Lenarto: Till den som har skall vara givet

Livet består av en massa besynnerligheter.
Jag får inte rätsida på det.
Jag läser om en människa som finner ro på spårvagnen i Göteborg. Rensar sinnet. För henne blev meditation vägen till ett meningsfullt liv. Det stressiga jobbet som programledare på tv bytte hon mot den enkla tillvaron på ett buddhist-center. Ja, det låter ju bra. Men så fortsätter jag att läsa.

Hon flyttade som tioåring från Spanien till Sverige. Efter gymnasiet flyttade hon tillbaka till Spanien och utbildade sig till skådespelare. Så långt hänger jag med. Blev till och med programledare i spansk tv. Hade egen lägenhet, massor av vänner, var populär. Ändå kändes det som att något fattades, menar hon. Hon funderade på olika organisationer, till exempel Läkare utan gränser och Amnesty, och hittade till slut ett fritidshem i Madagaskar som tog emot henne. Men där utbröt strax oroligheter, varför hon for tillbaka till Sverige och utbildade sig till sjuksköterska. Hon vill hjälpa andra, det är hennes kall här i livet.
Nu började frågetecknen stapla sig på hög. Utbildade sig till sjuksköterska? Är det så lätt att komma in på en sjuksköterskeutbildning? Och varifrån kom lägenheten? Man får inte vips en bostad så där. Det kan jag skriva under på. Och att gå från framgångsrik skådespelerska/programledare i Spanien till en sjuksköterskelön i Sverige?  
Hm.
Jag betvivlar inte att det hon säger är sant. Men jag undrar: Vem har råd med alla dessa resor och kan välja och vraka mellan olika utbildningar och jobb? Om jag en dag, där jag stod på gatan och sålde Faktum, skulle få för mig att bli programledare i spansk tv, hur bar jag mig åt då? 

Den här kvinnan, som säkert vill allas gott, och säkert är bra för alla som gillar hennes meditationsmetod som hon nu utvecklat och ska ge ut i bokform är säkert bra för sig själv också. Hon är kanske rent av ett exempel på alla dessa lyckade individer som tjänar stora pengar på andra, mindre lyckligt lottade, människor. 

Det är för mig ett avskyvärt och ohederligt hyckleri utan dess like, men det är ju så det fungerar i denna värld. Marknaden översvämmas av en massa böcker skrivna av författare som vill hjälpa just dig och vill alla gott. Hjälp dig själv, Finn ditt inre, Älska dig själv, Hitta Vägen och så vidare. De sitter säkert själva under en palm någonstans med en drink och skrattar gott åt alla stackare som inte mår bra och griper efter varje halmstrå och därför köper deras böcker. Under palmerna har de kanske sällskap av bland andra uppfinnarna av den berömda spikmattan, som de minnesgoda kommer ihåg gjorde stor succé på sin tid och året efteråt fick sällskap av spikkudden, kallad Qi, för att man ytterligare skulle öka på välbefinnandet. I dag vet jag ingen som använder något sådant. Nu har det kommit andra grejer.

Förr i tiden sålde man avlatsbrev för att folk skulle få förlåtelse för sina synder och må bättre. I dag är man mer jordnära. 
Men det finns och har alltid funnits folk som är villiga att betala dyrt för lite hopp om lycka.

Min inbox översvämmas av mejl som uppmanar mig att köpa just deras produkt eller följa just deras idé, en idé som de från början absolut inte trodde skulle funka, men som de nu VET funkar. Många av deras böcker och metoder sägs ha sålt i miljonexemplar världen över. Och det enda jag behöver göra för att ta steget till att bli lycklig är att betala in lite pengar… 
Till den som har skall vara givet.