Miranda och Alexandra fann varandra i en app

Den ena var nyfiken och pigg på nya bekantskaper, den andra var nedstämd efter en separation och kände sig ensam i sin nya hemstad. Via en dejting-app för vänner hittade Alexandra till Miranda. Eller om det var tvärtom.

Det var väl du som föreslog att vi skulle ses här, säger Miranda Fredin till vännen Alexandra Jansson Hollstedt tvärs över fikabordet.
– Jag? Säger Alexandra, och skrattar till, förvånad.
– Jag bodde ju i Partille då, och hade inte särskilt bra koll på Göteborg. Nej, det var du som föreslog den här platsen.

Intervjun har knappt börjat och redan fnissar vännerna gott åt varandras minnesbilder, eller minnesluckor. Vem som minns bäst varierar under samtalet, men de kompletterar varandra och tillsammans bildar deras berättelse en riktigt fin historia om vänskap.
De båda formligen utstrålar energi och bra kemi. Stora leenden och varma kramar. Glada att återses efter julledigheten som Alexandra tillbringat i sin uppväxtstad Falun. De har precis firat nyår ihop efter närmare fyra veckor på varsina håll.

Det är nu årets andra dag, typiskt göteborgsväder och mötesplatsen är vald för att det är inne på café man helst hänger så här års, men framför allt för berättelsens skull. Det var här de träffades första gången utanför internet, för snart fyra år sedan. Oavsett vem som den gången valde just detta café hade båda samma tanke kring vilken typ av plats som kunde lämpa sig för en första dejt.
– Jag tänkte att det är bra att börja med att ta en kaffe. Det är enkelt, och blir det pinsamt eller obekvämt så kan man ganska snart säga hej då, säger Alexandra.

Miranda har lite svårare att minnas exakt hur hon tänkte den gången, men det var i samma banor: En plats du snabbt kan avlägsna dig ifrån om det blir stelt.
– Jag tänkte nog lite som om det vore en Tinderdejt. Att det skulle vara det mest avslappnade, att bara ta en fika.

Det skulle bli många fler efter detta första möte som Alexandra beskriver som fruktansvärt nervöst. Mycket värre än om det skulle varit en dejt i jakt på kärlek.
– Det här kändes direkt mer personligt, att jag skulle bli bedömd för den jag var, inte hur jag såg ut eller utan just för hur jag uppträdde. Jag tänkte: Var normal nu! Jag letade ju efter vänner just för att jag var ensam, säger Alexandra som beskriver sig själv som en ganska introvert person.

Miranda skrattar gott, och håller med. Att gå på kompisdejt för att träffa nya vänner är värre men också befriande fritt från ytligheter. Själv hade hon redan testat appen innan hon och Alexandra träffades och dejtat några gånger.
– De kanske inte direkt resulterade i bestående vänskaper, som vår, men det var trevliga människor och intressanta möten.

Det beskriver ganska väl Mirandas ingång till appen. Hon har bott i Göteborg i hela sitt liv, är utåtriktad och tycker generellt att det är kul att träffa nya människor och testa nya saker.
Alexandra däremot, hade ett konkret behov av att bryta sin ensamhet.
– Jag flyttade hit för att jag hade fått jobb och bostad här och tanken var att min dåvarande pojkvän skulle flytta efter. Men det blev inte så, relationen tog slut. På mitt jobb hade jag trevliga kollegor men inga som jag umgicks med privat, de var på andra platser i sina liv. Jag hade nyss separerat och ville inte hänga med folk med familj just då, och är inte en sådan som går och sätter mig på en bar själv. Jag var ändå fast besluten att försöka skapa ett liv i Göteborg och det var min storasyster som tipsade mig om Gofrendly-appen.

Det var i april 2019 och där fanns plötsligt matchen Miranda.

Vad var det som matchade?
– Jag minns inte …? Säger Miranda och tittar sökande på Alexandra. Hon inser snabbt det komiska i svaret och efter ett gemensamt skratt säger Alexandra att det var liknande intressen som inledningsvis klickade. Tjejerna är också jämnåriga, födda 1990 och 1991.
– För mig var det avgörande att du verkade vara en härlig och go tjej. Jag ville hitta någon som kunde ge mig positivitet i livet. Och trygghet, i en ny stor stad, säger Alexandra.

Miranda nickar, och förklarar att appen egentligen fungerar precis som kärleksdejting. Man skriver in sin profil, kan gilla någon annans, som kan gilla en tillbaka. Där kan man sedan chatta sig fram till vidare beslut.
För Alexandra och Miranda tog det cirka tre veckor från första kontakten via appen, till första mötet i verkliga livet. Här på café Brogyllen i centrala Göteborg. Och visst var det väl Miranda som valde platsen? Hon bor ju själv i centrala stan.
– Jag var i alla fall här först, jag satt och väntade på dig. Jag brukar vara först, Miranda brukar alltid komma i sista minuten, eller lite sent, säger Alexandra och tillägger att hon själv har en förmåga att vara lite för tidig.

Tankarna som snurrade i Alexandras huvud i sin första väntan på Miranda var: Hur ser jag ut, hur ser hon ut? Kommer hon ens komma, kanske har hon ångrat sig? Blir jag dissad?
– Men du kom ju, och direkt så kramades vi minns jag, och det kändes avslappnat.

Miranda var inte den enda som Alexandra fann via appen. Hon gick på sammanlagt tre kompisdejter, varav två blev bestående vänner. Och Miranda hittade ytterligare en vän efter Alexandra, och den tjejen är nu nära dem båda.
– Det är det som är så bra med att träffas på det här sättet. Sannolikheten att du gillar din nya väns vänner är ganska stor och då kan du få en helt ny umgängeskrets om du är öppen för det, säger Alexandra.

Under de fyra år som gått har vännerna gjort resor och haft mycket roligt tillsammans. Alexandras ensamhet är bruten, och hon säger att vänskapen med Miranda har stärkt hennes självförtroende.
– När vi träffades mådde jag jättedåligt, var ganska sluten och hade tappat mig själv. Jag tyckte det var så härligt att låta dig prata på och bara insupa din energi. Jag behövde verkligen det då och känner mig mycket öppnare som person i dag. Du har utvecklat mig, säger hon till Miranda som blir berörd och återgäldar komplimangen:
– Vi hade väldigt kul med en gång och det gav mig mycket att träffa dig, säger hon, och berättar att Alexandra har lärt henne att prata om känslor, något hon inte var så bra på tidigare. Även Miranda säger sig ha vuxit som person och konstaterar:
– Det är häftigt!

Att det känns naturligt och att man kan vara sig själv, det är nästan det viktigaste i en vänskap tycker de båda. Att ha allt gemensamt med en vän är inte nödvändigt, däremot viktigt att ha samma grundläggande värderingar och tankar om livet. Båda har andra nära vänner men för Alexandra blev Miranda en viktig byggsten i en kritisk tid i livet. Och sannolikheten att de hade mötts utanför appen är ganska liten. Den regelbundna kontakten, med få undantag har de träffats varje vecka sedan första dejten, har betydelse också nu när ett uppbrott snart ska ske. Alexandra har tagit ett nytt stort beslut i livet.
– Jag flyttar tillbaka till Falun i februari. Så vi måste bli bättre på att facetajma och skriva. Det blir en utmaning för jag gillar inte att prata i telefon och Miranda är dålig på sms.

De skojar om sina tillkortakommanden men medger att det var ett känslosamt ögonblick när Alexandra berättade. Miranda beskriver det fortfarande som lite svårt att ta in, lite overkligt.
– Vi var på spa och jag blev alldeles tyst. Jag visste inte vad jag skulle säga.

Det är familjen, syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar och kommande syskonbarn som fått Alexandra att bryta upp igen.
– Jag har hela min familj i Falun och den är viktig för mig. Men det är också jätteviktigt att vi behåller kontakten nu, säger hon till Miranda som nickar. Hon har börjat kika på sevärdheter i Falun inför sin första resa dit i vår. Bakom den positiva inställningen känns det ändå tungt.
– Det är ju jättesorgligt, det är det … Känns jobbigt. Men vi har ju kvar varandra och får bli bättre på att hålla kontakten.

Ingen av dem har varit aktiv på dejtingappen på länge. Miranda har den inte ens kvar i sin telefon. Men Alexandra är fullt inställd på att behöva använda den igen, för att hitta nya vänner i Falun.

3 tips till kompis-dejtare

  1. I chatten ska man som brukligt vara lite försiktig med vad man lämnar ut. Man vet aldrig vem som är bakom skärmen. Följ internets oskrivna lag och var lite reserverad.
  2. Träffas ganska snart, du kommer upptäcka omgående om det är en person du vill fortsätta umgås med, så ingen poäng med att vänta.
  3. Ta det som en rolig grej, tänk inte att du ska hitta en bästis, det kan räcka med trevligt sällskap en stund. Blir det inte mer än så är det ändå värt.

Fler investerar i vänskap

Micke och Molle. Thelma och Louise. Driss och Philippe. Många starka relationer som porträtterats på film handlar om vänner. Vänskap är minst lika viktigt som kärlek för vårt välmående. Det börjar allt fler värdesätta.

Ofta ställs ensamhet i motsats till tvåsamhet och vikten av att finna en livspartner. Men forskningen visar att frisättningen av oxytocin, ”kärlekshormonet”, ökar även vid sociala sammanhang utan romantiska inslag. Vänskapsrelationer är nog så viktigt för vårt välmående och kan enligt studier både sänka blodtrycket och stressnivån.

Detta ville Pär Flodin, hjärnforskare vid Karolinska institutet, ta fasta på och samlade därför tillgänglig forskning kring vänskap i en handbok om konsten att få vänner, och att vårda vänskapen. Varaktiga vänskapsrelationer kopplas ihop med positiva känslor, ömsesidighet och lojalitet, kan man läsa i Länge leve vänner. Kanske inget som förvånar, men enligt Pär Flodin tänker inte alla i de banorna när det gäller just vänskap. Man prioriterar inte vänner på samma sätt som andra relationer helt enkelt. Men det borde man göra, hävdar Flodin i en intervju för forskning.se För det är just stabila och stöttande relationer som innebär hälsofördelar.

Sveriges individualistiska samhälle kan vara en nackdel i det här sammanhanget. Samtidigt finns det i dag oändliga möjligheter till självförverkligande, och självbestämmande över hur livet ska utformas. För den som är på jakt efter den stora kärleken finns det en uppsjö av dejtingsajter och appar där potentiella partners skräddarsys efter önskemål och behov. I dag går det att finna den bästa kompisen på liknande sätt. Att söka vänskap på nätet är i sig inget nytt, enligt internetforskaren och författaren Annakarin Nyberg. Däremot sker det via dagens appar mer organiserat.
– Sedan internets begynnelse har vi kunnat söka oss till likasinnade genom chattar, bloggar och olika digitala tjänster som har föregått de vi i dag kallar vänskapsappar. Men nu kan kompisdejtingen ske på ett mer målmedvetet och strukturerat sätt, säger hon.

Än så länge är kompisdejtande via nätet främst ett kvinnligt fenomen, vilket går i linje med att många kvinnor från början använt sociala medier för att sammanstråla kring gemensamma intressen och diskussionsämnen. Miranda och Alexandra i artikeln intill är två levande bevis på att det går att finna äkta vänskap via en app. I forskningssammanhang går dock åsikterna isär kring frågan om vi skapar fler eller färre starka band på nätet, förklarar Annakarin Nyberg.
– Det är helt enkelt svårt att slå fast att något sammanhang är bättre eller sämre för våra möjligheter att skapa starka relationer.

Dagens digitala utbud innebär även att vi kan vårda en del av våra vänskapsrelationer på ett tidseffektivt sätt, till exempel genom ett videosamtal medan vi gör i ordning frukost, eller att chatta medan vi sitter på bussen, istället för att avsätta tid och träffas fysiskt. Olika relationer underhålls på olika sätt, och Annakarin Nyberg bedömer att vänskapsappar är här för att stanna.

– Kompisdejting har gått från att vara ett fenomen som människor spontant har format på egna villkor, till att i dag ha blivit mer normaliserat. Sedan några år tillbaka ser vi att kompisdejting som fenomen har börjat kommersialiseras och det brukar innebära att det börjar vara någorlunda etablerat.

Anna Skoog