FAKTUM | 2016/01/19 Nyheter

Filmen Tjuvheder skildrar två kvinnors kamp i en hård värld. I en av huvudrollerna ser vi Lo Kauppi som har levt ett liv inte långt ifrån sin rollfigur. Hon har fått sin värdighet tillbaka, men sörjer att inte ha platsat på listan över Sveriges farligaste kvinnor.

Finns det någon tjuvheder i verkliga livet?
– Det tror jag. Men min personliga erfarenhet är att jag tyvärr inte hade så mycket heder när jag missbrukade, snarare tvärtom. Jag blev sviken och svek själv människor. Sa till mamma att jag skulle göra en sak och gjorde sen en annan. Men jag känner en gemenskap med utsatta människor. Kanske mest för att min pappa dog så ung av sin alkoholism. Men jag levde nog inte i den där världen tillräckligt länge för att uppleva riktig tjuvheder. Jag blev tvångsomhändertagen som 19-åring och har sen dess levt drogfritt.

Med tanke på din bakgrund, kunde du känna igen dig i rollen som du spelar?
– Kvinnan, Katja, som jag spelar är alkoholist, själv höll jag mest på med droger när jag missbrukade. Men jag blev påmind om tacksamheten jag känner för att jag tagit mig ur mitt beroende. Att jag fick den professionella hjälp jag behövde så tidigt. Utan den hade jag lika gärna kunnat vara kvar där. Det är det som är så absurt, missbruk är en sjukdom och det är så många som behöver vård men inte får det. Att samhället har gett upp och i stället sätter sjuka i fängelse. Det gör mig jävligt arg!

Är vrede en stor drivkraft?
– Nja, jag har börjat ändra mig, det kommer väl med åldern. Nu känner jag att folk har accepterat mig och på det sättet har jag fått tillbaka min värdighet. Nu är det snarare något sorts ansvar som driver mig. Jag står ändå här på land och är trygg, jag är skådespelare och regissör så jag har ett instrument att uttrycka mig med. Men jag har varit så jävla arg och det var bra, annars hade jag inte vågat göra allt jag gjort.

På nätforumet Flashback finns en lista över Sveriges 100 farligaste kvinnor. Där blandas mördare med kulturpersonligheter. Författaren och journalisten Maria Sveland ligger på första plats men du själv är inte ens med på listan. Hur känns det?
– Jag kan inte fatta det. Jag är ju den mest politiskt korrekta kulturmarxistfittan som finns! De är väl inte tillräckligt uppdaterade. Jag, Mian Lodalen och Maria Sveland har skämtat om att trycka upp tröjor där det står Sveriges farligaste kvinna. Fast jag kan ju inte ha någon nu, tyvärr. Det är helt enkelt mitt största misslyckande att inte ha hamnat på den där listan, haha.

 

TEXT: Henrik Björck Wigartz

BILD: TriArt Mediaskriv ut sidan