Dan Vestling

Dan Vestling

Försäljarnummer #22, säljer på Olskrokstorget, Göteborg. Har sålt Faktum i 19 år. Och bott i Frankrike i 25.

»Om min mamma inte gått ut och dansat den där lördagskvällen på hotell Ferrum i Kiruna så hade jag blivit gruvarbetare. Det är de enda jobben som finns däruppe. Mamma och pappa Claude dansade, fick ihop det och därefter snabbt ett barn, min lillasyster. Jag kallar Claude för pappa, men han är inte min biologiske far. Honom fick jag en första kontakt med när jag var 28. Jimmy heter han, det var ett känslomässigt möte, och intressant. Jag visste ju att jag hade en pappa någonstans och var nyfiken. Jag hittade honom i Oslo. I dag vet jag inte om han lever, jag tror inte det.

Vi lämnade Sverige 1969 och hamnade i Holland när pappa Claude fick ett uppdrag att bygga vad man kallar ett telemetri-torn. När jag var tolv började jag på internationella franska skolan i Haag. En riktig lyxskola. Vi blev kvar där i fyra år. Sedan flyttade vi till en liten stad i Frankrike som heter Maintenon där jag bodde i 25 år. Ingen av oss ville bo i Paris, men min lillasyster Marie-Laurence bor där i dag.

I Maintenon tog jag min studentexamen, sen gick jag tre år på privatskola i ekonomi och juridik. När jag var klar fick jag jobb på första annonsen jag svarade på, inom ekonomi och bokföring. Jag blev kvar på den arbetsplatsen i tio år.

När jag var i Sverige en sommar träffade jag en tjej när jag var på bingo med morsan. Vi blev tillsammans. Hon friade till mig på en pizzeria i Stockholm. Vi var gifta i sex månader, men upptäckte att vi inte var gjorda för att vara ihop. Än i dag är vi bästa vänner. Hon säljer också Faktum, Anne.

Jag sökte många jobb i Göteborg, men fick inte en enda påringning tillbaka. Till slut hamnade jag i princip på gatan. Lenarto, som skriver i Faktum, såg att jag ofta tiggde öl. Och det är sant. Alkoholen har alltid varit med, i varierande skala. Vi träffades på City Kebab, där skrev Lenarto de finaste skrönikor jag har läst. Han gav mig tre Faktumtidningar och sa åt mig att komma tillbaka när jag hade sålt dem. Det tog fan inte tio minuter och jag hade sålt alla tre. Jag gick tillbaka med pengarna, men fick behålla dem och så sa han att vi skulle gå och skriva in mig på Faktum. Nu har jag sålt Faktum i 19 år.

Jag har lungsjukdomen KOL sedan många år, och nu törs jag inte hosta på en spårvagn. Men jag har inget att klaga på i livet.«

Dan Vestling

Här säljer Dan.