Daniel Mihai

36 år, säljer utanför Ica Maxi i Västra hamnen, Malmö, försäljarnummer 1376

”Jag började sälja Faktum för tio år sedan men tog en paus något år då jag jobbade som byggnadsarbetare i England. Jag kommer från Tgjiu, en ort i sydvästra Rumänien och där har jag fortfarande mina föräldrar och några av mina syskon. En av mina bröder är också här i Malmö och jobbar, vi bor tillsammans i en liten lägenhet som vi fått möjlighet att hyra.

Att sälja Faktum är bra, men det sliter på kroppen att stå upp hela dagarna och jag söker andra jobb under tiden. Ett tag jobbade jag med en flyttfirma och jag har gjort lite allt möjligt. Men det är ofta korta arbetskontrakt så jag faller hela tiden tillbaka på Faktum, och är tacksam för att den möjligheten finns.

Många människor jag möter är bra och trevliga, men en del uppträder lite sämre. Det gäller att le och försöka göra sitt bästa ändå. Man måste vara stark både mentalt och fysiskt för att klara av det här jobbet. Att min engelska är så bra förvånar många, men jag har gått tolv år i skolan i Rumänien och den engelska och svenska jag kan har jag lärt mig genom kontakt med människor. Jag är en social person och uppskattar den delen av jobbet, men det händer också att jag blir ifrågasatt som Faktumförsäljare för att jag ser glad och välvårdad ut. Då får jag förklara att om jag får ett annat jobb tar jag gärna det. Den som gör ett hederligt arbete, vilket som, har i alla fall inget att skämmas för. Det är dessutom väldigt illa att isolera sig när man har det svårt. Det blev tydligt för mig under pandemin. Jag skulle vilja jobba med det i framtiden på något sätt, att skapa mötesplatser för människor.

Just nu går jag en online-kurs i IT efter arbetstid i hopp om att kunna söka jobb som IT-support framöver. Då skulle jag kunna njuta av friheten att arbeta var som helst där det finns internet. Jag tycker om att röra på mig och se nya platser, och som Faktumförsäljare har jag jobbat i Ystad, Sjöbo, Tomelilla och Simrishamn så det händer rätt ofta att folk känner igen mig. Nu trivs jag bra i Malmö och försöker besöka familjen i Rumänien en eller två gånger om året. Men det har blivit svårare att få råd sedan buss- och flygpriserna gått upp.

Trots att jag behöver pengarna försöker jag ibland att vara ledig på söndagar, för det är viktigt med återhämtning. Jag vill äta mycket frukt och röra på mig. Älskar att cykla och spela fotboll när jag hittar någon att spela med. Sommartid badar jag gärna och jag tycker också om att fiska.”