Anita Rincovec

Faktumförsäljare #2391 // säljer i Caroli, Malmö // Som 70-åring slutade hon skära sig och började istället att tatuera sig. På underarmen står det: Humor och tårar är kroppens ventiler.

»Mitt liv har varit ett helvete. Jag kan verkligen inte förstå att jag är 77 år. Flera gånger har jag försökt göra slut på livet.1980 kastade jag mig framför bussen. Det var inte planerat. Men jag orkade inte mer.

Jag var bara fem år när jag blev sexuellt utnyttjad av min styvfar. När han onanerade i munnen på mig visste jag inte vad det var, men jag kände att det var fel. När jag sa det till min mor blev hon arg. Hon bjöd på oss flickor. Min syster tog livet av sig när hon var 46 år.

Som sjuåring blev jag självskadebenägen och började svälta, men min mor tvingade mig att äta. I smyg började jag att kräkas upp maten. Det var så min anorexi och bulimi startade. Sen började jag att skära mig. Det ser du på armarna. Men nu har jag slutat. Ibland får jag känslan att jag vill göra det och då tatuerar jag mig istället. Det började jag med när jag var 70 år.

För ett år sedan satt jag ensam hemma i rullstolen. Jag mådde inte bra. Jag blev deprimerad och tänkte ta till flaskan, men jag valde att inte göra det. Jag vill leva ett sunt liv. Så jag pratade med Mioara som säljer Faktum på Mobilia och fick numret till kontoret. Jag ringde och sa »jag är varken missbrukare eller hemlös men jag skulle hemskt gärna vill sälja tidningen«.

Första veckan tänkte jag »vad fan har jag gett mig in på« men så kom jag och tänka på vad mormor brukade säga: Har du satt båten i sjön får du ro hem den. Folk började prata med mig och jag blev omtyckt. Nu har jag sålt Faktum i snart ett år. Om jag är hemma en dag så längtar jag till Caroli. Det har blivit mitt hem.

Tänk att jag har överlevt. Jag trodde aldrig att jag skulle bli så här gammal. Och nu vill jag bli ännu äldre.«

Här säljer Anita.