Faktum granskar: Massage med happy ending - del 1

90 miljoner. Så mycket omsätter sexhandeln på svenska massagesalonger uppskattningsvis – per år. Men få fälls för brott, många jobbar svart och seriösa företagare hotas av sexköpare.

Fotot föreställer en ung, thailändsk kvinna iklädd en djupt urringad negligé. Hon ligger ner och ser rakt in i kameran. Facebookinlägget där bilden är publicerad har rubriken »Ny sexig massör hos«, och så namnet på salongen: Asian-Style thaimassage i Malmö.

Inlägget, som är från den 15 februari 2019, har 15 kommentarer, uteslutande från män. En man tvivlar på att kvinnan verkligen arbetar på salongen och påstår att det inte är första gången de har lagt ut falska bilder. Han får svar från kvinnan själv som skriver att hon jobbar måndag till fredag 10–21. Mannen svarar: »Du är mycket vacker. Tror jag får beställa massage av dig snart …«

På Facebooksidan finns även ett par recensioner. En man berättar i december 2017 att han blev erbjuden »extra«, och avslutar: »Mycket oseriöst!«. En annan kommentar, från juli 2019, går rakt på sak: »Det här är ju inget annat än ett horhus.«

En man, Anders Ljung, reagerar och svarar att han har fel och påstår att »på denna salong utför vi endast professionell massage och inget annat.« Det får recensenten att svara:
»Knappast. Dessutom, vem är du, du är inte ens en tjej, du jobbar inte där.«
Anders Ljung svarar inte.
Vi bestämmer oss för att ringa till salongen för att boka tid. En kvinnlig röst svarar:
– Asian Style massage
– Hej, jag heter Anna, jag undrar om ni har en tid för massage på måndag?

Klick, luren läggs på. Anna ringer upp igen.
– Hej igen, jag vet inte vad som hände ...
 Can you speak English?
 Yes, I would like to book a massage, do you have time on Monday?
– I don´t know ..., maybe I travel tomorrow. Call again tomorrow for Monday.

När Faktum kort därefter låter en man ringa upp finns det gott om tider på måndag. Han frågar också om man kan få »extra« och säger att han har hört att man kan få det. Hon svarar:
– If you want you can come.

Tina Lee Möller har beskrivits som den som tog thaimassage till Sverige. Det var 1999 som hon började erbjuda massage i sin lägenhet efter att ha utbildat sig i Thailand.
– Då var det ju seriöst och det fanns ett stort intresse för det är en fantastisk massageform, säger Tina Lee Möller.

Men helt ensam om att erbjuda thaimassage var hon inte.
– Det fanns ett ställe vid Centralbadet i Stockholm och en kvinna på Gotland.

Sedan dess har det, som Tina Lee Möller säger, »exploderat och spårat ur.« Tio år efter att Tina Lee Möller började med thaimassage fanns enligt sajten Thaimassageguiden 117 salonger i Stockholm, Västra Götaland och Skåne. I september 2019 hyser samma områden 631 thai-massagesalonger. På tio år har alltså antalet salonger mer än fem-dubblats.
Hur många salonger som erbjuder annat än massage är omöjligt att veta, men det går att göra en uppskattning. Polisen i Stockholm och Göteborg har kartlagt omfattningen baserat på de tips de får.
– De kommer in ganska regelbundet, särskilt den senaste tiden, säger Anne Åkerblom på polisens människohandelsgrupp i Västsverige.

Utifrån tipsen och annan information kom polisen fram till att ett fyrtiotal thaimassagesalonger i Västsverige kan erbjuda sexuella tjänster. Samma siffra kom polisen i Stockholm fram till för två år sedan.
För att polisen ska kunna gripa någon måste de först ta reda på om sexuella tjänster verkligen utförs. Det är inte helt lätt.
– Massage är en legal verksamhet, säger Anne Åkerblom. Vad som händer i massagerummet vet bara de som är där.

Därför gör polisen så kallade provköp; en eller flera manliga poliser köper massage för att se vad som händer. Men att sälja sex är inte olagligt så polisen måste även bevisa att salongens ägare känner till sexhandeln. Vilket oftast kräver att någon av massörerna vittnar. Förra året slog polisen i Göteborg till mot en salong, men förundersökningen fick läggas ner. I maj grep polisen i Malmö en kvinna misstänkt för koppleri, men också den utredningen lades ner.

På andra håll har polisen haft större framgång. I slutet av 2018 gjordes flera provköp hos två salonger med samma ägare, en i Uppsala och en i Järfälla. Vid 17 av 18 provköp erbjöds poliserna sexuella tjänster. En massör frågade flera gånger och sa att chefen tar alla pengar. Sedan sa hon: »Snälla, låt mig göra det.« En annan kvinna berättade att hon och de andra bor på salongen, att hon inte mår bra av att göra extra och ibland gråter om kvällarna.

Den 7 november 2018 slår polisen till mot salongerna. Bland beslagen finns en väska med kondomer och akut p-piller som de hittar i en byrålåda. De hittar även utländsk medicin och antibiotika.

Flera av massörerna förhörs sedan av polisen. En kvinna som kallas Na Na gråter och säger att hon skickar pengar till barnbarnen i Thailand och till tempel. Hon betalar 1000 kronor i månaden för att bo på salongen och arbetar måndag till söndag. Hon har ingen utbildning utan har tittat på Youtube och lärt sig själv. En annan kvinna, Dia, säger att om kunden vill att hon ska runka av dem så gör hon det för 300 kronor. Hon säger att hon har gjort det på sju av de tio senaste kunderna.

Den kvinnliga salongägaren dömdes för grovt koppleri till fängelse i två år och två månader. Enligt en beräkning som redovisas i domen genomfördes minst 1 250 sexköp under tio månader bara på en av salongerna. I en annan utredning två år tidigare, också den i Uppsala, beräknade åklagaren att cirka 2 400 sexköp hade genomförts under drygt ett år. På en annan salong, i Stockholm, vars ägarinna fick fängelse i två och ett halvt åt, beräknades 2 700 sexköp ha genomförts under ett år.
Med de här siffrorna som grund kan vi beräkna sexhandelns omfattning enligt följande: Polisen i Göteborg och Stockholm har uppskattat att sexhandel pågår på cirka 40 salonger per stad. Om vi lägger till 40 salonger i Skåne får vi 120 salonger där sexhandel bedrivs. För »extra«, alltså en sexuell tjänst, kan en kund få betala allt från 300 till flera tusen kronor. Med 1 500 sexköp per salong och år och ett pris på 500 kronor per sexköp hamnar sexhandelns omsättning på 90 miljoner kronor per år.

Sexhandeln på thaimassagesalongerna är så stor att de seriösa upplever sig vara i minoritet. Och måste annonsera att de inte utför sexuella tjänster. Flera av de salonger som Faktum kartlagt har ett sådant budskap på hemsidan.
Wararat Cherdsaphu drev tidigare en salong i Eskilstuna, men har nu lämnat yrket.
– Jag orkade inte längre. Jag tröttnade på allt det negativa, kränkningar och förfrågningar.

Vissa män har varit så inställda på att köpa sex att de inte lyssnat.
– Trots att man säger klart och tydligt att de ska lägga sig på mage och ha handduken över sig så ligger de helt nakna på rygg när man kommer in. Jag har kastat ut flera kunder eftersom de inte respekterar ett nej och fortsätter tjata.
– I den här stan finns flera salonger som håller på med oseriösa saker och jag är förvånad att de inte har fått stänga ner. Vi har kunder som har berättat att de blivit erbjudna sex. Man blir chockad över att polisen inte har tid eller ork att ta tag i det här problemet.

En man vi kan kalla Jonas har tillsammans med sin sambo drivit en salong i tio år. Han berättar att det är stor omsättning på massörerna som plötsligt kan sluta då de har hittat en arbetsgivare som betalar svart. Han berättar också att de varje vecka fick samtal från kvinnor som frågade om det fanns jobb. Sedan frågade de om det bara var massage eller också något »extra«. När de fick veta att det bara var massage var de inte längre intresserade.
– Det finns de som arbetar med seriös massage, men många ställen är förtäckta bordeller, med tjejer som aldrig har varit i närheten av riktig massage.

Jonas sambos salong är en av få i Faktums granskning som redovisar ett överskott som är tillräckligt stort för att ge en vit lön. Han berättar att han blir uppmanad av andra att ta svarta pengar.
– »Du är ju dum om du inte jobbar svart«, säger de. »Du skulle bli rik om du gjorde det.«

En annan man, även han sambo med en kvinna som driver en salong, berättar att sambon förra året blev sjuk och behövde en vikarie och att hon senare fick höra från stamkunder att vikarien frågat om de ville ha »extra«. Även han vittnar om envetna sexköpare.
– Det hjälper inte att det står så på hemsidan. Hon har dem i dörren varje dag ändå, de frågar vad extra kostar. Hon försöker mota Olle i grind och har låst dörr och har även ett överfallslarm. En gång blev hon attackerad av en man som höll fast henne i händerna.

En kvinnlig salongägare säger att hon får frågor såväl på telefon som under massagen om de kan få annat än massage.

– Många kunder vill ha »happy ending«. Då måste man svara försiktigt att vi gör inte det. En del blir arga och tar tillbaka pengarna. En del går därifrån utan att betala alls.

Kvinnan i negligén är inte den mest lättklädda på Asian-Style thaimassages Facebooksida. På en annan bild sitter en ung kvinna på en stol iklädd stringtrosor och en behå med nedhasat axelband. Salongen skriver i en kommentar: »Hon är på semester i Thailand men vi har andra sexiga massörer.«
När Faktum går till salongen är dörren låst. En kvinna i 40-årsåldern öppnar och leder vår utsände reporter till ett rum i anslutning till entrén. Konversationen sker på engelska.
– Vill du ha en timma? frågar hon.
– Nej, en halvtimma räcker.
– Tre hundra.

Hon tar emot sedlarna och lämnar rummet. När hon kommer tillbaka ber hon Faktums reporter ta av sig även kalsongerna och lägga sig på sängen som står i rummet.

Massagen börjar på baksidan av benen, rumpan och ryggen, med tydligt fokus på rumpan. När vår utsände vänt sig om döljer hon slarvigt hans kön med en handduk, men den halkar snart upp. Hon fokuserar på ljumskarna och det som sker liknar mer intim beröring än massage. Snart puttar hon till penisen och frågar:
– Vill du har massage där?

Vår reporter avböjer. Efter en stund frågar han om det kostar extra, först förstår hon inte men till slut nickar hon.
– Det är bra, det behövs inte, säger han.
– No, bad money, säger hon och skrattar.

Massagen avslutas snabbt och kunden går därifrån utan kvitto.

Asian-Style är en av de 186 thai-massagesalonger i Stockholm, Göteborg och Malmö som Faktum har granskat. Vi har hämtat salongernas namn, adress och telefonnummer från sajten Thaimassageguiden och med hjälp av uppgifterna försökt hitta ägarna. För drygt en tredjedel av salongerna hittar vi ingen ägare. De allra flesta, 40 salonger, ligger i Malmö.
Men ägaren till Asian-Style thaimassage är inte särskilt svår att hitta. Ett av de telefonnummer som anges på Facebooksidan går till Anders Ljung, han som i en kommentar dementerade uppgiften att salongen skulle vara ett »horhus«. Anders Ljung äger företaget AL:s Teleskoptruckar AB som enligt årsredovisningen ska bedriva »entreprenadverksamhet, handel med värdepapper samt kroppsvård.«
Men Anders Ljung driver inte bara den här salongen. I november 2018 gjorde Skatteverket en kontroll av personalliggaren hos Lanna thaimassage i Malmö. I beslutet anges AL:s Teleskoptruckar AB som ägare och fick böta 27 500 kronor för brister i liggaren. Det var andra gången salongen fick böter för detta.
Anders Ljung kan även, via ett telefonnummer, knytas till en tredje salong. 

De tre salongerna har identiska hemsidor och samtliga är öppna klockan 9–22 måndag till söndag. I ett inlägg på sin privata Facebooksida lägger Anders Ljung i juli 2017 ut en bild på två thailändska kvinnor som äter sushi. Han skriver: »After a hard working weekend with radient revenue we end with sushi.«

Om inkomsterna var strålande den här helgen var det troligen ett undantag. Åtminstone om man ser till de inkomster som redovisas i företaget.
De tre senaste åren har bolaget gått med förlust och endast mindre summor har betalats in i arbetsgivaravgifter.

Faktum har sökt Anders Ljung som inte har svarat. 

Läs del två i granskningen här.

Bristande redovisning och svart ­arbetskraft

Redan 2012 kontrollerade Skatteverket hundra salonger, nästan alla fick anmärkningar. Framför allt handlar det om oredo­visade intäkter, men även svart arbetskraft. Trots upprepade kontroller och krav på kassa­register och personalliggare kvarstår problemet.

Faktum har kartlagt 186 thaimassage­salonger i Stockholm, Göteborg och Malmö. Det vi framför allt ville veta var hur stora inkomster som rapporteras till Skatteverket. För att ta reda på det måste vi veta vem som äger salongen. I många fall har vi inte ­lyckats hitta ägaren. Vi har också tagit del av Skatteverkets kontroller av personal­liggare under första halvåret 2019. Resultatet blev en lista med 135 personer som genom en enskild firma är knutna till en eller flera salonger. Uppgifterna gäller inkomståret 2018.

• 85 salongägare har redovisat överskott av närings­verk­samhet*. 28 har redovisat ett underskott. 21 personer har inte alls fyllt i någon uppgift om näringsverksamhet, trots att de har en massagesalong.

• De överskott som har redovisats är i regel blygsamma. Endast 25 salonger har ett överskott som är högre än 100 000 kronor. Tolv salonger kommer upp i mer än 200 000 kronor. De salonger som redovisar överskott har ett genomsnitt på drygt 99 000 kronor.

• En kvinna äger sex salonger men får trots det inte ihop mer än 184 000 kronor i överskott av näringsverksamhet.

• Av de 135 personerna redovisar 87 (64 procent) ett överskott av närings­verksamhet som är lägre än 50 000 kronor.

• En kvinna som bor i Örebro men äger en salong i Göteborg har sedan bolaget bildades 2006 aldrig tjänat mer än drygt 50 000 kronor. Vissa år har bolaget haft underskott, andra noll i överskott. Under tolv år har bolaget i genomsnitt haft överskott på 2 200 kronor per år.

• Ett aktiebolag som äger en salong i Göteborg har redovisat 0 (noll) kronor i omsättning samtliga de tre år bolaget har funnits.

• Mellan oktober 2018 och maj 2019 beslutade Skatteverket om avgift för 49 thaimassagesalonger på grund av brister i personalliggaren. Sammanlagt 76 personer som var på plats i salongerna var inte inskrivna i personalliggaren. En salongägare som Faktum har pratat med säger så här om kontrollen av personalliggare: »När systemet infördes blev det mycket prat. Hur ska vi göra nu? Kommer det in en kund som de inte känner igen så springer de som inte ska vara där och gömmer sig i källaren.«

Vi skickade sammanställningen till Conny Svensson, Skatteverkets samordnare för kontanthantering.

– De siffror som ni visar, så här ser det ut i branschen. Det kan finnas olika förklaringar men siffrorna visar att det är en bransch med många oklarheter.

Faktums granskning visar också att de arbetsgivaravgifter som betalas in i regel är låga. Men även om avgifterna ser korrekta ut på papperet kan massörerna bli utan ordentlig lön.

– När vi utreder det här ser vi att massörerna får betala tillbaka sina löner. Det ser riktigt ut på papperet men sedan tar man tillbaka pengarna.

Är branschen präglad av svarta inkomster?

– Delar av den. Man låter bli att redovisa intäkterna genom att inte registrera de anställda i personalliggaren.

– När det börjar bli lite väl billigt och man inte får kvitto kan man börja fundera på hur det går till. Här finns ett konsumentansvar som är viktigt att tänka på.

Faktums undersökning av inkomsterna är gjord med stöd från Realstars, en organisation som arbetar mot trafficking. Realstars har tidigare lanserat märkningen Hotels Against Trafficking för bland annat hotell som vill visa att de arbetar mot sexhandel och trafficking och lanserar nu en liknande märkning för thaimassagesalonger.