Faktumförsäljare utnyttjade i insamlingskampanj

Edit: Efter vi publicerat granskningen digitalt har mannen stängt ner alla aktuella konton på sociala medier och insamlingen till hemlösa har upphört. 
Edit 2: I mars 2022 öppnande mannen upp sina konton igen och den påstådda insamlingen till hemlösa fortsätter. Faktum kommer att fortsätta bevaka mannens verksamheter.

De kallar sig En Ny Dag Göteborg. På sociala medier tigger de pengar och kläder som ska gå till svenska hemlösa och fattigpensionärer. Smygtagna bilder på Faktumförsäljare används i kampanjen – som aldrig hört talas, eller nåtts, av någon insamling.  

Vid Hinsholmens fritidsbåtshamn i utkanten av Göteborg står fortfarande många båtar på land. De ligger i rader och några väntar på att snart få segla ut i skärgården, andra är så nedgångna att det ska dröja innan de sjösätts.
Intill ingången ligger en gul thaikiosk där Faktums reportrar stämt möte med den 48-årige man som ligger bakom En Ny Dag Göteborg, som hävdar att de samlar in pengar till hemlösa, fattigpensionärer och brottsoffer. 
Han vill visa oss den båt som ska bli akutboende för hemlösa i hamnen. Vi ställer oss en bit bort från mötesplatsen för att få en överblick. 

48-åringen har en vit trehjulig elmopedbil och rullar in från andra sidan av fritidsbåtshamnen. Han kör långsamt och i sicksack mellan båtarna. Han stannar. Börjar sms:a frågor till oss, bland annat om vad vi har på oss. Vi går fram till kiosken för att vänta in honom. Men han stannar kvar i sin elmoped. Tidigare har han i telefonsamtal blivit arg när vi ställt frågor och begärt att få veta våra fullständiga namn. 
Gång på gång har han kallat oss Antifa* och menar att vi är fientligt inställda till En Ny Dag på grund av att de riktar in sig mot att hjälpa svenska hemlösa och socialt utsatta. 

Det var runt årsskiftet som sidorna började dyka upp på Facebook och Instagram. De kallar sig En Ny Dag Göteborg, men även fler konton, som Hjälp Utsatta Svenskar, kan kopplas till 48-åringen. Gemensamt är att de publicerar dagliga insamlingar och hänvisar till samma Swishnummer som går till 48-årings privata nummer. De utlovar hjälp till svenska hemlösa och pensionärer. Ena dagen ska en soppköksmoped inhandlas och en annan dag är det en båt som ska fixas för att så småningom kunna fungera som akutboende för hemlösa. Då och då dyker mer udda insamlingar upp, som att ge hemlösa massage, frisörbesök och weekendresor.

Utöver insamlingar publiceras dagligen bilder och inlägg av politisk karaktär. Det handlar om att svenska hemlösa och fattigpensionärer övergetts och hur invandringen och etablissemanget rivit ned det folkhem som »våra svenska pensionärer« byggt upp. 

Inläggen visar schablonbilder på slitna, äldre män och kvinnor och i ett inlägg står det: »Det handlar om Carola som vill tillbaka till sina söner«. Om »Jonas som förlorade allt på fyra månader«. Och om »Patrik som varje natt somnar i sitt tält«. Med efterföljande hänvisning till Swishnumret. I flödet syns bilder med människor i nedgångna kläder och med pixlade ansikten. I texten bredvid står det att de har fått hjälp med saker som mat, kläder och myndighetskontakter. 

I våras dök ett foto på en Faktumförsäljare upp på En Ny Dags Facebook och Instagram. På fotot sitter han på spårvagnen med pixlat ansikte. Enligt texten har mannen fått hjälp med kläder vid ett flertal tillfällen, allt tack vare insamlade pengar.
Men det är en lögn.
– Jag handlar mina kläder på Myrorna så jag behöver ingen jävla hjälp, säger Faktumförsäljaren och fortsätter: 
– Det känns ju verkligen inte bra att någon använder mig som lockbete. Det måste stoppas! 

Ett annat inlägg visar en bild på en annan av Faktums försäljare som i texten berättar om sitt liv. Med uppmaningen om att skänka pengar. Vid en koll visar det sig att texten är från en intervju publicerad i Göteborgs Fria Tidning i april 2005.
I ett inlägg hävdas att En Ny Dag erbjuder frukost och lunch för en spottstyver i lokaler vid Stigberget i Göteborg. I texten hänvisar man till den adress där Stadsmissionen har kök och kafé för socialt utsatta.
Det står dock ingenting om att Stadsmissionen står för verksamheten. Swishnumret som inlägget hänvisar till går till mannen bakom En Ny Dag.  
– Vi har aldrig samarbetat med någon som kallar sig En Ny Dag Göteborg. Det är helt otroligt hur någon kan göra såhär, säger Tomas Carlström, kommunikations- och marknadschef på Göteborgs Stadsmission. 

Till en början hade Göteborgs Stadsmission inga planer på att polisanmäla, men efter att ha tittat närmare på inläggen har de märkt att hänvisningen till deras kafé inte var det första som involverade Stadsmissionen. Även deras marknadsföringsmaterial har använts för En Ny Dags syften.
– Vi ska prata om detta internt och se hur vi ska gå vidare, säger Tomas Carlström.

Det finns fler exempel där andra etablerade verksamheter har använts i marknadsföringssyfte av En Ny Dag Göteborg. I februari i år publicerade insamlingen ett inlägg där man ville samla in pengar för att hemlösa skulle kunna klippa sig på en salong i centrala Göteborg. När Faktum ringer upp berättar ägaren att det var hon som hörde av sig i god tro och erbjöd sig att klippa hemlösa gratis. Och visst, En Ny Dag Göteborg skickade personer i behov av klippningar dit, men salongen fick ingen ersättning trots att det i insamlingen stod att pengarna skulle gå till att betala frisören. 
– Jag träffade aldrig någon från En Ny Dag, men det kom runt fem personer hit för att klippa sig, säger ägaren till salongen. 

Var hamnar pengarna som samlas in? Det finns antydningar om att en del går till behövande. Som när Youtubeprofilen Hasse Johansson, även kallad Sheriffen i Angered, la upp en film på sin Facebook där han iförd en En Ny Dag-keps tackar den 48-åriga huvudmannen. Det är oklart vad han har fått hjälp med men i ett inlägg ber insamlingen om bidrag för att kunna hjälpa Hasse med sin sjukhusräkning. I ett annat inlägg publiceras en film där En Ny Dag påstås ge bort två sovsäckar. Det är dock dålig kvalitet på filmen och ansiktena är dolda. 

En Ny Dag Göteborg har inget organisationsnummer och redovisar inte hur mycket pengar som kommit in eller vilka projekt som gåvorna finansierat. Ibland har sidan dock publicerat skärmdumpar från swishbidrag. I ett exempel skänker en man 4 500 kronor som enligt En Ny Dag Göteborg ska gå till en soppvärmare. Oftast handlar det om mindre summor. I ett annat, mer typiskt inlägg, publiceras en skärmdump från Swish som visar att någon har skänkt 200 kronor. I meddelandet syns ett emoji-hjärta och information om att pengarna ska gå till båten som ska bli »akutboende för hemlösa«. 

Den 48-årige göteborgaren som ligger bakom En Ny Dag Göteborg hade enligt Skatteverket ingen inkomst år 2020. Samma år gick hans två bolag i konkurs. Några månader senare startade han En Ny Dag. 

48-åringen hanterar ytterligare affärsverksamhet via minst två andra konton i sociala medier. Ena hyr ut jetskis och den andra sidan handlar om investeringar i lyxbilar. Du kan boka och betala på jetski-sidan, men det finns inget företag som har samma namn som anges på hemsidan. I kommentarsfältet skriver en man som bokat och betalat, men inte fått något för det, 48-åringen gjorde sig oanträffbar. När det gäller lyxbilföretaget finns det inte heller något sådant företag kopplat till 48-åringen, han har inga bilar skrivna på sig och även här är kommentarsfältet fullt med kritiska kommentarer. 

48-åringen bytte namn i mars 2021, från ett ovanligt namn till ett mycket vanligt. Utöver ett skuldsaldo till Kronofogden på 79 724 kronor har han under de senaste fem åren blivit dömd för flera grova brott: misshandel, olaga hot, stöld och överträdelse av kontaktförbud.
I en dom från 2019 kan man läsa om när 48-åringen gav sken om att vilja investera i ett företag som säljer hälsovårdsprodukter. Han fick tillgång till företagets finanser, plockade ut en del och stoppade i egen ficka. När 48-åringen konfronterades tog han en kompis med sig och åkte till företages lokaler. Där gick han till attack, hotade och misshandlade flera personer. 
En annan dom från 2020 beskriver hur 48-åringen köpte en kolonilott av en äldre kvinna. Eftersom kolonilottsområdet skulle läggas ned, var det dock inte längre möjligt att sälja områdets tomtandelar. 48-åringen fick tillbaka köpesumman, men bestämde sig för att sälja vidare trots att den juridiskt sett inte tillhörde honom. Han dömdes till att betala 25 000 kronor till köparen. 

Mannen i mopedbilen i Hinsholmens fritidsbåtshamn nekar först till att han är 48-åringen och säger att han heter Martin. När vi förklarar att mopedbilen han sitter i är registrerad på mannen vi söker, och att han på pricken ser ut som denne tappar han masken. 
När vi försöker få 48-åringen att svara på våra frågor kring hans förehavanden med En Ny Dag Göteborg blir han märkbart ställd och vägrar se på oss. Istället tittar han rakt fram.
– Är det så? Är det så? Upprepar mannen som svar på alla våra frågor. 

Till slut brister det för honom. Mannen sträcker ut armen mot Faktums reporter men drar tillbaka armen när fotografen tar ett kliv fram. Istället skriker 48-åringen att han inte pratar med Antifa och avslutar med hotet »passa er så jag inte dränker er i havet!«, innan han trycker gasen i botten och kör iväg. Han stannar en bit bort och iakttar oss. När vi är på väg bort från området ringer han upp reportern igen: 
– Jag känner folk bara så du vet. Och jag vet vem du är, skriker han upprepade gånger. 

Han fortsätter med indirekta hot, som att han har ringt folk. Några minuter senare ringer han upp igen, denna gången med en annan taktik. 
– Låt mig hjälpa mina ifred, så kan du hjälpa era, säger han innan han klickar oss och sms:ar att vi aldrig ska höra av oss till honom igen.  

* Antifa står för antifascistisk aktion och är ett namn som används av vänsterextrema grupper runt om i världen. I Sverige är Antifas (även kallat AFA) huvudfokus motstånd mot fascism, kapitalism, sexism och homofobi.

Polisen: »Swisha aldrig privatpersoner«

Att samla in pengar via swish är en vanlig syn på sociala medier. Men det är bara om numret är kopplat till en organisation eller ett företag som du kan kontrollera att insamlingen är seriös.

I Sverige anmäldes runt 218 000 bedrägeribrott 2020, där mellan 12 och 15 procent ledde till åtal. Det handlade framför allt om identitet- och kortbedrägerier, samt bedrägerier genom social manipulation. 
Endast ett fåtal handlade om insamlingar. 
– Det är väldigt sällan vi stöter på insamlingsbedrägerier. Oftast gäller det små summor och i många fall behöver det inte ens ha skett ett brott, säger polis Magnus Lindegren, sektionschef på bedrägeriroteln Region Väst. 

Så länge en liten del hamnar rätt är det inte brottsligt att stoppa resterande del i fickan, förklarar han. 
– Man kan skylla på administrativa avgifter eller dylikt. Det måste ju dock redovisas och beskattas, säger han. 

Ett problem för polisen är att det oftast handlar om mindre donationer.
– Vi kommer inte ens inleda förundersökning om någon anmäler att de har skänkt 50 kronor. Det är inte ekonomiskt försvarbart och anmälningarna försvinner i mängden, säger han och tillägger: 
– När det handlar om så lite pengar anmäler folk inte, så det finns ett mörkertal kring den här typen av brottslighet. 

Vad kan man göra för att skydda sig mot insamlingar som kan vara bedrägerier?
– Swisha aldrig till privatpersoner. Det är likadant när du handlar i butik. Swishnumret måste kunna kopplas till en organisation eller till ett företag. Endast då kan du kontrollera om insamlingen är seriös.