Silvya Torodova

32 år, Faktumförsäljare vid Coop och Systembolaget i Gamlestaden, Göteborg – och ibland i Falkenberg.

”Det är åtta år sedan jag och min man kom hit från Bulgarien för att plocka blåbär, men det var en dålig säsong. Många var här från olika länder och det var hård konkurrens. Vi var bland annat i Karlskoga och Jönköping. Under de första sex åren i Sverige bodde vi i en bil och var tredje månad åkte vi hem för att träffa våra barn. Min mamma tog hand om dem på den tiden, men hon finns inte längre.  
För två år sedan hittade vi ett boende i Ullared, och då kunde barnen följa med oss till Sverige. Vår äldsta dotter är 14 år, vår yngsta är 7 och vår son är 12. De går i skolan nära där vi bor, men har det svårt med språket. I skolan har de svenska klasskamrater men i vårt område är det mer mångkulturellt. Där bor bland andra serber och makedonier.

Innan jag började sälja Faktum tiggde jag. Men en dag såg jag en person sälja Faktum och jag blev nyfiken. Jag sökte på Google och tog mig hit på intervju. I februari började jag jobba här, och det är jag väldigt tacksam över. Jag tjänar bättre och får kontakt med människor på ett annat sätt än tidigare. Min syster är 50 år och bor också i Ullared. Hon tigger fortfarande för hon kan varken engelska eller svenska, det måste man kunna för att sälja Faktum. Jag försöker lära mig mer svenska genom att lyssna på människor som passerar och lär mig något nytt varje dag. Mina barn hjälper mig också för de pratar mycket bättre än jag. 

Som liten hade jag inga speciella önskedrömmar men i dag drömmer jag om att få ett fast jobb. Det spelar ingen roll vad det är för typ av jobb. Jag kan städa … bara det är fast. Våra barn vill vara kvar i Sverige och utbilda sig och få jobb. I Bulgarien finns ingen framtid, där är lönen för jobbet du utför för dålig.
Pengarna jag och min man får in genom att jag säljer Faktum och att han tar ströjobb och samlar burkar räcker till att betala hyra och mat, men det blir inte mycket över. Vi handlar bara på Gekås i Ullared. Där är det billigt.”