Nytt nummer på gatan!

INTERVJUN. Det blev ingen skolgång, istället industriarbete, skral plånbok och en period i hemlöshet. Nätter på kolonilotten bland fåglar och möss. Och i den älskade bilen. I dag är livet betydligt bättre för Faktumförsälaren Eija Ikonen. Med pension inom räckhåll vill hon varken backa bandet eller bromsa in.

GRANSKNING. Med några knapptryckningar på mobilen kan poliser nå ett stort antal känsliga register. En app har blivit ett potent verktyg i kampen mot tung organiserad brottslighet. Men används verktyget “fel” kan enskilda poliser ställas inför rätta. Det har Helena fått erfara. Hon är polisen som tvingats gå under jorden.

MÖT FAKTUMFÖRSÄLJAREN Angelina Velkova på Orust som drömmer om att öppna ett bageri intill huset hemma i Bulgarien. För två år sedan slutade hon tigga och började sälja Faktum. Det har fått henne att må bättre och bli sedd på ett nytt sätt.

PANELEN snackar om jubileum. Monarkin fyller 500 år, Botaniska och Liseberg 100 år … Det är ett år av firande. Och vem bryr sig?

REPORTAGE: I en källare i Rågsved håller Musketörerna till. Ett återvinningsprojektet som återvinner människor. Här finns ingen nolltolerans. Alla är välkomna som de är, och en del slutar knarka med hjälp av dem som redan gjort resan tillbaka.

FAKTUM NEWS. Livsviktig beroendebuss jobbar uppsökande – för att rädda fler.

SARAH BRITZ om hur samhällsförändringar påverkar offentliga platser: “Biblioteken behöver vara tydliga med sina gränser och kroka arm med andra aktörer i samhället för att vara en trygg plats för alla.”

UTBLICK. Fotografen Kilian Reil från Nürnberg cyklade genom Pamirbergen i Tadzjikistan för sju år sedan. I bilder skildrar han de människor som bor där mot alla odds.

PÅ GÅNG Till åren kommen ser Lars Sjöberg ett värde i att lämna en berättelse efter sig och gör författardebut i kommande utgåva av Faktum Novell.

SIGNERAT av månadens krönikör Marcus Edstam, socionom och psykoterapeut, som skriver om sitt förflutna inifrån ett fängelse: “Vi kallade dem livstidare.”

MISSA INTE Mange Hellbergs klokheter, vår inkompetenta seriesnigel Eter, Faktum golar och Portionen under tian som bjuder på gottebullar med spagetti och tomatsås.

Köp på gatan eller Faktumbutiken.se