Faktums valspecial ute!

Nytt nummer av Faktum ute - VALSPECIAL! 

Vräkta barn, trångboddhet, tiggeri, droger och beroendevård. Frågorna är tunga, liksom livet för dem de berör. Faktum har därför bett åtta partier och lika många Faktumförsäljare om viktiga svar. Att rösta är ett sätt att påverka. Och den 11 september 2022 är allas röster lika mycket värda i Sverige. Vem ska få din? 

KARTLÄGGNING. När nätterna blir sömnlösa av ångest för Faktumförsäljaren Larry Andersson blir de i alla fall inte hemlösa längre. Han har väggar att hålla sig i och sina ägodelar tryggade. För fyra år sedan fick han en egen lägenhet genom Helsingborgs satsning på Bostad först. Nu fördelas 30 miljoner till Sveriges kommuner för att använda modellen. 

REPORTAGE. Hur gör man för att bo billigt i Sverige i dag? Faktums Sandra Pandevski har gått på jakt i Göteborg och Malmö och hittat kryphål, kollektiv och smarta kakeltips. 

MÖT FAKTUMFÖRSÄLJAREN Andreas Persson i Älmhult som har sålt gatutidning i 20 år. I sommar jobbar han förhoppningsvis på Peter Pan Tivoli. Andreas drömmer om att finna kärleken igen. Hon får gärna vara intresserad av ishockey och gilla att plocka kantareller i skogen.  

SIGNERAT av Kolbjörn Guwallius: ”I takt med att otrygghet och rädsla för kriminalitet breder ut sig dras skarpa gränser rakt igenom stadsdelar.” 

FAKTUM NEWS. Kostnaderna kommer att flerdubblas när kvinnoboendet Alma i Göteborg flyttar till nya lokaler. Förhoppningen är att tryggheten ska öka när de inte längre delar hus med potentiellt våldsamma män. Men oppositionen oroar sig för minskad närvaro av väktare. 

SARAH BRITZ om Göteborgs stads årliga hemlöshetsrapport: ”De som lever under radarn finns inte med. Gömda flyktingar, papperslösa, människor som lever på gig-ekonomi med tillfälliga jobb i en inte alltid kritvit verksamhet. Personer som utnyttjas både på arbets- och bostadsmarknaden. Ensamstående mammor som är rädda för socialtjänsten och inte vågar be om hjälp. De som själva dragit sig undan.”

PÅ GÅNG. I tio år har Matilda Sjöström sjungit med Nationalteaterns Rockorkester. Hon älskar de tidlösa politiska låtarna, men känner samtidigt sorg över att de är just tidlösa. Möt sångaren i ett samtal om just musik och politik.

PANELEN diskuterar livets alla olika vägval. 

Och missa inte Mange Hellbergs konst, Lindengrens Ett anstötligt liv, Portionen under tians goda paj, Lenartos skrönika … eller månadens tips: tv-serie, sommarbok, P3-dokumentär och musik. Köp Faktum på gatan i dag, till dig själv och någon du bryr dig om! 

Glad sommar ☀

Senaste numret

Läs tidningen digitalt

läs tidningen digitalt

instagramInstagram