FAKTUM | 2018/06/24 Nyheter, Profilintervju

I fem år har han gett oss prognoser med regn, sol, snö och olika sorters moln. – Jag har alltid varit en liten vädernörd. Läskigt tidigt visste jag att det är tre sekunder mellan blixt och knall, säger Nils Holmqvist.

Ibland jämförs han med den folkkäre meteorologen John Pohlman.
– Men ingen kan bli så stor som Pohlman. Han hade monopol på vädret, säger Nils. Anledningen till varför man drar parallellen kan vara för att Nils, precis som John, vågar skämta och gör allt för att presentera vädret så intressant som möjligt.

– Hur ska folk komma ihåg prognosen? Det kan hjälpa att hänga upp den på en festival eller Håkan på Ullevi och ibland har jag på mig mössa och vantar eller en blixttröja, säger han. En tröja vi återkommer till.

En vanlig teori är att meteorologer på tv presenterar prognoser gjorda av andra. Men det är fel. De gör jobbet själva genom att studera bland annat kartunderlag, satellit- och radarbilder.
– Väder är hundra procent matte och fysik. För mig är det lite som ett spel där jag testar hur detaljerad jag kan vara och hur rätt jag kan få, säger han när vi besöker honom på SVT på Gärdet i Stockholm.

Händer det att du ljuger om vädret?
Nils harklar sig innan han svarar.
– Nej, inte uppsåtligt. Jag har ju fel ibland men jag ljuger inte. Jag ljuger väldigt lite i allmänhet och har inte riktigt förmågan att göra mig till när det behövs. Jag har svårt att dölja mina känslor. Är jag arg så är jag arg, säger han samtidigt som vi går genom ett av lunchrummen där kollegan Cecilia Andersson hälsar och säger:
– Han är världens mest sympatiska medarbetare.

Nils Holmqvist är uppvuxen i Anderslöv på skånska landsbygden. Hans föräldrar är matte- och fysiklärare. De odlade intresset för naturvetenskapen men väderintresset tror Nils även kommer sig av att hans generation är en av de sista som tittade på himlen för att få tiden att gå.
– Vi var inte lika tekniskt stimulerade. Det är lättare att bli fascinerad av världen då.

Väder förenar människor. Alla blir blöta när det regnar, varma när det är sol och fryser när snön faller. För att ge tittare den riktiga känslan av dagens väder har Nils en förhoppning om att SVT ska låta honom sända vädret utomhus.
– Även om jag skulle behöva lida genom det skulle det vara värt det. Tänk de dagar jag kan stå på en strand med uppknäppt skjorta och låta håret fladdra i vinden, säger han.

Vi passerar studio 2 där Veckans brott med Leif GW Persson brukade sändas.
– Min mormor är väldigt ledsen över att han inte är kvar. Men hon får väl slå över till fyran, säger han och ler.

I studio 2 sker även inspelningarna av Babel. Ett program Nils själv medverkade i för två år sedan efter att han skrivit boken Himlen är vackrast med lagom mycket moln. I fåtöljen bredvid honom satt Horace Engdal som precis hade kommit ut med Den sista grisen.
– Det var lite speciellt att sitta där med en ledamot från Svenska Akademien. Jag ser inte mig själv som en författare och hade aldrig skrivit boken om det inte vore för att jag blev tillfrågad, säger Nils och utan att hymla tillägger han att han bara läst fem skönlitterära böcker under sitt 32-åriga liv. Röde orm är en av dem.

Himlen är vackrast med lagom mycket moln har sålt bra och kom precis ut i pocketversion. Men om någon hoppas på en uppföljare är det förgäves. Det blir inga fler böcker. Att det ens blev en är ett mirakel, om man får tro författaren.

I en korridor står vita plåtskåp uppradade. Två av dem tillhör Nils. I det ena finns kostymerna till Rapport och Aktuellt. I det andra har han skjortorna till Morgonstudion: flera vita, en röd och en blå hänger tätt med en påse cederträ som ”gör att kläderna doftar gott”. Nils gillar sina kläder och i maj knep han till och med tolfte plats i magasinet Cafés årliga tävling ”Bäst klädda man”.

Runt om på SVT finns det gott om speglar. Att dagligen synas framför hundratusentals människor kan inverka på ens självmedvetenhet och fåfänga. Men Nils anser att det var värre förr.
– Jag kan aldrig bli mer fåfäng än jag var som tonåring, säger han.

Själv må han inte bry sig alltför mycket om sitt utseende. Men det gör tittarna. Nyligen bytte han frisyr och efter sändning fick han feedback via mejl och i ett sms från sin egen mormor. Till sitt barnbarn skrev hon:

”Dina beundrarinnor (70 plus) klagar på att du ändrat frisyr och klippt dig för kort och jag har lovat att framföra deras önskemål om att du ska återgå till din tidigare frisyr.
En tant sa att nu ser hon mer på rapporten än på dig och det hade ju den fördelen att hon nu visste hur vädret skulle bli.”

Innan vi lämnar Nils går vi förbi brevinkasten. Trots att Nils främst får mejl från sina tittare händer det att fysiska paket trillar in. En gång fick han ett från en svensk-tysk familj vid namn Müller i Berlin. De hade tittat på Rapport när de var hemma i Sverige och ansåg att Nils slips var för smal och skickade därför en bredare. Om han någonsin använde den? Nej, men han skrev tillbaka och tackade för gesten.

Rundtur på jobbet. Ibland har Nils guidade turer för SVT:s publik. Pensionärer och skolklasser är de mest frekventa besökarna. Faktum fick äran att få en privat visning. Tror dock inte att meteorologen brukar lägga sig på soffan i vanliga fall...

Klockan har precis slagit åtta och Nils ska bjuda på frukost hemma i lägenheten på Södermalm i Stockholm. På brevlådan står det Cumulonimbus AB. Det är hans företagsnamn och betyder åskmoln – ett av meteorologens favoritväder.

Nils öppnar dörren, i ena handen håller han en vit plastbunke och i den andra en visp.
– Det blir amerikanska pannkakor, säger han och rör om smeten.

Han häller ut klickar av smet i stekpannan och ovala former skapas som kan liknas vid Cumulus humilis-moln (små stackmoln). På en rund svartvit bricka på matsalsbordet står skålar med blåbär, hallon och lönnsirap.
Utanför fönstret skiner solen.

Skulle du vilja dö på en regnig eller solig dag?
– Jag tror att en solig dag med värmande strålar i ansiktet hade varit ganska trevligt. En stilla bortgång vid 120, säger han, skrattar och reser sig från stolen för att ta fram björnbären han glömde.

En stund senare hämtar han mer kaffe. Därefter lämnar han bordet igen för att ta upp katten Gösta som ligger i en skolåda som han ställer på bordet.

Nils verkar smått rastlös. Men själv beskriver han sig som raka motsatsen. Att han är ”mellan-mjölkig”, lättroad och hellre hemma med sällskapsspel än reser jorden runt. En ledig dag med cykeln i Stockholm räcker för att Nils ska bli tillfredsställd. Unikt kan man tycka i ett samhälle där man förväntas vilja besöka världens alla hörn och beta av så mycket som möjligt under jordelivet.

Frågan alla troligen vill få svar på är när meteorologen ska ta ut sin semester i sommar.
– Någon gång mot slutet, i juli och augusti, säger han.
– Vad bra, då vet jag när jag ska ta ut min, svarar jag.

Han skrattar och säger:
– Egentligen vet ju alla hur det brukar vara på sommaren. I början är det ofta lite kallare i luften och vattnet. Men eftersom det är lägre temperaturer kan inte luften hålla lika mycket vattenånga, vilket bidrar till mer sol och mindre moln och skurar.
– I månadsskiftet juli och augusti är det varmast i luften men mer åska och skurar. I augusti är vattnet som varmast men temperaturen i luften kyligare. Varje månad har sin grej.

Den var under just en sommarkväll i Lund som Nils upplevde ett av sina bästa väderminnen tillsammans med flickvännen Julia.

– Jag samlade mod en kväll och frågade om jag fick skjutsa henne hem på min cykel. Svaret blev ja. Med tanke på sällskapet och ölen jag druckit kändes det för stunden passande att citera Jakob Hellman:

”Natten är vacker, månen är full. Du är som natten och jag är som månen”, säger han och skrattar och fortsätter:

– Vi kom hem till Julias vindsvåning och senare vaknade vi av ett åskväder och regnet som smattrade mot takfönstret. Insvepta i samma täcke satt vi en timma och pekade på blixtar och lyssnade till dundret, det dröjde allt längre mellan blixt och knall och till slut blev det tyst. När skådespelet upphört blev det förlösande svalt.

Nils ger sin analys:
– Det måste ha varit en kallfront som passerade annars hade den kvalmiga värmen dröjt kvar.

Ett svårslaget minne, säger han och lutar sig tillbaka på trästolen.

I sommar kanske det blir ett nytt när Nils och Julia ska ut och fara i Europa.
– Det blir en resa till Italien och vi kommer att åka tåg ena vägen där vi ska stanna i Berlin, Prag och Wien. En miniluff, det blir mysigt, säger han.

Terassen på SVT. Här ute skulle Nils gärna presentera dagens väder om han fick möjlighet. Iklädd regnjacka vid regn och mössa och vantar i snöstorm.

Innan vi lämnar lägenheten för fotostudion borstar Nils tänderna, tar gelé i håret och packar ner favoritskjortan i väskan.

Promenaden går tvärs över Södermalm. Han tittar inte på husen.
– De här mysiga stackmolnen i dag gillar jag, säger han och pekar mot himlen.
– Titta på alla de där trasiga delarna, på konturerna och hur snabbt de förändras, fortsätter han.
– Men det är blåsigt, som i Göteborg, inflikar jag.
– Och i Skåne är det nästan alltid motvind. Men man reagerar ju aldrig när det är medvind, säger han.

Nils lägger dock märke till medvinden, eller väljer att känna den.
– Jag tycker att min vardag består av mycket skratt och medvind. Jag vill gärna ha det lite lätt eller i alla fall ha inställningen.

Vi lär inte få lyssna på ett sommarprat där Nils berättar om något traumatiskt förutom möjligen om hur han förra året förlorade kontrollen över sin kropp i direktsändning. Han fick dålig balans, andningsproblem och blev yr.
– Det var jäkligt läskigt. Och är det fortfarande eftersom jag inte vet varför det hände, säger han med en mer allvarlig ton.
Hela mitt liv blev ställt på kant. Om jag inte kan vara meteorolog, vad ska jag göra då? Jag är så förknippad med mitt yrke. Det här är lite av min identitet. Jag fick en liten livskris.

Allvaret tar oss in på klimatförändringarna. – Det har varit akut hur länge som helst. Jag börjar undra hur länge det kan vara det, säger Nils.

– Det är inte för vår del vi ska tänka på klimatet. Men för alla de som inte kan tackla att nederbördsmönster förändras och havsnivån stiger – de som bor på sydligare breddgrader och de fattiga – för dem är det alarmerande. Men jag kan inte gå in på sådana grejer för mycket. Då skulle det vara allt jag tänker på.

Under sina tio år som meteorolog på SMHI och sedan SVT ser han inga större skillnader på sina prognoser.
– Man ska vara försiktig med vad man känner och ser. Det är bättre att titta på statistiken. Globalt har 2000-talet slagit jättemånga temperaturnivåer. Men väder tenderar att variera väldigt mycket och klimat är resultatet av väder över en generation.

I fotostudion drar Nils penseln från sida till sida på ett vitt papper. Lila, blått, grönt, gult, orange och rött.
– Jag är förtjust i mina regnbågar och vädret är väldigt vackert då, säger han och tipsar dem som inte vet att en regnbåge är helt rund att googla ”regnbåge från flygplan” för att se dess fulla runda form.
– Det blev faktiskt den vackraste regnbågen jag någonsin gjort, säger Nils när han backar bakåt för att beskåda sitt verk:
– Den här går till Musikhjälpen 2018.

Det är nu vi återkommer till blixttröjan som gjorde Nils världskänd över en sändning. Under en väderprognos med åska bar han en lila blixttröja som kom att uppmärksammas i till exempel Japans största morgonshow. Senare reste även TV Tokyo till Sverige för att träffa Nils. I Musikhjälpen 2017 auktionerades tröjan ut och samlade in 10 000 kronor.

Ett åskregn är inte något Nils grämer sig över. Han älskar mycket väder. Lite på samma sätt som vissa kan känna inför till exempel pengar. Att mycket är bättre än lite. Men det finns faktiskt en dag då han ändå önskar att frosten håller sig borta.
– Jag hoppas att midsommarafton blir bättre än 2014. Temperaturen var högre dagarna innan jul än på midsommar, säger han och ler smått pillemariskt, som om han sitter inne med något han inte vill berätta.

Att väder är en stor del av många människors liv är en självklarhet. För vissa kan det till och med styra livet. Men väder är trots allt en av få saker vi inte kan veta säkert på förhand eller påverka. Det bara är. 

NILS HOLMQVIST 
Ålder: 32
Bor: I Stockholm med flickvännen Julia och katten Gösta.
Väderprognoser: Morgonstudion, Aktuellt och Rapport.
På g: Spelar in nya programmet, Språknyheterna, med Kalle Lind.
Sällskapsspel i Väder-Nils bokhylla: Besserwizzer, Settlers, Monopol, Trival Pursuit, Cat Bingo, När då då?, Absolut överens. Alla passar bra till regniga sommarkvällar.

TEXT: Sandra Pandevski

BILD: Per Englund skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR