Ny Faktum Novell ute 31 maj!

I juni 2020 släpptes den första utgåvan av Faktum Novell. 13 unika berättelser författade av etablerade namn som Fredrik Backman, Tone Schunnesson och Linda Skugge, men också av talangfulla debutanter. Vi fick in över 100 bidrag. I år, 2021, tredubblades antalet och nio utvalda publicerades i samlingen, där också författare som Majgull Axelsson, Lina Wolff och Elis Monteverde Burrau bidrog, exklusivt för Faktum.

Den 31 maj släpps årets utgåva!

Uppmärksamheten kring Faktum Novell har varit stor. Den första utgåvan såldes i över 10 000 exemplar. Årets novellsamling har vunnit Svenska Designpriset och på Bokmässan berättade författaren Majgull Axelsson om sin medverkan, i ett program arrangerat av Läsrörelsen i Sverige.

Faktum är Sveriges största gatutidning och novellsamlingen skapar ett konkret mervärde för försäljarna i deras arbete på gatan. Den är också ett sätt för Faktum att bidra till att stötta litteraturen och läsningen i Sverige. 

Beställ ditt eget exemplar på shop.faktum.se eller köp av en Faktumförsäljare nära dig. 

Sandra Pandevski och Malin Clausson
Redaktörer Faktum Novell

 

Köp Faktum Novell – 100 sidor läsning för 100 spänn!

År 2020 släppte vi första Faktum Novell. Ett bidrag till litteraturen och läsningen i Sverige, och ett sätt att skapa mervärde för Faktums försäljare i arbetet på gatan. Nu är uppföljaren äntligen här! 14 författare har skrivit om kärlek och lust, sorg och förlust – och kamp. Faktum Novell 2021 finns att köpa nu hos din Faktumförsäljare – eller här. Bästa presenten till dig själv eller en vän.

Vill du hellre läsa den digitalt kan du köpa den här.

Författarna i Faktum Novell 2021

Carola Ankarborg, Majgull Axelsson, Augustin Erba, Emelie Fischer, Gabriella Fäldt, Mirella Hetekivi, Thomas Jakobsson, Martin Joviken, Elis Monteverde Burrau, Eva Nour, Katarina Petersmo, Agneta Söderberg, Thomas Wennersten, Lina Wolff. Illustrerade av Miika Tuomivuo.

Författarna i Faktum Novell 2021

Fredrik Backman, Jihye Brissman, Cecilia Falkman, Solei Himmelvid, Lenarto, Johanna Lindahl, Kristian Lundberg, Annika Norlin, Kajsa Olofsson, Emila Palmén, Tone Schunnesson, Linda Skugge och Mija Åhlander. Illustrerade av Felica Fortes.

Möt författarna

Carola Ankarborg
»Morsans senaste«

Vårdbiträde på äldreboende i Gävle och redaktör och formgivare på tidskriften KLASS. Är 42 år och skriver för att stå ut. Har tidigare publicerat noveller och dikter i bland andra Provins och flera av Föreningen Arbetarskrivares antologier. 

Emelie Fischer
»Mitt skratt är Edvins«

Pluggar till bibliotekarie i Borås. Bor med sina två katter Zoe och Signy, samt en mängd secondhand böcker. I Mitt skratt är Edvins vill 28-åriga Emelie ge läsaren en karaktär som underhållning och väcka tankar kring hur märkligt det egna psyket kan te sig. 

Elis Monteverde Burrau
»Spindlar och smultron«

Författare och poet från Stockholm. Släppte som 24-åring sin första diktsamling och utsågs 2016 av Svenska Dagbladet till en av Sveriges viktigaste unga poeter. Romandebuterade 2018 med Karismasamhället och är nu aktuell med diktsamlingen 6 juni och solen. 

Lina Wolff
»Men jag då?«

Född 1973 och bosatt i Lund men tidigare i Italien och Spanien. Debuterade 2009 med Många människor dör som du och har sedan dess prisats för Bret Easton Ellis och de andra hundarna (2012), De polyglotta älskarna (2016) och Köttets tid (2019). 

Majgull Axelsson
»Ormögon«

74-åring som kallats Sveriges svar på Joyce Carol Oates och är översatt till ett tjugotal språk sedan debuten 1994 med Långt borta från Nifelheim. Augustprisad 1997 för Aprilhäxan och senast aktuell med Inställd resa till Sabarmati (2020). 

Mirella Hetekivi
»Fucking släpp ut mig«

27-åring från Göteborg som -tillägnar sin novell alla som delar upplevelsen av att tvingas överleva i ett kvävande skuggland. Som i panikångestens brand bara vill slippa upprepa orden »Fucking släpp ut mig« för döva öron. 

Katarina Petersmo
»Mitt lilla honungsbi«

Född 1978 och bor i Valbo utanför Gävle. Skrivandet började med dagbok och brevvänner, senare dikter, roman för unga vuxna och i höst släpps första novell-samlingen. Mitt lilla honungsbi kom till ur författarens lust att utmana sin prydhet. 

Eva Nour
»Giftsjön«

Svensk journalist som 2018 utkom med debutromanen De hemlösa katterna i Homs. En livsberättelse om den syriska fotografen och kärleken Sami, som hon i dag bor med i Paris. Skriver under pseudonym för att skydda sin partners familj. 

Augustin Erba
»Domedagen är här«

Journalist med förflutet på Sveriges Radio, numera på Dagens Nyheter, och författare till tre romaner, senast Snöstorm. Kommer med ny roman nästa år. Skrivit självutlämnande texter i flera antologier om relationen mellan barn och föräldrar. Född 1968.

Thomas Jakobsson
»Etthundra och en dagar«

Faktumförsäljare och författare av dikt- och fotoböcker, barnböcker och romaner. Född 1962 i Stockholm, men träffas numera i Göteborg där han hittat paradiset. Skriver som självterapi och bjuder alla som vill på en dikt när de köper Faktum.

Agneta Söderberg
»Att åka karusell«

Pensionär och passionerad fågelskådare boende i Solna men född i Göteborg 1947. Idén till Att åka karusell kom efter att hon läst om en kvinna som svarade på frågan om hon ångrade något i sitt liv. Svaret var just att det hade blivit för få karusellturer. 

Miika Tuomivuo
Illustratör

47-årig göteborgare som skapar med penna, papper och iPad. Tecknade Jimmie Åkesson som hötorgskonst-gråtande och blev viral. Har Hortons och är bipolär så han »har fullt upp med att vara sjuk och galen«. Gillar djur och promenader. 

Gabriella Fäldt
»Den sista middagen«

Föddes i Sydkorea för 40 år sedan. Har skrivit så länge hon minns och när hon inte konstruerar ord blir det middagar hemma i Jönköping. Har också gjort 100 gig på standup-scenen de senaste tre åren. 

Martin Joviken
»Grönt ljus«

Snart 30 och signerade för ett år sedan sitt första förstahandskontrakt. Har dock numera sömnbrist på grund av spårvagnar utanför sovrummet. Det väckte idén till Grönt ljus. Om dagarna digitaliserar han äldre skön-litteratur och umgås med 1800-talsförfattare.

Thomas Wennersten
»Walter Stenströms rädsla«

Bor på en gammal gård utanför Vänersborg. Född 1966 och har skrivit länge, men mest i tanken. Kåserier, bokrecensioner och noveller har det ändå blivit genom åren. Den här novellen skrevs utifrån en bild på en herre i en veckotidning.