Desislava Todorova

Desislava Todorova 28 år // Försäljarnummer #2592, säljer utanför ICA i Ljungskile. Har sålt Faktum i fyra månader och drömmer om att bli förskolelärare.

»Jag tiggde i sex år och känner alla som bor här i Ljungskile. De tycker om mig, men jag skämdes när jag tiggde. En man från Rumänien brukade också stå här och sälja Faktum. När han slutade väcktes tanken hos mig att jag kanske kunde söka hans plats. Jag diskuterade med min man och vi bestämde oss för att pröva. Vid första intervjun kunde jag inte tillräcklig svenska och nekades därför. Andra gången kunde jag bättre förklara mina ambitioner och min önskan att stå just här, i Ljungskile. I dag säljer både jag och min man Nikola tidningen, han i Mölndal och jag här. Och jag skäms inte längre. 

Vi kommer från en liten by i Bulgarien, mycket mindre än Ljungskile, den heter Drjanovets och ligger i Vidin. Det är ett mycket fattigt område, det är på riktigt helt omöjligt att försörja sig och romer är extra utsatta. Min svärmor tar ensam hand om våra tre barn när jag och Nikola är i Sverige. Vår dotter är fem år nu, och pojkarna som har fyllt sju och nio går i skolan. I Bulgarien kostar skolan mycket pengar. Allt måste köpas: böcker, papper, pennor, skolkläder, lunchmat … Vi skickar hem alla pengar vi tjänar till familjen. Vi är i Sverige tre månader och hemma i Bulgarien i en månad. Det är svårt att vara ifrån barnen, men jag vet att de är trygga med min svärmor och vi ringer varje morgon och kväll via Facetime. 

I många år bodde vi på en camping och sov i bilen. Det var kallt och blött. Sedan vi börjat sälja Faktum har vi kunnat hyra ett litet rum i Göteborg där vi ses på kvällarna när vi sålt färdigt. Där finns tillgång till dusch och vi kan sitta vid ett bord och äta, som vanliga människor. Det gör stor skillnad. Jag är också så glad att jag får stå inne i butiken och sälja när det är kallt ute.

Jag önskar ganska enkla saker i livet, som att mina barn får vara friska och att jag kan försörja dem med det nödvändigaste. Nu när jag ser en möjlighet att träna min svenska och få nya kontakter kanske jag i framtiden kan få ett bättre jobb. När jag ser förskolelärare passera här med sina barngrupper på dagarna kan jag drömma om att själv ha ett sådant jobb en dag. När jag ser barnen tänker jag på våra barn och önskar att min familj en dag kan bo här och utvecklas tillsammans. 

Jag har nyligen fyllt 28 år. Det bästa som hänt mig är mina barn och det bästa just nu är att mitt liv går framåt«.

Desislava säljer Faktum utanför Ica i Ljungskile.