Faktum firar 20 år på gatan

BOENDE FÖR HEMLÖSA blev mordplats. Nya Tillfället skapades för att ge utsatta en ny chans. Det blev istället en farlig plats, där sjuka lever i en miljö fylld av våld, hot och vapen. Hur kunde det bli så? Faktums Sarah Britz har gått till botten med det brutala mordet på Daniel Ljunggren.

LENARTO skrönikerar om sina 20 år med Faktum: »Jag har haft ett fyrtiotal olika jobb genom åren, från butikschef i en möbel- affär till diskare på restau-rant, men inget har gått upp mot att sälja Faktum.«

LOREDANA kom till Sverige som 18-åring, i hopp om ett bättre liv, och möttes av två världar. Ett jobb som Faktumförsäljare som gav vänner och ett nytt språk, men också en hemlöshet. Möt Faktumförsäljare Loredana där hon och de tre barnen står i dag.

BAKÅTBLICK. PO-anmälan, prisregn och bästa omslagen.

FRAMÅTBLICK. Generationsboenden på landet? Exakt noll (0) hemlösa barn? Hur, var och vem som bor i Sverige om 20 år pratar vi med fyra forskare och en politisk utredare om. De är överens, staten måste styra upp skiten. Sannolikt kommer även klimatförändringar att påverka. Faktums Johan Frisk har granskat siffrorna om framtidens miljoners miljoner klimatflyktingar.

SARAH BRITZ. ”För tjugo år sedan var bilden av den hemlösa – alkoholisten på parkbänken – verklighet. Och även om hemlösheten syns på gatorna i exempelvis Malmö så är hemlöshet inte längre lika med att sova på gatan.”

FAKTUMFÖRSÄLJARNA är vårt starka lag på gatan och har alltid bidragit till tidningens innehåll med grävtips, personliga berättelser och krönikor. Utan försäljarna existerade inte heller Faktums kalender, Faktums olika events och Faktums podd, Frågebatteriet. I detta jubileumsnummer får försäljarna smaka på sina egna roliga, oberäkneliga och vassa frågor.

OCH MISSA INTE Lindengrens tidsresa, Mange Hellbergs konst om siffran 20 och Anna Wallenlind Nuvungas text om tre försäljare som inte längre finns.

Köp Faktum på gatan redan i dag, till dig själv och en vän. Ett direkt bidrag i kampen mot fattigdom och hemlöshet!

Finns även som e-tidning på hemlös.se där hälften av kostnaden, som alltid, går till försäljarna

Senaste numret

Läs tidningen digitalt

läs tidningen digitalt

instagramInstagram