Köp nya numret idag!

THEODOR KALLIFATIDES fyller 85 och fram till nyligen trodde han att han förlorat förmågan att skriva, en gång för alla. Men författarens penna visade sig ha nio liv, och nu skriver han för Faktum Novell.

FAKTUM GRANSKAR. Vi har blivit anklagade för förtal av en Laro-klinik och sammanfattar vår granskning av missbrukarvården i Helsingborg.

MIRANDA OCH ALEXANDRA fann varandra – via en dejting-app för vänner. Allt fler kvinnor väljer och vårdar sina vänskapsrelationer.

FRÅN DÖD TILL ASKA utan ceremoni. Vi gräver ner oss i begreppet ”direktare” och varför svenskar inte har tid med döden.

MÖT FAKTUMFÖRSÄLJAREN Costina Baban i Höör. Hon vill ge sina barn och barnbarn det hon själv inte fick: en skolgång, kläder och skor. Genom att sälja Faktum kan hon spara pengar för att ordna el och vatten till familjens hus.

UTBLICK. Romer i Rumänien drabbas dubbelt av elkrisen.

FAKTUM NEWS. Hemlösa mammor går under radarn, barndomstrauma ökar risk för sjukdomar och härbärge för hemlösa kritiseras.

SARAH BRITZ om social dumpning: ”Höjda röster hörs ofta om att man inte ska fastna i ett bidragsberoende – det gäller väl i alla kommuner, inte bara de fattiga?”

PÅ GÅNG. Konstnären Theresa Traore Dahlberg står bakom årets affisch på Göteborg Film Festival.

SIGNERAT av polisen och föreläsaren Nadim Ghazale, som skriver om klimatkrisen och socioekonomisk utsatthet: ”Vilket helvete du ska brinna i kommer att baseras på vilken samhällsklass du tillhör.”

MISSA INTE. Panelens filmfest, Mange Hellbergs klokheter, vår inkompetenta seriesnigel Eter, Faktum golar och Portionen under tian som bjuder på rökig morotspizza.

Tack för att du köper Faktum - det gör skillnad för en annan människa!