FAKTUM | 2019/04/18 Nyheter, Reportage

Förra året fick Faktums försäljarfond 100 000 kronor av Sätila foundation. Försäljaren Åke från Skåne tog emot checken tillsammans med vd Peter Kronvall. Den 24 april delas över en halv miljon donerade kronor till personer och organisationer som arbetar i Faktums anda. Tillsammans skapar vi ett bättre samhälle! Här är de nominerade: 

 

Årets utbildningsinsats
Donator: 100 000 kronor, Eric Hieltes stiftelse

Blankspot: Reportagesajten är läsarfinansierad. Journalistiken tar med oss till platser andra sällan besöker och lär oss saker vi inte hade en aning om. Blankspot värjer inte för komplicerade frågor och står för en kvalificerad journalistik – i Sverige och i världen.

Maskrosbarn: 500 000 barn har en förälder som mår psykiskt dåligt eller är i ett missbruk. Barnrättsorganisationen har sedan 2005 arbetat med utbildning, stödverksamhet och föreläsningar för att förbättra barns livsvillkor.

Nu: Nolla utanförskapet.Varför inte göra läxan på ett företag? Nätverket inkluderar unga mellan tolv och 25 år som lever utsatta områden. Genom läxläsningen tillsammans med anställda företag i nätverket får de unga nya kontakter och besöka företag de tidigare inte besökt.

Halal komedi: Varför lyssnar invandrare på vattenmeloner? Diyari Mahmoud sketcher är en viral succé. Med humor bryter han isen, driver med invandrare och svenskar, ökar förståelse och kunskap. 

 

Årets integration
Donator: 100 000 kronor, Otto och Charlotte Mannheimers stiftelse

Skyddsvärnet Göteborg: Ideell förening som sedan 1914 jobbat med att förebygga social utslagning. Har boende för ensamkommande, slussar ut människor från kriminalvården och jobbar med psykosocialt stöd. Kritiserades för att ”servera kaffe till knarkare” när Skyddsbussen skapade trygghet i centrala Göteborg.

Agape: Obunden frivilligorganisation som jobbar för ensamkommande barn och unga. Stödjer de som blivit utvisade, åldersuppskrivna eller flyttats från sina boenden när de fyllt 18 år. Har sedan starten hjälpt över 400 hemlösa unga i Göteborgsområdet att få en bostad. Driver öppethus med övernattning.

Invitationsdepartementet: Ideell förening som tror på möten. Sammanför människor som vill prata bättre svenska med personer som pratar språket flytande över en hemlagad middag. Bygger relationer. Sedan starten 2014 har 17 000 personer möts över olika middagsbord.

Mustafa Panshiri: Polis med afghanskt ursprung. 2015, när många ensamkommande ungdomar kom till Sverige, bestämde han sig att resa runt i Sverige och berätta hur det är att leva i ett demokratiskt och sekulariserat samhälle. Föreläser, skriver och har kurser i ”Kreativ integration”.

 

Årets sociala entreprenör
Donator: 100 000 kronor, Sätila foundation.

ABIS: Ett arbetskooperativ som erbjuder hushållsnära tjänster. Alla anställda är medlemmar i kooperativet. Anställer asylsökande familjer och gör det på så sätt möjligt för dem att söka uppehållstillstånd. Finns bland annat i Göteborg, Stockholm, Malmö, Stenungssund och Trollhättan.

My Dream Now: Vad drömmer du om? Det sociala företaget engagerar frivilliga från arbetsliv och högskola. Genom ett konkret program samverkar dessa med elever. Prioriterar områden som Tensta, Biskopsgården och Rosengård där unga saknar förebilder i arbetslivet.

Vägen ut! kooperativen: En mängd sociala företag som säljer produkter och tjänster. Samtidigt som de skapar arbete åt människor som inte kommer in på arbetsmarknaden. Finns över hela landet, sprids genom social franchising. Här drivs behandlingshem, trädgårdar, bed-and-breakfast och fastighetsskötsel. Bland annat.

Däck och tvätt: Däckbyte, tvätt och däckhotell. Genom Reningsborgs Däck och Tvätt får ungdomar i Västra Frölunda nya möjligheter att skapa sig nya möjligheter, referenser och en framtidstro. En idéburen organisation. 

 

Årets sociala eldsjäl
Donator: 20 000 kronor, donator: anonym 

Värmestugan Helsingborg: Ideell förening som har öppet varje dag. Verksamheten drivs av volontärer som även startat loppis för att få in ekonomiska medel. Gratis matservering till hemlösa och behövande. Delar ut och sorterar skänkta kläder, ordnar utflykter. Drygt 400 personer är hemlösa i Helsingborg.

Bodil Frey, Tidigt föräldrastöd. Ger enskilt stöd och hjälp till nyblivna föräldrar som inte talar svenska och stöttar dessa i hemmet eller i kontakter med myndighetssverige. Fokuserar särskilt på utsatta nyblivna mammor som är ensamstående, utan bostad eller i skilsmässa.

Sabina Gubbezon: Startade stiftelsen Loza foundation. Vill visa oss det glömda Europa. Lämnade jobbet som formgivare för att jobba för de mest utsatta som lever i misär med kackerlackor på väggarna och urin på golvet. Har projekt i Makedonien, Bosnien och Hercegovina.

Amir Kader, Angered: Brinner för barn, idrott och att skapa positiva krafter i förorten. Att idrotta handlar inte bara om hälsa: i en förening lär du dig även språk och skapar kontakter. Startat en Taekwondoklubb Angered som vunnit SM-guld och internationella priser.

 

Årets opinion 
Donator: 20 000, att skänka vidare till vald verksamhet. Donator: anonym.

Greta Thunberg: Började klimatstrejka utanför Riksdagshuset i Stockholm 2018. Grundare till kampanjen #jagstannarpåmarken. Globalt spreds #FridaysforFuture när hundratusentals unga demonstrerade mot klimatpolitiken den 15 mars i år. Talade på Världsekonomiskt forum i Davos där hon kritiserade en del av deltagarna. Nominerad till Nobels fredspris. Fortsätter sin klimatstrejk.

Andreas Magnusson: Provocerande och viral krönikör i nätmagasinet Paragraf, ett fristående kriminalmagasin. Lärare som ofta skriver om främlingsfientlighet och radikalisering från olika vinklar och tycker att man kan vara politisk krönikör och objektiv lärare samtidigt. 

Marcus Eriksson, SPES: Ungdomsansvarig i föreningen för suicidprevention och efterlevandestöd. Lanserade kampanjen #intebaraensiffra som visar personer som tagit sina liv. Men de är personer, inte bara en siffra. Varje dag tar fyra personer livet av sig i Sverige.

Mia Skäringer Lázár: Avig Maria: No more fucks to give. Hon har låtit komedikostymen växa, tagit sig an allvarligare ämnen och med stor skärpa och humor tagit plats som opinionsbildare för kvinnors rättigheter. Sålt ut Globen fem gånger, slår publikrekord och fortsätter i höst.

TEXT: Sarah Britz

BILD: Björn Olsson och Mario Prhatskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR