Polis frias i hovrätten - nu anmäler hon åklagaren
Text Anna Wallenlind Nuvunga Illustration Pär Ljung
”Helena” åtalades för dataintrång efter att ha sökt på gängkriminella, något som ingår i hennes jobb. Nu frias hon på alla punkter.
– Åtalet borde inte ha väckts från början, säger försvarsadvokat Allan Stutzinsky.
I majnumret av tidningen Faktum berättade vi att Helena åtalats för dataslagningar på gängkriminella, trots att det ingick i hennes jobb att göra just det. Åtalet orsakade stor oro bland poliser. Men hovrätten gick precis som tingsrätten på försvarets linje. I domen som kom den 19 juni slås fast att Helenas sökningar har varit motiverade.
”Jag är omtumlad men väldigt lättad att det jag jobbar för, rättsväsendet, visar att det fungerar. Vill rikta ett stort tack till alla som stöttat mig”, skriver Helena i ett mejl till Faktum.
– Det är en väldigt bra, välskriven dom som är utredande och går på djupet med svåra frågor. Helena är oerhört lättad, men åtalet var inte omdömesgillt och borde inte ha väckts från början, säger hennes försvarsadvokat Allan Stutzinsky.
Åtalet mot Helena utlöste en kedja av händelser där hon pekades ut som korrupt polis, hennes lägenhet besköts och hon tvingades gå under jorden (läs reportaget här). Försvaret har hävdat att åklagarens sätt att bedriva utredningen har utsatt Helena för fara och i förra veckan lämnade Helena via sin försvarsadvokat in en polisanmälan mot åklagaren Jim Westerberg där han anklagas för grovt förtal och grovt tjänstefel.
Bakgrunden är att det inledningsvis fanns en misstanke om att Helena hade läckt information till gängkriminella. Av domen i hovrätten framgår att fyra utredare på säkerhetsavdelningen gjort en mycket omfattande granskning av Helena. Deras slutsats var att det inte fanns någon grund för den misstanken. Trots detta fortsatte åklagaren, i stämningsansökan till tingsrätten och i överklagan till hovrätten, hävda att det fanns ett samband mellan sökningarna Helena gjort och förberedelserna av ett gängmord i april 2020.
– Åklagaren har vävt in påståenden om att Helena skulle vara en del av gängkriminaliteten och delaktig i planeringen av ett mord. Åklagaren borde ha besinnat sig, man kan inte skriva vad som helst i en stämningsansökan. Formuleringar har kraft och kan vara farliga, säger Allan Stutzinsky som även hävdar att åtalet påverkat effektiviteten i brottsbekämpningen genom att poliser blivit för försiktiga.
– Det drabbar i sin tur utsatta människor i utsatta områden.
Tror du att polisen kommer att gå vidare med Helenas anmälan?
– Jag har tillit till systemet. Trots att anmälan ligger på utredningsenheten där åklagaren själv har en chefsposition måste de inleda en utredning. De här opåkallade skrivningarna är så tydligt illvilliga att det inte bara går att lägga ner detta.
Åklagaren Jim Westerberg säger att han är förvånad över domen.
– Här vill hovrätten fria trots att det är klart bevisat att det inte fanns någon arbetsuppgift relaterad till vissa av sökningarna. Jag hade kunnat acceptera om de ogillat några av punkterna i åtalet, men inte att allt ogillades.
Kommer du att överklaga?
– Jag överväger det, men det är riksåklagaren, RÅ, som beslutar om ett överklagande ska gå vidare till högsta domstolen och sedan kan även HD välja om de vill ta upp det eller inte. Men just nu så spretar praxis åt olika håll, det är inte rättssäkert.
Du har även blivit polisanmäld av Helena, vad är din reaktion på det?
– Det vet jag ingenting om, då får jag ringa min chef. Vad handlar anmälan om?
Grovt förtal och grovt tjänstefel.
– Ok, jag har ju blivit både anmäld och åtalad förut, den gången av en person som hade dömts för flera grova brott. Man är ju rätt utsatt som åklagare, det kommer med jobbet.
Ser du någon anledning till självrannsakan?
– Nej, jag tycker att jag gjort det jag ska.
Allan Stutzinsky tror inte att HD kommer att ta upp målet.
– Det här är inte oklarheter som HD kan råda bot på, det är det bara polismyndigheten som kan.
Fotnot: Helena heter egentligen något annat.