FAKTUM | 2011/08/24 Reportage

Petter Stenqvist

Petter Stenqvist är också känd som Pstq. Han gör musik med gruppen Mobbade Barn Med Automatvapen. Dessutom är han författare och någon sorts konstnär.

De flesta verkar, föga överraskande, tycka bra om kärlek, god mat, vackert väder, konst och bra musik. Människor är som besatta av soluppgångar, öppna landskap, gott umgänge och gulliga djur.
Jag kan inte påstå att jag inte håller med om deras förträfflighet, men det gäller att inte gå miste om de mindre uppenbara sakerna som gör livet värt att leva. Jag är ganska bra på att uppmärksamma sådant som många andra missar när de stirrar sig blinda på det vackra och det perfekta.

Folk blir som förhäxade av sin ständiga jakt på fulländning, men det finns ju så mycket mer! Jag försöker uppskatta sådant som andra antingen ignorerar eller förtränger. För att kallas Landet Lagom tycker jag det är väl få människor som talar sig varma för andrasorteringen.
Så något håller inte riktigt måttet? Det kanske är du som håller måttet för högt? Jag menar inte att man inte ska sikta högt, men mindre bra än perfekt är väl inte uruselt? Det kanske inte ens är dåligt? Det kanske bara är annorlunda.

Jag har en förkärlek för det skeva, det tafatta och det obekväma. Jag roas av misstagen man ångrar, och klavertrampen man inte ångrar alls. Jag älskar vissa människors naturliga instinkt att skylla ifrån sig, särskilt när det följer på platt fall.

Det sägs att alla gillar en vinnare, men jag vill slå ett slag för andraplatstagarna. Alla dessa fantastiska felberäkningar, självmål, praktvurpor och stolpskott. Tänk på hur många skratt folks fadäser lockat till.
Alla videor som cirkulerar på internet med folk som trillar över saker åt höger och vänster finns inte där helt utan anledning. Jag erkänner att jag skrattar åt sånt, så länge omständigheterna är de rätta och inget mer än ett uppblåst ego kommer till riktig skada.

Men det finns så mycket mer än mänskliga snedsteg att roas av. Världen är till bredden fylld av humoristiska missöden.

Det faktum att fel låt tydligen alltid vinner, för det måste ju innebära att rätt låt förlorade. Det kan vara de mest banala ting. Till exempel någons morgonandedräkt rakt i ansiktet, särskilt dagen efter kvällen före. Pinsamma tystnader och nervösa skratt. En iskall sittring, eller ännu hellre; en kroppsljummen sittring.

Man ska inte underskatta de små skavankerna i livet. De gör kontrasterna tydligare mellan det bra och det dåliga.

För vad gör dig mer uppmärksam på att livet är kort och bör tas tillvara på än att sitta i telefonkö medan mobilbatteriet går en stilla men säker död till mötes? Gör något dig mer beredd på värmen än insikten att det är sju månader kvar på hösten och tusen nyanser av grått råder? Den vetskapen gör mig i alla fall mig mer än beredd att dyrka de trettio dagarna av kortärmad väderlek som kommer efteråt. För den gör det hela värt det.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan