FAKTUM | 2017/08/28 Reportage

Felizia Sandberg

 

Drogerna och kriminaliteten höll henne i ett fast grepp. Otaliga överdoser höll på att ta hennes liv. Hon blev hemlös. Men så fann hon fotbollen, gemenskapen och nya vänner genom Gatans lag.
   – Nu har jag varit nykter och drogfri i tre år, säger Felizia Sandberg.

Benen är kraftfulla. Riktiga fotbollsvader och lår. Hållningen rak, huden full av lyster. Felizia Sandberg, 24, blickar ut över sina adepter på träningsplanen i Härlanda. Hon är sedan en tid tillbaka tränare för Gatans lags damlag, och själv spelade hon VM 2014 som avgjordes i Chile.
– Det var ashäftigt, säger hon utan att vända blicken bort från sina spelare.

Många av spelarna därute är ju precis som hon själv var för några få år sedan. Personer som trillat dit för antingen narkotikan eller alkoholens lockelser. Nu försöker de gemensamt skapa harmoni i livet, bygga upp rutiner och finna glädje genom fotbollen. Men det är en skör balansgång och spelarna behöver vägledning och peppning. Felizia vet. I de sena tonåren var hon in och ut på sjukhus efter överdoser och försörjde sig på att sälja knark. Hon försökte gå på avvänjning men återfallen var många. Ett sådant gjorde att hon missade VM 2013. Och det var inte vilken drog som helst som ständigt gjorde sig påmind. Det var en av de allra värsta – heroin – som hade ett grepp om henne.
– Alla runt omkring mig ville bara ha droger och pengar. Och jag själv var så illa däran att jag var tvungen att röka direkt på morgonen för att ens orka resa mig ur sängen.

Hon växte upp i ett missbrukarhem. Själv föll hon för alkohol vid 13 års ålder och drogerna kom in i bilden långt senare. Ett tag vägde hon 42 kg. Men med järnvilja har Felizia kommit tillbaka, starkare än någonsin. Efter att ha varit nykter och drogfri i tre år har hon nu lagt till ett e på sitt cv – från heroin har hon nu blivit en heroine, en riktig hjälte som med stort ansvar vägleder medmänniskor mot ett gemensamt mål. Och det behöver inte vara VM-guld – lycka och drogfrihet är seger nog.

Felizia Sandberg
Född: 1993 i Göteborg.
Familj: Sex syskon.
Bostad: Referensboende i Göteborg.
Yrke: Personlig assistent.
Aktuell: Tränare i VM för hemlösa.
Vad gör du om tio år? Åh, så långt kan jag inte tänka. Det är dag för dag som gäller, vecka för vecka.
Har du någon dröm? Jag vill bilda egen familj en dag. Resa. Och så vill jag hjälpa folk som har det tufft.
Vilket är ditt starkaste barndomsminne? Våld. Men det vill man kanske inte säga … Jag har fina minnen från när vi campade som barn.

Vad betyder rikedom för dig? Kärlek.
Vad skulle du vilja lära dig? Språk! Arabiska som jag redan kan skriva, spanska som jag talar okej och det romska språket som har sitt ursprung i Indien.
Var hittar du hopp? Anonyma Narkomaner, Gatans lag och gemenskaper som förändrar liv.
Har du nån idol? Mamma.
Vad är det finaste du har? En bra relation till mig själv och att jag nu kan njuta av livet.
Hur länge har du varit nykter? I tre år.

TEXT: Monir Loudiyi

BILD: Mario Prhatskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR