FAKTUM | 2014/10/30 Pressmeddelande

Frilansjournalist? Vi söker efter vassa pennor med starka berättelser till Sveriges snabbast växande tidskrift. Vi publicerar kvalitativa texter om stora och små samhällsfrågor, kultur, sport och nöje med mera. Alltid ur ett utanförskapsperspektiv. Och ja – vi betalar för oss.  I gatutidningen Faktum vill vi ge våra läsare de unika, oskrivna och ibland lite skruvade historierna om vårt samhälle. När vi intervjuar Håkan Hellström gräver vi i det ingen annan konfronterat honom med: Håkans små och stora lögner. När vi gör reportage om kopparstölder pratar vi hellre med koppartjuven än med polisen. Om vi bevakar Bruce Springsteen på Ullevi pratar vi helst med korvgubben som krängt wurst under alla The Boss konserter på “hemmaarenan”. När vi skriver om mat berättar vi den svenska pizzans historia eller ber våra Faktumförsäljare hänga med ut på stan och testa köttglass. När vi skildrar tiggeri handlar det om svenskar som tigger utomlands eller vad de som tigger själva tycker om sitt jobb. Vi älskar när vi lyckas få läsaren att tänka ett varv till.

För att bli ännu bättre vill vi knyta till oss fler frilansande journalister som är goda berättare och som vågar ta ut svängarna. Vi är öppna för förslag som berör de flesta ämnen, bara vinkeln och idén känns ny och spännande och perspektivet rätt. Vi söker ofta mer lättsamma reportage och kortmaterial för att komplettera egna tunga gräv. I varje nummer av Faktum finns även en längre intervju med en svensk kändis. Vi letar nu efter de mest drivna porträttförfattarna som kan mejsla fram en egen berättelse om en person som alla tror sig redan veta allt om. På vilket sätt är Ingvar Oldsberg underground, vad bär Petra Marklund på för mörker och vad hände egentligen med Nordman?  

Det här vill vi sällan ha:

  • Faktum har stort fokus på grävande journalistik. De flesta av våra gräv görs dock av egna reportrar. Men har du ett riktigt scoop på gång, där du redan har kommit ganska långt i din granskning, ska du naturligtvis inte tveka att höra av dig.
  • Vi publicerar sällan utlandsreportage – vi undanber oss vänligen men bestämt idéer av karaktären “Jag är på semester i Kenya – här finns många gatubarn – vill ni ha något om det?”. Tack, men nej tack.
  • Hemlöshet är vi väldigt bra på att bevaka själva. Vi söker huvudsakligen material inom andra samhällsområden. Men om du har en väldigt bra berättelse, ett avslöjande eller en stor nyhet på lut får du förstås gärna höra av dig även med artikelförslag kring hemlöshet och socialt utanförskap.

141 omslag

Tänk på:

  • Det perspektiv som genomsyrar tidningen är utanförskapets eller underdogens. Fast i mycket bred mening. För att få en bild av vår tonalitet får du gärna plöja igenom några nummer – gärna i papperstidningsformat. För att värna Faktumförsäljarnas inkomster lägger vi ut långt ifrån allt på nätet.
  • Faktum är Götalands gatutidning. Vi finns i bland annat Göteborg, Malmö, Lund, Helsingborg, Jönköping och Växjö. Vi skriver mest – men inte bara – om sådant som händer i eller har koppling till vårt spridningsområde. Men vi bangar inte för en riktigt stark berättelse från annan ort.
  • Vi jobbar mycket med guidning. Bland annat genom att tipsa våra läsare om grejer som händer ute på stan där Faktum finns – för att vi är just en gatutidning och dessutom vill vi ju få ut läsarna i de offentliga miljöer där våra försäljare hänger.
  • Vi strävar efter att vara så aktuella som möjligt. Vi guidar inte bara läsarna till gator och torg utan också till evenemang under tak, offentlighetens stora, eller viktiga och bortglömda, samtalsämnen och andra trender i samtiden.
  • Våra sista, men inte alls oviktigaste, käpphästar är humor och tykenhet. Vi har den berömda glimten i ögat. Ibland, om det passar, även när vi skriver om allvarliga saker. Vi kan till och med vara något råa, men förstås aldrig plumpa. Vi ska bli tagna på allvar.
  • Vi jobbar i princip bara med fasta vinjetter. För att förstå vad som fungerar att sälja in till oss är det – återigen – en bra idé att plöja igenom papperstidningen. Du hittar den hos din närmaste Faktumförsäljare!

 

Hur gör du? Läs några av våra bästa reportage, porträtt och granskningar som vi länkar till nedan. Och förlåt att vi tjatar, men om du har en Faktumförsäljare i närheten får du gärna kika igenom papperstidningen också. Skicka sedan max tre idéer på några rader var. Bifoga textprover eller länka till några olika reportage/porträtt du publicerat. Skicka textprover och idéer till red@faktum.se.

#139 omslag
omslag129GBG

Länkar till våra bästa porträtt:    
Håkan Hellström 
Ison Glasgow
Mange Hellberg
Linda Pira
Ken Ring
Jackie Ferm
Jonas Gardell
Håkan “Nordman” Hemlin 
Belinda Olsson
Barbro”Lil’ Babs” Svensson
Makode Linde
Camilla Henemark
Laleh Pourkarim 

Länkar till våra bästa reportage:  
Weiron “i ottan” Holmberg
Svenskarna som tigger på Spaniens gator
Pizzamysteriet 
Glappet – gatornas fritidsgårdar 
Mjölkböndernas dolda fattigdom
Tunnelfolket i Las Vegas
Knullared
Karaoke Club
Koppartjuvar
Shanghaiad – om hemlösa svenskar som traffickeras till Kina    

 

Länkar till våra bästa granskningar:
Artikelserien “Psykbryt”: Döden på psyket Vem vaktar vårdaren?
Teveterapeut/självhjälpsguru och sektledare: Jonas Gåde
Matsvindlaren: Hemlösa får rutten mat
Skilsmässoungar i religionskläm: Sektbarnen
Vår guldspadebelönade granskning om Västkustfamiljen: Del 1 – när allt går åt helvete Del 2 – en för alla, alla för en Del 3 – kompis med Hells Angels  

 

 

 

TEXT:

BILD: skriv ut sidan