Faktum möter Joakim Lamotte

FAKTUM MÖTER. Rasist. Extremist. Sanningssägare. Epiteten runt Joakim Lamotte är lika många som hans opinionsskapande inlägg. I somras satte han punkt. Färdig med hot och hat. Så vad ska han göra nu? Vi kan berätta.

REPORTAGE. Utdelning av matkassar, “sociala butiker” som säljer donerad mat billigt och matcentraler med skänkt mat är relativt nya fenomen i Sverige och allt fler köar för att få hjälp. Men blir de verkligen hjälpta? Faktum synar ett etiskt och moraliskt dilemma.

UTBLICK. Vi besöker Serbien och Cirkus Cirkoneo – en “social cirkus” och en plantskola för glädje. Här lär sig barnen att gå på lina samtidigt som de träffar nya vänner och pratar om mobbning och psykisk hälsa.

MÖT FAKTUMFÖRSÄLJAREN Silvya Torodova som jobbar i Göteborg och Falkenberg. För åtta år sedan kom hon till Sverige från Bulgarien för att plocka blåbär, började sedan tigga och upptäckte så småningom Faktum. Nu drömmer hon om ett fast jobb och att barnen ska få vara kvar i Sverige och utbilda sig.

FAKTUM NEWS. Regeringen har beslutat om en ny hemlöshetsstrategi, ett kritiserat boende i Göteborg stänger och psykisk misshandel blir ett brott.

JOAKIM LINDENGREN säger adjö till Skrubbefar efter två decennier och 241 avsnitt: “Det är både sorgligt och skönt”.

SARAH BRITZ om renovräkningar: “Man måste kunna välja att bo kvar i en fullt fungerande lägenhet utan handdukstork och en skinande ny blandare.”

PÅ GÅNG. När slutar sorgen att vara “sexig”? Författaren och poeten Hanna Rajs har skrivit romanen “Cristinaboken” om förlusten av en nära vän. För Faktum berättar hon om traumat som gått i arv, judiska sorgeperioder och varför hon inte vill “gå vidare”.

PANELEN ger oss tips och anekdoter på temat Gratis é gött.

SIGNERAT av Christer Johansson, psykiatrisjuksköterska och författare: “Kring missbruk och beroende verkar det finnas ett ösregn av åsikter”.

MISSA INTE Faktum golar (om gratis film och hårdrock på export, bland annat), Mange Hellbergs konst, Lindengrens (sista!) Ett anstötligt liv och Portionen under tian som bjuder på citronig kikärtsgryta.

Tack för att du köper Faktum - det gör skillnad för en annan människa!

Faktum finns även som e-tidning på hemlös.se och som alltid går hälften av kostnaderna till försäljarna.

Senaste numret

Läs tidningen digitalt

läs tidningen digitalt

instagramInstagram