Andreas Persson

Andreas Persson. 52 år. Baronen i Kalmar, Ica Maxi i Olofström, Ica Älmhult.
Försäljarnummer 1079.

”Igår fyllde jag 52. Jag firade hemma hos mamma i Kalmar. Hon lagade god mat, korv stroganoff och sedan åt vi tårta. 
Jag har sålt gatutidning i 20 år, men när jag började i Malmö hette tidningen Aluma. Då var jag hemlös och sov på härbärgen eller i trappuppgångar, där det brukar vara varmt. Innan jag hamnade på gatan bodde jag på ett gruppboende för förståndshandikappade, men jag trivdes inte där. Så jag lämnade det. 
Det värsta med att vara hemlös var att gå på gatan och försöka få ihop till mat och sånt. Till slut stampade jag foten rätt i marken och kände: Nu är det nog! Då hittade jag en lägenhet i Älmhult via Facebook, ett förstahandskontrakt. Sedan dess har livet varit skitbra mot mig. 
När jag är hemma gillar jag att laga mat, ibland blir det spagetti med köttfärssås eller hamburgare. Och ibland pizza med köttfärs, bacon och krossade tomater. Jag dricker gärna en pilsner och lyssnar på musik. Mest på dansband, Perikles, de kommer från Ystad. Min systers man spelade med dem en gång i tiden. Han gjorde låten Adios Mexiko. 
Jag är uppvuxen i Söderkulla i Malmö, och jag minns min uppväxt som jobbig. Hade inte så många vänner och var ensam mycket. Men min storasyster har stöttat mig, och det gör hon fortfarande. På alla sina sätt. Det är hon som har hjälpt mig med alla möbler till min lägenhet. Hon heter Susanna och bor utanför Älmhult. Vi ses nästan var dag, eller pratar i alla fall i telefon. Jag har en son som bor i familjehem i Smålandsstenar. Han är åtta år, han ska bli nio och heter Jonathan. Det är ett tag sedan jag träffade honom. Jag skulle vilja träffa honom mer. 

Förutom Faktum har jag jobbat på ett resande tivoli, Peter Pan Tivoli. Där körde jag barnkaruseller och gjorde lite allt möjligt. Jag ska kanske vara med dem i sommar igen, i så fall tar jag semester från tidningsförsäljningen. Jag är även resande med Faktum. Varje dag när jag vaknar bestämmer jag var jag ska sälja.  
Jag har inga drömmar än så länge, eller jo, att hitta en flickvän. För att få kärlek och romantik. Det är många år sedan … men jag har satt upp mig på en dejtingsida på Facebook. Jag skulle vilja träffa någon som är intresserad av ishockey och fotboll, och av att hitta kantareller i skogen. 
Det bättre med livet är att spela tv-spel och gå på ishockey. Det bästa laget i Skåne är Malmö Redhawks. Senast jag var på match åkte vi på pumpen i straffarna mot Frölunda. Själv har jag aldrig spelat hockey, men jag kan åka skridskor i alla fall. Det hade kanske varit en dröm att bli hockeyproffs, men jag är för gammal nu.”