FAKTUM | 2017/02/23 Nyheter, Reportage

Pengarna trillar in men trots det nöjer de sig inte inne på MFF:s vipavdelning. Klubben vill göra upp med segregationen i staden – genom skolan.

Pang. Ribbträff. Pang. Annorlunda eko. Gais har avslutsträning på schemat. En av spelarna heter Dardan Rexhepi, 24. Han är lång, kraftfull, har Balkanursprung och slog igenom i Malmö FF. Tydliga paralleller till den drygt tio år äldre Zlatan Ibrahimovic.
Ett par hundra meter bortanför Gaisgården ligger polisens skytteklubb. Skotten ekar. Ibland från handeldvapen, andra gånger från fotbollsplan. När Dardan var tre-fyra månader gammal 1992 flydde hans föräldrar, kosovoalbaner, från kriget på Balkan. Fann tryggheten i södra Sverige.

För den tonårige Dardan gick skolan bra och klubben han spelade för, Malmö FF, tog SM-guld 2010. Men så kom vändpunkten. En ny laserman – Peter Mangs som senare dömdes till livstids fängelse – hade börjat skjuta personer. Men bara personer med utländsk bakgrund och i MFF:s trupp fanns vid tidpunkten många spelare med just det, 20 av 25 för att vara exakt. Dardan stod ännu en gång mitt i skottgluggen.
– Han satte en hel stad i skräck. Det var en väldigt speciell tid trots att vi som lag spelade mycket bra och vann SM-guld det året. Vi diskuterade så klart vad som hände i omklädningsrummet, minns Dardan Rexhepi, sju år senare.
– Jag var inte särskilt orolig för egen del utan försökte se den större bilden. En sådan handling skulle kunna skapa ringar på vattnet och skilja folkgrupper åt, skapa ett vi mot dem. Men det blev tvärtom, folk enades på läktaren. Det var något demokratiskt över att alla ville vårt bästa vare sig det var personer med svensk bakgrund eller svenskar med utländsk bakgrund. Det var integration i sin renaste form.

2008 träffades tre religiösa ledare – en präst, en imam och en rabbin – för att välsigna vad de ansåg vara en av stadens mest enande krafter – fotbollsklubben MFF.
– Ni skänker tolerans och harmoni, sa imamen.
– Jag vill be för Malmös spelare, ledare, personal och styrelse, sa prästen.
– Malmö FF har även ett annat syfte, som inte har med framgångar att göra. Det är ett lag som sammanjämkar olika religioner och kulturer. En klubb som samlar hela Malmö. Go Malmö, må Gud välsigne oss alla! avslutade rabbinen.

Men det går ändå inte att blunda för segregationen.

När den sista visselblåsningen ljudit skildes människorna åt för att leva i olika världar. Bakom osynliga murar i utsatta Rosengård och bakom fysiska murar i välmående Limhamn. I det ena området, Rosengård, var lägenheterna så nedgångna att kackerlackor letade sig in i bostäderna. Det blev en riksnyhet 2008. I det andra området, Limhamn, byggdes samtidigt Sveriges första gated community med tillgång till spa, gym, tennis, kvarterskrog, biograf, pooler, vinkällare, boulebanor och en park med putting-green.
Här kan invånarna leva ett ”både aktivt och bekvämt liv” med ”många naturliga mötesplatser (… som) inbjuder till spontant umgänge och aktiviteter” enligt företaget som byggde upp murarna. För att ta sig in är besökaren tvungen att ta sig förbi en bevakad reception på dagtid. Nattetid möts besökaren av säkerhetsvakter.

Den i särklass mest kände personen från Rosengård är Zlatan Ibrahimovic. Han dyrkas över hela landet men ingen annanstans än i Malmö, och framförallt i utsatta stadsdelar, är han lika stor. En positiv förebild som visar att det går att lyckas även om man kommer från bilbrändernas, skjutningarnas och den fallerade skolans Rosengård. Han är Malmö FF:s stora ambassadör ute i världen. Men det råder inte odelat positiva tankegångar kring Zlatan Ibrahimovics inflytande. Inne i MFF:s innersta pyr det betänkligt.
– Vi vill ta bort lite av vad den här mannen fört med sig. Idén om ”varför ska jag studera, jag ska ändå bli fotbollsproffs”, säger Per Ågren och pekar på en tavla snett bakom sig föreställandes Zlatan Ibrahimovic i kostym och slips.

Vi befinner oss vid klubbmuséet inne på Swedbank Stadion, en arena som kostade över en halv miljard att bygga. Överallt hänger vimplar från världens alla hörn och på borden står otaliga pokaler. Fotografier på klubbikoner är uppsatta sida vid sida. Zlatan Ibrahimovic har fått två väggar för sig själv. Bara intäkterna från hans försäljning samt bonusar har inbringat klubben ungefär 130 miljoner kronor, 20-25 procent av vad hela arenan kostade att bygga. Ändå säger Per Ågren – själv klubblegendar och vinnare av fem ligaguld i rad på åttiotalet – att man kämpar för att inte skapa ytterligare en Zlatan.
– Det är alldeles för farligt att resonera som Zlatan, att hoppa av skolan vid 16 eller 17 års ålder. Han är en fantastisk kille. Men just det som han gjorde då jobbar vi lite emot, säger Per Ågren.
Hade ni velat se en ny Zlatan?
– Nej, det hade vi inte velat.

Zlatan är från Rosengård, ett område med hög arbetslöshet. I sin bok beskriver han hur pappan drack och mamman slog. Systern knarkade. Kylskåpet gapade tomt. Utifrån förutsättningarna har han lyckats väl om man ska uttrycka det milt. Under sin fotbollskarriär har han tjänat in någonstans runt en och en halv miljard kronor. Vad hade hänt utan fotbollen? Zlatan själv tror att han hade blivit kriminell. Och att han aldrig mött sambon Helena Seger, mor till hans två barn.
– Fotbollen är en av de absolut bästa integrations-aktiviteterna, säger Per Ågren.

Det är en sak att säga det uppenbara, en annan att handla. Per Ågren kommer från en annan bakgrund än Zlatan. Han pluggade till ekonom på högskolan medan han ännu spelade toppfotboll. En tid då svenska lag ännu vann titlar i Europa och spöade Barcelona med 3-0. Per bor i Limhamn, ”den andra världen”, där många av invånarna är högutbildade och har höga inkomster. ”Alla” strävar efter att lyckas som Zlatan, förklarar Per, men han är samtidigt rädd för vad som händer den dag en ung talang skadar sig och inte har skolan att falla tillbaka på.

Vilken påverkan kan fotbollsföreningen ha på staden Malmö? Den frågan ställde sig Per som är en av initiativtagarna bakom MFF:s fotbollsakademier. På tio legitimerade MFF-skolor i Skåne finns personal knuten till klubben. Varje dag mellan 10-12 tränar eleverna fotboll utöver det ordinarie skolschemat. Men fotbollen får aldrig ta överhanden. Underkänns en elev i ett teoretiskt skolämne får den inte träna fotboll. Och även om MFF på så vis enkelt kan suga upp talanger i närområdet, hävdar Per Ågren att syftet är integration och samhällsförändring.
– Alla är inte lämpade att spela fotboll men vi driver akademierna med ett enda syfte – att alla ska bli godkända och komma in på gymnasiet, säger Per Ågren.

Insprängd i Swedbank Stadion finns Malmö Idrottsgymnasiums lokaler. Inte idrottslokaler utan klassrum även om det givetvis även finns träningsmöjligheter i komplexet. Tidigare var skolan en del av Malmö Borgarskola, en av stadens mest anrika. Per Albin Hansson, Evert Taube, Anita Ekberg och Zlatan Ibrahimovic räknas till alumnerna liksom Dardan Rexhepi. Det här var också skolan där en ung Zlatan kände sig som mest utanför. Killen från Rosengård visste inte hur han skulle föra sig kring flickorna med Ralph Lauren-tröjor.
I dag är skolan uppblandad. Samtliga av eleverna som i dag fnittrar ikapp, pluggar eller bränner igenom korridorerna inne på stadion med hörlurar fyllda av musik i öronen är idrottare. Allihop under MFF:s flagg.

Ett par hundra meter bort tar den gröna kommunala bussen passagerarna mot Sibbarp-Limhamn. Vid hållplatsen ligger Linnéskolan. Skollokalerna ser ut som vilken skola i vilken svensk stad som helst. Bara en sak avslöjar att det sker något annorlunda här – en MFF-flagga är uppsatt utanpå fasaden. Linnéskolan är i dag en av akademierna där elever från alla håll möts genom fotbollen. För tio år sedan var eleverna nästan uteslutande från familjer som hade det gott ställt. Sen valde Linnéskolan att ta emot en klass från ett problemfyllt område när skolan i det området skulle renoveras.

Beslutet ledde till kraftiga reaktioner från Limhamnsföräldrarna. En flykt påbörjades från skolan men många elever stannade kvar. Några år senare utvärderades resultaten. Limhamnseleverna låg kvar på samma betygsnivå, eleverna från den andra skolan hade förbättrat sina betyg från i snitt 50 procent med gymnasiebehörighet till 80 procent. Integrationsprojektet hade lyckats.
– Det var inte problemfritt och Linnéskolan fick ett sämre rykte i sin egen stadsdel. Men jag tror att skolan, liksom eleverna, i det långa loppet kom stärkt ur erfarenheten, säger Per Ågren.

Zlatan Azinovic.

Zlatan befinner sig högst upp i byggnaden. En grabb i femman med ursprung i Balkan sitter kvar efter lektionstid för att lära sig svenska. Zlatan hjälper till. På ett vitt papper försöker eleven lösa uppgiften. En flock innebär detsamma som … dra streck till rätt ruta. Ja, det är ju inte den Zlatan kanske ska nämnas. Den här killen heter Zlatan Azinovic och var målvakt i Malmö FF fram till 2015 då han 27 år gammal slet sönder vänsterknät i samband med en match. Han tvingades lägga ner karriären.
– Jag gjorde en förflyttning och så gick allt sönder i knät. Det ska egentligen inte gå, men det har blivit bättre, säger Zlatan på klingande småländska.

Den tidigare MFF-målvaten har haft tur, förklarar han innan han snabbt rättar sig själv. Han har haft framförhållning. Redan under karriärens gång
hade Zlatan börjat studera till lärare vid Malmö Högskola och kunde därför utan hack i maskineriet glida över från fotbollsrollen till en dubbe-roll som målvaktstränare vid akademien på förmiddagarna och lärare i teoretiska ämnen på eftermiddagarna.
– Jag vågar inte ens spekulera i vad som hade hänt om jag inte hade haft något att falla tillbaka på. Och om man drar det ett steg längre, vad hade hänt om jag hade skadat mig i en annan klubb än MFF? En klubb som inte har ett så nära samarbete med skolor. Då hade jag inte haft den här möjligheten och det hade givetvis inte gått utan min utbildning heller, säger han.

Bakom honom tittar några högstadieelever nyfiket fram och härmar några av svaren. De vill ta del av rampljuset. För de här grabbarna, säger Zlatan och pekar bakom sig, betyder MFF allt. De är med i fotbollsakademin och ska hela vägen upp. Men de ska fixa skolan. Gör de inte det ska de plugga i stället för att träna. Hota är kanske fel ord men fotbollen är ett individuellt val och fixar man inte skolan får man inte träna heller.

Är det ingen som säger: ”Snacka inte skit Zlatan, den andre Zlatan gjorde inte som du säger”?
– Jo, det finns ju också såklart. Men jag menar, hur många är det som blir som den andre Zlatan? Även om du spelar i Allsvenskan och är proffs från 18-37 års ålder finns det ett liv efteråt. I Sverige gör man inte så stora pengar att man kan leva som en kung resten av livet. Och sen, å andra sidan, vem vill sitta hemma efter karriären och inte göra någonting även om man har pengarna?

Per Ågren säger att MFF aldrig vill få fram en ny Zlatan Ibrahimovic, hellre ha fler Zlatan Azinovic.
– Får man fram en ny ”Ibra” som generar omkring 100 miljoner till klubben tror jag han ändrar sig. Eller säg att du har tre målvakter. Två är skadade, den tredje är 17 år och fixar inte skolan. Stänger du av honom? Jag tror inte det. Det är klart att du måste spela honom, säger han med ett talande leende.
– Men jag hoppas att jag kan vara en bra förebild. Min skada visar att det är extra viktigt att ha något vid sidan av. En plan B

 

Bilbränder
9 augusti 2016 publicerade Polismyndigheten i region Syd statistik över antalet bilbränder i Malmö åren 2009-2015. Resultatet var fantastiskt, antalet bilbränder hade halverats under perioden. Rosengård, stadsdelen som är känd för att vara en av Sveriges stökigaste och hemvist för Zlatan Ibrahimovic, hade antalet bilbränder minskat med drygt 75 procent på några få år även om stadsdelen var näst mest utsatt i staden. Samtidigt kan man säga att polisens tajming för rapporten var usel. Eller rent utav triggande. Mellan den 9 och 10 augusti sattes fler än ett dussin bilar i brand på olika platser i Malmö.

Limhamn vs. Rosengård
2 – antalet bilar som brann i Limhamn 2015.
52 – antalet bilar som brann i Rosengård 2015.

Peter Mangs
24 juli 2012 dömmer Malmö tingsrätt Peter Mangs, 40, för flera fall av mord, mordförsök och olaga hot begångna under en sjuårsperiod. Lejonparten av brotten Mangs dömdes för hade en sak gemensam – de var riktade mot personer med utländsk bakgrund. Mangs dömdes till fängelse på livstid.

SWEDBANK STADION
Arenan började byggas 2007 och stod klar 2009. Den ersatte Malmö stadion som var MFF:s hemmaarena i 50 år mellan 1958-2008.

Zlatan Ibrahimovic
Ur intervju med Svenska Dagbladet, 9 nov 2011.
”Med den kretsen jag hade runt om mig … Det hände mycket, många saker som inte var enligt regelboken om vi får lov att säga så. Där vi kom ifrån fick vi inte en utbildning och blev advokat, vi fick klara oss på egen hand och försöka att överleva. Det är mycket möjligt att jag kunde ha blivit kriminell.” Citat från Zlatan Ibrahimovic, 30 år.

Zlatan Ibrahimovic
Ur artikel i Dagens Nyheter, den 4 september 2015.
”Jag gick samhälle med ekonomisk på gymnasiet. Det är inte många som tror det! Jag försökte kombinera det i början, men sen, nej, den tog för mycket tid, fotbollen. Och jag hörde att man på samhälle ekonomisk var tvungen att fortsätta efter gymnasiet. Nej, det pallade jag inte.”
Zlatan Ibrahimovic, 33 år.

TEXT: MONIR LOUDIYI

BILD: MARIO PRHATskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR