FAKTUM | 2012/06/21 Reportage

En skiva till sommaren och en sista spelning. Sen lägger vikingarockarna Ultima Thule av efter tre decennier tillsammans. Trumslagaren Ulf Hansen beskriver resan som ett trettioårigt krig.

Vad händer med vikingarocken nu när ni lägger av?
– Det vet jag faktiskt inte! Vi har hållit på för att vi alltid varit intresserade av vår historia och mytologi. Det är viktigt att känna sina rötter, i Sverige har vi en rik historia med kungar och vikingar. Som band kan man inte bara ändra sig för då kommer fansen att lämna. Vi gillar att spela annan musik och det gör vi, men som Ultima Thule har det alltid varit den här musiken. Just nu finns det ingen som kan föra genren vidare, som är redo att ta över stafettpinnen.
Varför slutar ni?
– Det finns inte samma gnista längre. Vi har krigat i 30 år och det har varit jävligt roligt, men också jävligt jobbigt. Men inget som hänt oss har fått oss på fall och därför känns det mer rätt att sluta nu när det är vårat eget beslut.
Det var länge sen man läste eller hörde något om Ultima Thule, varför då?
– Det är som om någon lagt locket på. Och de senaste åren har det varit lugnt kring bandet och det har varit jätteskönt.
Annat var det på 90-talet?
– Ja, verkligen. Då blev vi signade av Bert Karlssons bolag och vid ett tillfälle på 90-talet hade vi tre album och en singel på listorna och låg före både Madonna och U2. Men vi råkade även ut för saker som inga andra band drabbats av. Vår replokal blev bombad, det har varit husförhör och kravaller. Det skrevs oerhört mycket om bandet i media och vi påstods vara en massa saker, vi blev kallade både rasister och nazister och det är vi inte.
Men ni kallar er själva patrioter, varför då?
– Det är viktigt med fosterlandskärlek. Vi lever i ett fint land med bra natur. Vi har en rik historia och är stolta över att vara svenskar men det är inte helt legalt, helst ska man skämmas.
Vad är Sverige då, vad är det ni är stolta över?
– Det är en plats som sträcker sig i från Malmö i söder till Lappland i norr, från finska gränsen i öst till norska gränsen i väst.
Skivan Det trettioåriga kriget kommer till sommaren och i juli gör bandet en avskedsspelning på Kuggnäsfestivalen.

Text: Erik Bergström

 

 


TEXT:

BILD: skriv ut sidan