FAKTUM | 2018/05/08 Nyheter, Reportage

Sajterna påstår ofta att deras matchning bygger på vetenskap. Men det är tveksamt. En kopp kaffe kan vara det som funkar bäst i jakten på kärlek.

De skulle skapa de perfekta paren. Med hjälp av ”vetenskap” och ett par experiment skulle två singlar hitta den rätte. Programmet Kärlekskoden, som sändes i SVT 2014, leddes av Henrik Fexeus, känd mentalist och tankeläsare. Och vem är bättre lämpad än en tankeläsare att med forskningen som stöd ta reda på vilka som passar ihop?

I slutet av säsongen stod de två paren där, förälskade och på väg till Paris på kärleksresa. När de kom tillbaka återstod ett par, Greta och Pär. När sista avsnittet var sänt blev paret intervjuade i tidningar och tv där de berättade hur de hade fått hålla sin kärlek hemlig, att de hade flyttat ihop och att de var lyckliga. Fexeus och vetenskapen hade lyckats. Ett år senare var förhållandet slut.

Kärleken mellan Greta och Pär må vara över, men tron på vetenskapen som äktenskapsmäklare är långt ifrån död. Det finns snart inte en singel i hela världen som inte har tillgång till åtminstone en dejtingsajt som säger sig använda vetenskap för att skapa par som håller. Så här skriver två av de svenska:

”Vår matchmaking har sina rötter i vetenskaplig kompatibilitet” (Elitsinglar).
”Vår matchningstjänst är djupgående och forskningsbaserad” (Mötesplatsen).
”Vetenskapen” består i ett mer eller mindre omfattande batteri av frågor som medlemmarna ska svara på, ett personlighetstest. Forskningen kring personlighetstester var länge splittrad, med flera konkurrerande metoder för att komma fram till ett svar på frågan: Vem är jag? Men på 1980-talet enades de flesta om en metod, fem-faktormodellen, eller Big Five.

Big Five betraktar en människa ungefär som ett recept med fem ingredienser, eller personlighetskategorier: Öppenhet, Omsorg, Utåtvändhet, Kontroll och Temperament. Hur mycket av varje ingrediens som finns i en människa avgörs med hjälp av ett test där du får ta ställning till olika påståenden om dig själv eller välja de ord som bäst stämmer in på din personlighet. Varje ord tillhör en av de fem personlighetskategorierna. Receptet framställs sedan med hjälp av en algoritm, en matematisk formel.

Dejtingsajten mötesplatsen har med hjälp av den norske relationspsykologen Andreas Narum tagit fram en egen metod, baserad på Big Five och på enkäter som Narum har gjort med par. Metoden ska, enligt företaget, ”öka chanserna till ett långt och lyckligt förhållande”.

Hur har det då gått för de som använder sig av tjänsten? Jag mailar frågan till företaget och får svaret att i snitt avslutar 28 personer per dag sitt medlemskap på grund av att de har träffat en partner genom sajten. Hur många som lämnar av andra skäl vill företaget inte tala om. Sajten har cirka 140 000 användare i Sverige och Norge.

Några siffror över hur många av de som lämnar sajten med en partner och sedan fortsätter att träffas finns inte. Den information jag får är att ”väldigt många hör av sig för att berätta om förlovningar, giftermål, 10-åriga bröllopsdagar (!) resor och barn.” Någon siffra på ”väldigt många” får jag inte.

Att undersöka en dejtingsajts effektivitet är faktiskt omöjligt. Åtminstone om metoden ska vara vetenskapligt korrekt och etiskt försvarbar. Det här skulle man behöva göra: En grupp paras ihop med personer som enligt algoritmen passar dem. En annan grupp paras ihop med personer de inte passar ihop med (enligt algoritmen). Sedan följer man grupperna över flera år.

En annan sak som gör det svårt att granska dejtingsajternas effektivitet är att algoritmerna är hemliga. Dejtingsajternas användning av ord som ”vetenskap”, ”kompatibilitet” och ”forskning” ska signalera att deras matchning är träffsäker. Hur träffsäker? Det beror på hur avancerat testet är.

Argentinaren Fernando Ardenghi, som kallar sig uppfinnare inom online dating, har tagit fram en metod som är så avancerad att han inte drar sig för att kalla de andra en bluff. Ardenghis test utgår ifrån 16 faktorer istället för fem. Både män och kvinnor ska göra testet tre gånger, kvinnor en vecka före mens, under mensen och en vecka efter mens. Enligt Ardenghi, som utan framgång har sökt finansiering för sin metod, kan hans algoritm banta ner en grupp på 100 000 personer till tre som verkligen skulle passa just dig.

Men ju mer träffsäker en matchningsmetod påstås vara, desto högre blir risken att de som tar nätflirtandet till nästa nivå, en dejt, inte blir nöjda med varandra. Det menar de amerikanska psykologer som för ett par år sedan granskade sajterna. Algoritmernas påstådda träffsäkerhet bygger upp en förväntan om en matchning som ska fungera omedelbart, och därmed undermin-
eras de faktorer som håller ihop en relation på längre sikt.

Ett annat problem, enligt forskarna, är de profiler som används för att utvärdera potentiella partners. Eftersom det som attraherar oss i en människa ofta skiljer sig från det vi tror attraherar oss kan vi ägna timmar åt att granska profiler utan att bli så mycket klokare. Dessutom skapar det stora utbudet vad forskarna kallar en ”shopping mentality”, en objektifiering av profilerna, som gör oss överdrivet kritiska när vi träffas ansikte mot ansikte.

Forskarna letade även efter studier som visar att algoritmerna är effektiva, men hittade inga. I en intervju med CNN påpekar en av forskarna att nätdejting är ett utmärkt sätt för människor att få tillgång till potentiella partners som de aldrig annars skulle träffa. Men ger rådet att få till ett fysiskt möte så snabbt som möjligt.

”Det kommer troligen aldrig att finnas ett substitut för att träffa en person i två minuter över en kopp kaffe”, säger Eli J. Finkel till CNN.

Det visste du inte om nätdejting

– Världens första nätdejtingsajt heter webpersonals.com och grundades 1993. Grundaren Andrew Conru var en tidig it-entreprenör som med tiden kom att ha över 260 miljoner registrerade användare på sina olika dejtingsajter. 2007 sålde Conru bolaget för omkring 500 miljoner dollar, enligt CNN.

– Svenskar är ensammast i världen. Eller åtminstone de som bor ensammast. Av Sveriges cirka 4,3 miljoner hushåll är fyra av tio, eller 1,7 miljoner, ensamhushåll och antalet bara ökar, enligt TV4.

50 %. Så många svenska singlar hade testat nätdejting rapporterade Pc För Alla 2008. Den siffran lär ha stigit i takt med att nätdejting blivit allt mer accepterat.

– Vi vill olika. I alla fall enligt en forskningsrapport från mitten på 2000-talet. Den visade på att män som sökte något tillfälligt fick 42 procent färre svar medan kvinnor som sökte något tillfälligt fick 17 procent fler svar.

23 procent av svenskar träffar sina partners via nätdejting. Bara 13 procent träffas via krogen eller nattklubb, det enligt en sifoundersökning från 2010.

50 miljoner. Så många människor använde Tinder-appen varje månad 2014, uppger Svenska Dagbladet. Sverige var det femtonde mest aktiva landet i världen med 40 miljoner ”swipes” per dag.

21.00 är det läge att svepa på Tinder – då är flest användare aktiva och chansen störst att få en matchning. Men redan klockan 22.00 sjunker aktiviteten igen så det gäller att vara snabb, skriver The Huffington Post som i samarbete med företaget Nielsen låtit utföra en undersökning.

400 procent. Tinder ökar med raketfart i Indien i en tid då unga allt mer får möjlighet att välja sin partner själv även om arrangerade äktenskap fortfarande är mycket vanliga, enligt Sveriges Radio.

30 miljarder kronor. Det är vad Tinder är värderat till, enligt Dagens Industri.

70 procent. Så många fler matchningar får den som ler på sin profilbild på Tinder. Det enligt en undersökning som tandkrämsföretaget Pepsodent låtit genomföra, rapporterar Metro.

21 procent av de singelkvinnor, och nio procent av de singelmän som ställer sig tveksamma till nätdejting anger att de har en bekant med dålig erfarenhet av att hitta kärleken online, enligt en amerikansk undersökning.

– Av de som ännu inte testat nätdejting beskriver 50 procent sig själva som privata, medan 48 procent är oroliga över att personliga uppgifter ska spridas.

– Störst andel betalande för onlinedejting är människor från USA (26 procent), Storbritannien (21) och Tyskland (17) medan minst är Frankrike (13), Kina (11) och Saudiarabien (5) enligt en amerikansk studie.

– Mellan 2013 och 2016 ökade antalet onlinedejtande i åldersgruppen 18-24 från tio procent till 27 enligt amerikanska Pew Research.

– Enligt dejtingföretaget Coffee Meets Bagel är torsdagar, fredagar och lördagar den vanligaste dejtdagen. 37 procent av paren som träffas hade chattat i en vecka innan den första träffen.

– I 20 procent av fallen delar paren på notan, i 80 procent betalar mannen, enligt CMB.

45 procent kysser varandra under första träffen, enligt CMB.

– Stäng av telefonen! 75 procent av singlar uppger att de blir avtända om deras dejt svarar i telefon under träffen, uppger dejtingföretaget Match.

TEXT: Johan Frisk

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR