Ionut Stan

32 år, säljer vid Coop Extra Eriksberg, Göteborg. Försäljarnummer #364

”Jag är väldigt positiv. Om jag inte är glad när jag står och säljer så vill ingen köpa Faktum av mig. Det finns människor som är bra, det finns människor som är jättebra och så finns det människor som är dåliga. Ibland säger någon taskiga saker till mig. Jag frågar dem om de vill köpa Faktum och de svarar ”Käften!” I början blev jag ledsen men nu hör jag det inte längre. Jag väljer att lägga det bakom mig.

Jag blev tipsad av mina vänner att det skulle finnas jobb i Sverige och då reste jag hit 2011 från Rumänien. Jag tycker mycket om Sverige och det svenska språket är väldigt vackert. Det är någonting som jag tycker är väldigt fint, att resa till ett annat land och lära mig att prata deras språk. För mig känns Göteborg som hemma eftersom jag känner till staden väl, men det är svårt att få fast anställning här eftersom jag inte har ett personnummer. Därför har jag inget annat sätt att tjäna pengar på än genom Faktum. Jag har också jobbat i Spanien ett par månader där jag plockade vitlök. 

Svenskarna brukar inte tro mig när jag berättar att jag har så många syskon. Jag har fyra bröder och fyra systrar. De flesta av dem bor kvar hemma i Rumänien förutom min syster som bor i London och min bror som bor i Finland. I Sverige har jag ingen familj eftersom jag inte har någon fru eller barn. Men när jag är ledig gillar jag att fiska vid Mollösund tillsammans med mina vänner. Vi brukar fiska efter makrill och jag älskar känslan som man får när man äntligen har fångat en fisk. Oftast är jag den som fångar fisken först, vilket mina vänner inte brukar vara lika glada över. 

Jag tänker sällan på framtiden och jag har inga drömmar. När man har försökt med någonting om och om igen utan att ha lyckats börjar man ge upp hoppet. Men om jag får hoppas på någonting så önskar jag att få ett bra jobb i framtiden. Jag hade absolut varit en bra fiskare! Det har hänt att jag har fångat så mycket makrill att jag inte har kunnat äta upp den själv. Då har jag gett bort den till andra.”