FAKTUM | 2011/01/29 Reportage

På 60-talet, då knarket började grassera, var det viktigt att man upptäckte varningssignalerna i tid. Föräldrar råddes att uppmärksamma barnens beteende (om ungen började skolka, uppträda irrationellt, få vredesutbrott med mera, och/eller isolera sig på rummet och lyssna på ›knarkmusik‹) Information gick ut i stor stil till hem och skola. Det ansågs vara typiska tecken på begynnande knarkmissbruk och då var det dags att släpa ungjäveln till farbror doktorn/terapeuten eller, innan agan förbjöds, ge honom/henne ett informativt och uppbyggligt kok stryk.

Men tiderna förändras och nu ombeds istället föräldrar och lärare vara vaksamma på ifall barnet börjar be oroväckande mycket, lusläsa Koranen, odla skägg och klä sig ›talibaniskt‹ (kaftan o dyl), uttrycka sympati för profeten Muhammed, samt avfärda alla andra åsikter. Det sägs vara tydliga tecken på religionsmissbruk och ungjäveln löper stor risk att spränga sig själv och andra i luften en vacker dag. Information går redan ut i stor stil till hem och moské. (Om man därtill hittar böcker om sprängmedelsteknik bör man verkligen se upp)

När jag ser på TV alla dessa mänskor som ligger på alla fyra med rumporna i vädret och ber eller ser dessa stackare som står och vaggar med kroppen och nästan dunkar huvudet i nån vägg, blir jag nästan förfärad.

Jag kommer ihåg hur jag en gång av en välmenande tjej på 70-talet blev medsläpad till en kyrka i Göteborg, Gileadkyrkan tror jag de kallade sig, då hon hade fått för sig att slita mig ur spritdjävulens klor. Det verkade bra till en början, men det dröjde inte länge förrän den ene efter den andre därinne började vagga med kroppen, fäkta med armarna och ropa hallelujah och bete sig allmänt sinnessjukt. Jag gick genast ut, skräckslagen, och tänkte: vad som helst utom detta. Tusen gånger hellre mitt normala knark- och spritmissbruk än att bli en fullkomlig galning. Det övergick mitt förstånd hur man kunde få ut nåt av detta hallelujah-ropande och huvudslängande.

Det handlar om mänskor som i vanliga fall beter sig vettigt, men som helt förlorar kollen när de grips av den helige ande eller vad de kallar det. Det påminner om de vansinnigheter man kan se från Haiti och liknande platser där mänskor i extatisk yra uppför något som ska likna dans och beter sig allmänt vrickat. Till vardags är dom helt normala mänskor. Det är samma sak med folk som missbrukar alkohol och knark, oftast vettiga typer i grunden, men som i ruset förlorar alla perspektiv många gånger. Och idag finns ju datormissbruk och alla möjliga andra slags missbruk.

Jag har ingen aning om hur datormissbrukare resonerar och reagerar. Folk som växt ihop med datorn och som man aldrig träffar in person vet man ju ingenting om. De kan nog växa upp till att bli perfekta skrivbordsmördare, efter vad jag sett av deras blodtörstiga datorspel, där det skjuts och dödas för jämnan.

Måttlighet är en dygd, som det heter, och det måste gälla alla områden av livet, inklusive religion. Liksom man kan räkna med att 10 procent av befolkningen blir alkoholister, borde ungefär samma procenttal gälla för mat- och religionsmissbruk oxå. Jag har ett tips för att motverka fetma till exempel: att tapetsera McDonalds väggar med bilder av svältande barn i Afrika, vilket torde få den mest förhärdade gäst att tappa aptiten. (Det gick ju bra med cigarrettpaketen) Eller så kunde McDonalds anställa vakter, precis som vid systembolagen, som stoppar de allra fetaste. Varför inte en 100-kilosgräns?

»Nehej, stopp, det ska nog inte vara mer här, kom tillbaka efter att ha bantat en tio kilo så får vi se.«

Om man enligt samma skala antar att 10 procent av de religiösa (läs muslimer) blir terrorister, med målsättningen att spränga sig och andra i luften, borde man alltså fånga upp dessa redan i tidig ålder och förmå dom att övergå till relativt ofarliga nyårssmällare istället. Men då kommer väl en massa så kallade experter att säga att smällare är inkörsporten till tyngre saker.

(Oops, jag höll nästan på att missa det viktigaste. I Koranen står det att självmord är absolut förbjudet. Så det är bara att vinka bye-bye till alla sjuttiotvå oskulderna, ni som funderar på såna saker.)

TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR