Nicoleta Mihai

33 år. Försäljarnummer 1368. Säljer vid Willys i Ystad och Ica Maxi Toftanäs, Malmö.

Jag gillar att jobba här, men pratar inte så bra svenska och har inget personnummer. Mina två bröder säljer också Faktum. Daniel är 34 år och Claudio 32. Och vår storasyster Giorgianna är 35, men vi har inte så bra kontakt. Hon bor i England. Under ett år bodde jag också där och lärde mig engelska. Jag jobbade som städare på ett hotell, och senare hos privatpersoner. Men när jag blev gravid fick jag inte vara kvar.  

I dag bor jag och mina bröder i en lägenhet i Kirseberg här i Malmö. Vi har ett rum, ett litet kök och badrum. Den kostar 7 000 i månaden. Jag jobbar från morgon till kväll och när jag kommer hem tar jag en varm dusch och lagar mat. Gärna en soppa. Sen ringer jag mina barn. Min dotter är sex år och min son tre. Jag kommer inte att fira jul med dem i år, för jag ska vara kvar här. Försäljningen brukar vara bra då. Jag åker hem i mellandagarna istället. Men i Rumänien är det galet just nu. Det är många som dör i corona. Jag jobbade på en snabbmatskedja i två år, men corona gjorde att de fick de stänga ned. Därför kom jag tillbaka till Faktum, för att kunna försörja mig. Jag är nämligen skild. Men har inte tid att träffa någon ny. Om jag gör det är jag är rädd att han inte gillar att jag säljer gatutidning. Att han skulle tycka att jag borde ha ett bättre jobb … 

Min exman har en ny familj. Han ringer barnen väldigt sällan, kanske var tredje månad. Mamma tar hand om dem när jag är borta. Jag saknar dem jämt, men det finns så få arbeten hemma så jag har inget val.

Jag var i Österrike i två månader och jobbade på en kinarestaurang. Det var dåligt betalt för många timmars arbete. Jag började klockan 10 och slutade 22, med två timmars paus, sex dagar i veckan. Jag tjänade 1 200 euro i månaden. 

Faktum har jag sålt till och från sedan 2013. Just nu står jag på två olika platser. Det här är mitt jobb, och det är mycket bättre än att tigga. Men det finns en man som tigger där jag säljer och när det är kallt köper han te till mig. Vi har en bra relation. Ibland kommer ungdomar och är elaka, säger dumma saker eller skämtar om mig. Men jag ler bara. Låter dem inte komma åt mig. 

Jag har inga vänner här. Men mina kunder pratar med mig, vissa av dem är jag Facebookvän med. När jag inte varit här på ett tag skriver de och frågar när jag kommer tillbaka. Jag gillar mina kunder, de säger alltid att jag ler mycket.

Mitt liv är bra. Min mamma älskar mig, och mina barn mår bra. Jag har inga stora drömmar. Bara ett bra jobb där jag i slutet av månaden har pengar så det räcker till familjen. Min dröm är att lämna Rumänien med mina barn. För det är inte bra där nu, och det blir värre. Det är ett vackert land att besöka, som turist. Vackra berg och vatten. Men att bo där är något annat.