Nytt nummer på gatan!

PORTRÄTT. Han har nyligen klivit av teaterscenen. För en längre tid, kan man tänka, men Tomas von Brömssen, 79, vill alltid spela mer. Sommaren är kort, så snart tittar han upp ur rabatterna och blir synlig igen. Möt göteborgaren hemma i sin trädgård över ett samtal om bland annat beröm, framtid och rabarberpaj.

FAKTUM GRANSKAR. Vem ska ta hand om Lars? Han är hemlös, psykotisk och lever i ett missbruk. Trots att Lars gång på gång döms till tvångsvård skickas han ut på gatan igen. Faktum är att de mest utsatta placeras på boenden som är långt ifrån anpassade efter deras behov.

UTBLICK. Vad betyder gatutidning? Trygghet, Sammanhang. Ett jobb. En ny chans. Nykterhet. Familj. De som bäst vet vad en gatutidning betyder är självklart de som säljer den. Vi har samlat vittnesmålen från när och fjärran.

SARAH BRITZ om att hemlöshet inte är ett fritt val: Tänk om det fanns ett socialt system som ser till varje individs behov, utan krav på att hen ska passa in i socialtjänstens trånga kor-ridorer av lagparagrafer och praxis?

FAMTUMFÖRSÄJAREN Maria Enghamre, i Karlstad, om politikerdrömmarna, volontärarbetet på Röda korset och hur Faktum hjälpt när pensionen inte räckt till.

PÅ GÅNG. Vem som dansar fult eller fint har ganska lite med teknik att göra. Och bästa stället att släppa loss är ofta där det är ljust och varmt. Det tycker i alla fall den snart albumaktuella dj:n och producenten Mr. Tophat och minns en legendarisk dagsfest med Robyn.

FAKTUM NEWS. Beroendevården i Göteborg räcker inte till, det rådde det enighet om vid Stadsmissionens paneldiskussion. Trots det föreslogs inga förbättringar.

SIGNERAT av Malmöförfattaren Amanda Romare: ”Det är ciggen eller staken som gäller, sa läkaren.”

REPORTAGE. Att läsa kan få dig att må bättre. Inte bara på ett mysigt, kopp-te- på-soffan sätt utan verkligen må bättre i bemärkelsen mer empatisk, inspirerad och närvarande. Lär mer om den så kallade biblioterapin!

PANELEN snackar semester. Bland andra delar sköjaren Marcus Berggren med sig av ett sommarminne från Kroatien där han blev kidnappad, på ett bra sätt.

Och missa inte Mange Hellbergs konst, Lindengrens Ett anstötligt liv, Portionen under tians pasta med zucchinitomatsås eller Faktum golar där vi tipsar om gamla och nya favoriter.

Stötta din försäljare – köp tidningen på gatan i dag. Till dig själv och en vän. För Faktum är den perfekta midsommarpresenten

Senaste numret

Läs tidningen digitalt

läs tidningen digitalt

instagramInstagram