Älskade husdjur fick vård på Faktumdagen

Gratis sjukvård till ett älskat husdjur är ett ovärderligt stöd. På alla hjärtans dag var det åter dags för Faktumdagen som arrangeras av Anicura, och flera familjära ansikten kom till djursjukhuset för vård av sina kära.

Lars Sjöberg har varit Faktumförsäljare sedan tidningens start 2001. Under Faktumdagen var han på plats på Anicura Västra Djursjukhus, ackompanjerad av den norska skogskatten Tekaka som han delat sitt liv med sedan sex år tillbaka. Både ägare och husdjur var nervösa innan besöket.
– Tekaka är inte van vid att resa, hon blir lätt stressad. För ett år sen opererades hon för tumörer, så vi är här idag för att kolla om de kommit tillbaka.

Faktumdagen har arrangerats av Anicura sedan 2002. Det långvariga samarbetet skvallrar om uppskattningen av initiativet. Antalet vårdtider som erbjuds har varierat genom åren, men oavsett mängd blir det fullt hus varje år. I år erbjöds 30 tider på djursjukhuset. Efter dagens slut kunde antal besök räknas till 36.

Gratisvården har sedan starten erbjudits till Faktumförsäljare och deras husdjur. Men även utomstående kan boka en tid. Under årets upplaga var en av dessa Christina Samuelsson. Hon hade hört om Faktumdagen genom bekanta och dök upp i sällskap med den tibetanska spanieln Dennis. De hoppades på att få hjälp med hundens tänder som krånglat under en längre tid.
– För många går hunden före allt, men alla har inte råd med en bra försäkring. Då är det toppen att den här dagen finns, säger hon.

Väl inne i ett av sjukhusets mottagningsrum var det veterinären Julia Mayer Stenberg som fick ynnesten att träffa Lars och Tekaka. Hon gjorde i år sin andra Faktumdag i tjänst och menade att det är en uppskattad dag även för de som arbetar på djursjukhuset.
– Det är jätteroligt att få träffa ägare och djur som kanske inte hade sökt vård och kommit hit annars. Det är det här man brinner för, att få hjälpa de som verkligen behöver det.

Undersökningen visade till Lars och Tekakas besvikelse att tumörerna tyvärr kommit tillbaka. Men Tekaka visade samtidigt inga tecken på obehag och veterinären Julia Mayer Stenberg var noga med att poängtera att katter kan leva med sjukdomen och ändå må bra. Besöket avslutades med att Tekaka både chippades och vaccinerades, helt kostnadsfritt.
Trots de tråkiga nyheterna kring tumörerna, var det fortfarande en tacksam Lars som klev ut ur mottagningsrummet efter undersökningen.
– Det är ett helt fantastiskt initiativ, jag är så glad att jag fick en tid. Jag är fattigpensionär, så det betyder mycket att få möjlighet att kolla till sitt husdjur utan att det kostar något.

 

 

Vill du skänka en gåva till Faktums Djurfond?

För vissa betyder husdjuret allt. Och går före allt. Men ibland räcker inte pengarna till veterinärräkningen. Utöver den vård som erbjuds under Faktumdagen kan aktiva försäljare ansöka om pengar för att älsklingen ska få den vård den behöver.

Läs mer här.