Möt världens äldsta bloggerska!

EXKLUSIV intervju med världens äldsta bloggare Dagny Carlsson, 109, och hennes bästa vän Kerstin Törnqvist, 89. De har festat, dansat och rest. Stått sida vid sida genom många förluster. Tillsammans minns de – och blickar framåt.

REPORTAGE. En välkänd mopedåkande Faktumförsäljare i Varberg har via en tur till psyket startat ett nytt liv i Dalsland. Här staplar Michael Bracko ved och stängslar in och bygger upp en tillvaro på en övergiven gård utanför Bengtsfors.

MISSBRUKSVÅRD. Efter 40 år läggs Stigbergsklinikens beroendeklinik ned, för att flyttas till Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Samtidigt tyngs SU av sparkrav och beslut om nedläggning av två andra beroendemottagningar. Besluten är olyckliga – det menar också politikerna som tar dem. Och läkare i upprop kallar Göteborgs missbruksvård för en skandal.

AKTUELL. En dagbok, skriven i terapeutiskt syfte, utvecklades till ett bokmanus med ett rätt så lyckligt slut. »Halva Malmö består av killar som dumpat mig« är titeln på Amanda Romares friskrivning från känslor av smuts och äckel. Och nu är hon kär igen.

SARAH BRITZ om kaoset inom missbruksvården: En opioidberoende patient i Göteborg får ungefär en tredjedel av de resurser som finns i Stockholm och Malmö

FAKTUMFÖRSÄLJAREN. Varje dag pratar Nicholae med sina söner om deras framtid, som han själv lever och jobbar för. Han vill ge dem skolgång, jobb och ett bättre liv.  

GÄSTKRÖNIKA. Faktum Novell-författaren Katarina Petersmo tänker till om dagdrömmar: ”Här kan finnas ledtrådar. Som att jag behöver luft. Fly bort från datorn och träffa en vän för en spontan promenad in i skogen.”

UTBLICK. Flavia Broffoni, grundare av miljörörelsen Extinction Rebellion i Argentina, har släppt boken »Extinción« med hårda fakta tänkt att både överväldiga och inspirera oss att göra vad vi kan för att undvika kollaps.

Och missa inte Mange Hellbergs konst-tankar om julen, Panelens diskussion om gåvor (att få eller ge), Portionen under tians recept på majsfritters med coleslaw och tortillabröd, Faktums golningar om ting vi sett, hört, läst, Lindengrens ”Ett anstötligt liv” och det ständiga korsordet. 

Njut av mörkret med Faktum i famnen
Köp av din försäljare på gatan, eller som e-tidning på hemlös.se 
Som alltid går hälften av kostnaden till försäljarna.

Senaste numret

Läs tidningen digitalt

läs tidningen digitalt

instagramInstagram