Bob Kojo

Faktumförsäljare (#2317) i Göteborg. Bob drömmer om att få åka hem till sin familj i Ghana.

»Jag lämnade Ghana 1989, det fanns ingen framtid där. Ingen hjälpte mig så jag var tvungen att hjälpa mig själv. Jag åkte till Italien. Det var en bra tid. I 25 år jobbade jag på en ­metallfabrik, men sen kom krisen och många tvingades att sluta. Jag var en av dem. Fabrik efter fabrik stängde och det var svårt att hitta ett nytt jobb. Till slut blev jag tvungen att lämna Italien. Jag behövde ta hand om min familj i Ghana, min fru och mina två pojkar. De är 13 och 18 år i dag.

Jag bestämde mig för Sverige. Och det var då det slog mig att jag hade en dröm om Sverige när jag var liten och gick i skolan. Jag minns att jag tänkte: »Om jag kommer till Sverige någon gång kommer jag att gilla det«. Jag ville se landet. Jag visste inte varför.

För 1,5 år sedan kom jag hit. I början var det väldigt svårt, kände ingen och hade knappt några pengar. Och om du inte ­kontrollerar dig själv när du är på en tuff plats i livet så kan det vara svårt. Ingen är född kriminell, men samhället kan göra dig kriminell. Jag ville inte välja den mörka vägen. Jag har en familj, jag har två pojkar. Jag måste se efter dem.
Jag tror att om du har ett rent hjärta kommer Gud att hjälpa dig att möta rena människor. Jag gick till Betlehemskyrkan och där träffade jag en kvinna som lyssnade på min röst. Hon ville hjälpa mig och det var hon som berättade om Faktum.

Det här är ett jobb jag aldrig gjort ­tidigare. Jag har bara varit fabriksarbetare, men jag mår bra av att sälja Faktum. Det hjälper mig och min familj och jag kan skicka hem pengar.

När jag bodde i Italien träffade jag dem en gång om året. Nu har vi har inte setts på två år. Jag saknar dem, men biljetten är för dyr och jag måste spara.«

BobKojo

Här säljer Bob.