Åke Nillsson

Faktumförsäljare #1485 i Bromölla. Pigg morfar som överlevde pandemin »Asiaten« 1958 och väntar ut covid-19 i London.

»En timma om dagen är vi ute, Leon och jag, och promenerar. Han fyller två år den 30:e maj och det är full fart på honom. Lekplatserna här i London är stängda, så vi kan inte gunga, men vi hittar gräsplättar här och var där han kan springa av sig. Min dotter och hennes man jobbar båda två hemifrån nu, så just nu kan jag faktiskt göra en insats för familjen, genom att ta hand om Leon. Visst är det en upp- och nedvänd situation, men familjen fungerar bra. Annars är det ju stor risk för bråk nu i många hem. Frankrike har infört ett särskilt larmnummer för familjer i kris nu i coronatider, läste jag.

Jag kom hit den 2 mars och skulle vara här i två och en halv vecka. Jag hade biljett tillbaka, men det gick så jädra fort när Danmark stängde gränsen. Ombokningsbar biljett hade jag inte heller förstås, för de är ju så dyra. Nu har jag missat två hälsokontroller hemma, bland annat en tid hos lungspecialisten. Jag har både astma och kol, så det är inte så bra, men en andra sändning av mina mediciner är i alla fall på väg hit.

Jag har jättefin kontakt med båda mina barn och min exhustru, faktiskt, och jag har varit nykter i 17 år nu. Men längre bak i tiden hade jag missbruksproblem. Efter skilsmässan velade jag runt några år hemma i Jämtland och det var inte mycket ordning. Sen ringde min son som bor i Glimåkra och tyckte att jag skulle komma ner och bo hos honom i Skåne. Så då flyttade jag ner. Vi har alltid kommit jättebra överens, även när jag inte kunnat betala för mig. Min sjukpension är väldigt liten. Men sedan jag började sälja Faktum så går det faktiskt runt. Jag är lyckligt lottad som har min familj. Och så har jag en fantastisk vän i Joachim Persson i Bromölla. Han har ställt upp jättemycket för mig.

Hade jag varit hemma nu hade jag nog försökt att sälja Faktum, även om jag är i riskgrupp, för jag saknar det där att träffa folk. Jag har lärt känna så många. Att sälja Faktum är för mig som att träffa goda vänner hela dagarna. Ibland säljer jag lite sämre men oftast kommer någon och pratar bort en stund. Ibland kanske en lite för lång stund …«

Åke Nillsson

Här hittar du Åke.