Robert Axélius

53 år //  faktumförsäljare #2399 // säljer på coop herrhagen i Karlstad // Har haft drogproblem sedan skolåldern // Tycker om att gå i skogen och försöker se på livet som en lek. 

»Jag har sålt Faktum i ett par år nu, kanske tre, jag har varit med sedan starten i Karlstad. Jag är uppvuxen här, fast jag har bott i Uppsala också. I Karlstad finns också mina föräldrar och min syster och hennes familj. Hon har tre barn, den yngsta är 13 år. Jag har inga egna barn, men är ju morbror och träffar min systers familj och mina föräldrar regelbundet. Mamma pratar jag med varje dag. Mina föräldrar är lite äldre. Vi brukar gå promenader ibland, ute i naturen. Jag tycker om att gå i skogen. 

Mina problem började redan i skolåldern, i högstadiet, när jag helt tappade motivationen för skolan och hamnade i gäng som höll på med alkohol och droger och så småningom kriminalitet. Jag levde länge ett kriminellt liv, och det är inte så lätt att förklara hur det blev så. Det är som att det ena gav det andra. Steg för steg, så är man där och det är inte lätt att ta sig tillbaka. Men jag har haft bra perioder också. Och nu är jag drogfri sedan förra sommaren. 

Min pension är liten så att sälja Faktum gör stor skillnad för mig. Och allt går bättre när jag kommer ut och får sälja tidningen. Jag dricker mindre och får träffa folk. Det betyder mycket. 

När jag var ung spelade jag i band, jag spelade trummor och vi hade ett band som övade i källaren hemma hos mamma och pappa. Vi kallade oss The Shadows och hade en låt som hette Shadow också. Det var kul. Ett annat intresse jag hade när jag var ung var sportskytte. Jag var riktigt bra på luftgevärsskytte, faktiskt bäst i hela Karlstad under en period. 

Mitt yrkesliv blev väl däremot inte riktigt vad jag hade tänkt mig. Jag drömde om att bli kock, men blev målare efter gymnasiet. Det var ett bra jobb det också, och jag jobbade med det i några år. Ett år inom kommunen, men sedan sprack det. Matintresset har i alla fall hållit i sig och jag gillar att laga mat. Filet Mignon är min favoriträtt. 

Jag har haft kärlekar i mitt liv, men just nu är det inte så bra med den saken. Men det kommer att bli bra. Jag tror på kärleken och att den kommer någon gång, fast det är inte så lätt att hitta någon bra nuförtiden. 

I framtiden drömmer jag om att bli rik. Och att få ett jobb. Jag tänker att Faktumjobbet kanske kan leda till det. Jag hoppas på det. Fred på jorden vore inte heller så dumt.«