Genombrott mot Bitcoinbedragare
Text Johan Frisk Foto Tomas Ohlsson och Per Englund
De drabbade har länge varit uppgivna. Polisanmälningar har lagts ner och polisen har framhållit hur svårt det är att komma åt brottslingar i andra länder. Men i början av maj kom plötsligt ett positivt besked. Någonting hade hänt.
Den 13 maj skrev en av medlemmarna i en Facebookgrupp för personer som drabbats av investeringsbedrägerier:
»Hej allihopa! Tror att detta är UPROfx!! Dom är fast!«
Hon skickade med en länk till ett pressmeddelande från Eurojust, EU:s byrå för straffrättsligt samarbete. Där stod att poliser hade gjort tillslag mot adresser i sex europeiska länder samt Israel. Bedragarna hade enligt pressmeddelandet använt sig av åtminstone fyra hemsidor för att lura av sina offer sammanlagt cirka 30 miljoner euro.
Uprofx var en av sajterna som användes av de bedragare som Faktum har skrivit om i flera reportage. När uppmärksamheten blir för stor byter bedragarna hemsida och fortsätter som förut fast under ett annat namn.
Nu skulle alltså polisen ha satt stopp för dem. Flera personer har gripits och polisen har beslagtagit fastigheter, lyxbilar och kontanter.
I oktober 2020 berättade Faktum om Inger Helen Fjeld, som hade klickat på en annons på sociala medier där Filip Hammar påstods ha suttit hos Skavlan och skrutit om sina lyckade investeringar i bitcoin. Snart blev hon uppringd av en man som påstod att han hette Dan. Samtalet blev inledningen till ett bedrägeri där Inger Helen Fjeld blev av med 3,6 miljoner kronor.
Det var Inger Helen Fjeld som skrev meddelandet i Facebookgruppen. Redan innan hade hon haft på känn att någonting var på gång. När beskedet kom väckte det starka känslor.
– Jag blev så glad att det är svårt att beskriva. Det var som om jag svävade, även fast jag förstod att det här kommer att ta lång tid. Det är som om en tyngd lyfts bort.
Medan vi pratar står Inger Helen Fjeld vid fönstret och tittar efter tjänstemän från Kronofogden. Hon var nyligen i Stockholm och när hon kom tillbaka fick hon veta att två män från myndigheten hade varit på besök och att de ska komma tillbaka.
– Det känns helt surrealistiskt att jag ska ha med såna att göra. Men allt det där klarar jag att sätta mig över nu, jag har fått en ny styrka i mig när vi vet vilka de är och att de sitter bakom lås och bom.
Också Ingrid Hernvall, som Faktum skrev om i april 2020, kände på sig att något var på gång. Detta efter att ha varit i kontakt med polisen. När beskedet kom var det först oklart om det rörde sig om »deras« bedragare, något som senare kunde bekräftas.
– Det var otroligt skönt, helt plötsligt så fanns det ett hopp i hela sörjan. Vad det blir av det har man ingen aning om, men det känns som att det blir ett lugn i situationen och att systemet funkar. Det svåraste i det här är att man tappar tron på hela rättssamhället.
En stor förändring som både Inger Helen Fjeld och Ingrid Hernvall nämner är att det nu, när bedragarna är gripna, blir tydligt att det handlar om bedrägeri och inte att de varit oförsiktiga i sina investeringar. Påståendet att det inte handlar om bedrägeri fick Ingrid Hernvall nyligen höra från en domare under förhandlingen i ett mål där ett annat offer bestred en bankskuld. Ingrid Hernvall har också fått avslag på två ansökningar om skuldsanering med motiveringen att hon hade gjort riskfyllda investeringar.
– Förut har man sagt att det inte finns några bedragare utan att det var jag som var dum, att man får skylla sig själv. Men nu när de har bedragarna är det svårt att bortse från att vi är offer.
Vad som händer framöver är oklart, polisens utredning kan ta tid, men förhoppningen hos de drabbade är att få tillbaka åtminstone en del av pengarna.
– Jag hoppas ju på det, men där finns också en oro för jag litar inte på det svenska rättssystemet, säger Ingrid Hernvall.
Den utredning som nu pågår leds av tysk polis. I samband med tillslagen runt om i Europa bistod även svensk polis med en husrannsakan och förhör. I april 2020 berättade vi om en svensk man, bosatt i Malmö, som stod som ägare till två av de bolag som är kopplade till bedrägerierna. Varken polis eller åklagare vill bekräfta att åtgärderna var riktade mot den här mannen, men polisen i Skåne genomförde husrannsakan. Ingen greps men polisen gjorde vissa beslag.
Jonas Midlöv, gruppchef på polisens bedrägeri-sektion i region Syd, bekräftar att beslag gjordes men vill inte säga av vad.
– Beslagen kommer antingen att begäras utlämnade av tysk polis eller så kommer de att begära att vi vidtar vissa utredningsåtgärder, säger Jonas Midlöv.
Désirée Demuth, åklagare vid avdelningen för cybercrime i Koblenz, bekräftar via mejl att husrannsakan gjordes i Sverige hos en av de som är misstänkta. Just nu pågår arbete med att få misstänkta utlämnade från de länder där de greps. Hon kan inte säga någonting om hur lång tid utredningen beräknas ta.
Det här tillslaget är ett av flera som polis från europeiska länder har gjort den senaste tiden. I mars slog tysk polis till mot flera call-centers i Bulgarien och grep fem misstänkta. Senare i samma månad greps 23 personer i Kosovo, Bulgarien och Berlin misstänkta för att med hjälp av ett tiotal hemsidor ha lurat investerare på pengar. I april slog italiensk polis med hjälp av polis i Tyskland och Litauen till mot en liga som ska ha lurat åtminstone 100 italienska medborgare samt medborgare i andra europeiska länder.
Faktum skrev i september 2020 om Gal Barak, en israelisk man som förra året dömdes till fyra års fängelse i en rättegång i Wien. I många av de härvor som har nystats upp finns kopplingar till just Israel, landet där den här typen av bedrägerier föddes och växte till en hel industri. När lagen ändrades 2017 flyttade bedragarna till andra länder, bland annat Bulgarien och balkanländerna.
Den 16 april upprättade Securities and Exchange Commission (SEC), USA:s värdepappers- och börskommission, en brottsanmälan mot det israeliska företaget Spot Tech House Ltd. Företaget hette tidigare Spot Option och har försett hundratals bedragarligor med hela brottsupplägg bestående av hemsidor, mjukvara och utbildning i hur investerare ska luras på pengar.
Tidningen Times of Israel, som länge har granskat investeringsbedrägerier, avslöjade för ett par år sedan att Spot Option fick 270 000 dollar i bidrag från israeliska myndigheter för att etablera sig i Kina. Företagets grundare är en stor donator till den judiska Chabadrörelsen och har i samband med donationer synts på bild med israeliska politiker, bland dem dåvarande premiärministern Benjamin Netanyahu.
Företaget har, via ett av dess varumärken, kopplingar till personer som bötfällts av USA:s justitiedepartement för att ha styrt en rysk trollfabrik som försökte påverka valet 2016.
I en ledartext som utgår ifrån SEC:s brottsanmälan går David Horovitz, redaktör för Times of Israel, till hårt angrepp mot israeliska myndigheter och anklagar dem för att vara korrupta. En korruption som har spridit sig i samhället då branschen har anställt tusentals ofta unga israeler. Han påpekar att ingen har dömts för brotten i Israel och avslutar med en fråga: »Hur djupt sträcker sig den här rötan?«
Kanske kan de utredningar som pågår ge svar på den frågan.