så många av”, säger en vinodlare i podden ”Dagens story” gjort av Svenska Dagbladet.
Tre Faktum kostar 240 spänn, ungefär som en halv flaska Bonnet Grande Réserve brut, en fruktig champagne med mycket frisk smak med inslag av röda äpplen, nougat, gula plommon och apelsin. Den passar till fisk och skaldjur. Och till en, eller flera, köpta Faktumtidningar.
Skål, tammefan!