Nytt nummer av Faktum ute idag!

FAKTUM GRANSKAR. Dubbla doser, tredubbla doser – eller ingen dos alls av starka, beroendeframkallande eller livsavgörande mediciner. Faktum har granskat avvikelserapporter från svenska SiS-hem. Här berättar ungdomarna själva, föräldrar, läkare och psykologer om bristande rutiner, outbildad personal och inhumant bemötande av svårt sjuka tvångsintagna barn och unga.

BIANCA KRONLÖF stryker inte medhårs. Scenskolan var ett måste. Allt annat var plan B. Så hon sökte gång på gång, åkte på »förnedringsturnéer« till Malmö, Helsingfors, Luleå och Göteborg. Vid sista försöket kom hon in i Göteborg och livet förändrades. Bianca Kronlöf har sedan dess tagit ordentlig plats, och ber inte om ursäkt för det.

MÖT FAKTUMFÖRSÄLJARE Bosse i Växjö. Att sälja Faktum är social träning för honom och i dag känner han sig inte lika utanför som förr. Och nyligen fick Bosse en ny nära vän. Han heter Bonzo, är fyrbent och busig.

I FÄLT MED FÄLTARNA. De söker upp, erbjuder stöd och sängplats. De arbetar med att motivera den de hjälper att förändra sin situation. Det är ett fotarbete. Ett fältarbete. Uppsökarna i Göteborg verkar i en värld vi andra inte ser.

AKTUELLA Charlotte Gyllenhammar. Temat för filmaffischen till Göteborgs Film Festival är sociala distanser. Skaparen, Charlotte Gyllenhammar, pratar gärna om dem – men också om saknad, självdistans och operasång.

LINDA SKUGGE krönikerar om en ny tid: »Jag som i hela mitt vuxna liv inte orkat det som tillhör ett vanligt liv, resa, festa, vara uppe till midnatt, tänkte faktiskt att jag för en gång skull var värd att få ha lite skoj.«

Och missa inte när Lindengren observerar samtiden, månadens korsord och matlagning med Portionen under tian som bjuder på lasagne med BBQ-feeling.

Köp Faktum av din försäljare redan i dag, en till dig själv och en till en vän som kan behöva en gåva som gör gott!

Senaste numret

Läs tidningen digitalt

läs tidningen digitalt

instagramInstagram