Ostörd droghandel på Snapchat

Det smärtstillande läkemedlet tramadol är starkt beroendeframkallande, lätt att få tag på – och billigt. Nu söker tolvåringar hjälp mot missbruk samtidigt som langare och kriminella nätverk ostört säljer sina varor via appen Snapchat, utan att polisen kan ingripa.

Det är inte bara shopping av kläder, hämtmat och kinesiska wish-prylar som har revolutionerats av internet, sociala medier och algoritmer. 
Så även droghandeln.

Varorna finns bara några knapptryck bort på telefonen. Med lockande bilder, rea, mängdrabatt och fina recensioner liknar det vilken marknadsplats som helst. Swishbetalning funkar fint och hemkörning inom en timme går att ordna, kostar bara 100 kronor extra. 
Svårare än så är det inte för vem som helst att ta del av den narkotikabuffé som serveras på nätet. Sedan många år tillbaka har polisen varnat för drogförsäljning på darknet, internets svårförstådda, skumma och användaranonymiserande motsvarighet. Men att köpa droger via den metoden är krångligt, dyrt och relativt riskfyllt. Istället har andra, mer lokala, snabba och billiga marknadsplatser växt fram. Det kan ske på Facebook, Instagram eller i andra sociala mediekanaler. Men det är på ungdomsappen Snapchat som drogförsäljningen exploderat. 

Snapchat lanserades 2011 och har nästan lika länge varit en vital del av de flesta svenska tonåringar och barns liv på nätet. Enligt en rapport från 2018 av Internetstiftelsen använder över 90 procent av alla svenska 12 till 15-åringar och över 80 procent av alla 16 till 25-åringar Snapchat. Bland tjejer i högstadiet är det 97 procent som använder appen dagligen. 
Genom »snaps« (bilder) kan användarna chatta med varandra, lägga till vänner och publicera storys likt Instagrams händelsefunktion. Appen raderar varje chatt och bild efter mottagaren har sett meddelandet. Det gör appen säker för de inblandade att utbyta bilder, hemligheter och annat som de inte vill att andra ska se. 

Genom de rätta sökorden, med slang och ett språkbruk som förekommer inom drogvärlden, kan vem som helst hitta mängder med Snapchatkonton som säljer droger, stöldgods och andra produkter. Genom algoritmer baseras sökningen bland annat på din plats och vilka du redan är vän med, vilket gör att langarkonton nära dig prioriteras och hamnar högre upp i söklistan. När man väl har lagt till några konton rekommenderar appen också andra langare utan att den som söker ens behöver leta. 

Ordlista

Opiat: Smärtstillande medicin som utvinns ur vallmoblommor. Bland annat morfin, heroin och opium är opiater.
Syntetisk opiod: Smärtstillande medicin som aktiverar samma ämnen i hjärnan som opiater, men är inte utvunnet från vallmoblomman. Exempel på syntetiska opioder är tramadol och fentanyl.
Darknet: Ett alternativt internet där användarna är nästintill ospårbara. Känt sedan länge för handel med bitcoin och olagliga varor.
Snapchatstory: Föregångaren till Instagram Stories. Samma koncept, olika appar. Användarna publicerar bilder och text som kan ses av följare i 24 timmar.

Faktum har hittat uppemot hundra aktiva konton bara i Göteborg. I andra större svenska städer som Stockholm, Malmö och Uppsala är situationen liknande och fenomenet förekommer även på mindre orter. Det handlar om konto efter konto som försöker sticka ut bland mängden och marknadsföra sina droger på bästa sätt. Langarna publicerar lockande bilder på produkter, menyer, recensioner och extrapriser. Ibland kan till och med gratisdroger delas ut i utbyte mot att leda langarkonton till nya kunder. 
Den vanligaste varan är cannabis. Tätt följd av tramadol, en starkt smärtstillande, receptbelagd narkotikaklassad opiod i tablettform. Den säljs oftast av samma langare som säljer cannabis, vanligtvis i kombination och ibland till paketpriser. Styckvis från 25 till 50 kronor. Kartor för 300 kronor. En del säljer stora boxar med hundratals tabletter. 

Missbruk av tramadol är ett växande problem bland unga. Mini Maria, som behandlar unga upp till 21 år med drogproblem, i Malmö, Göteborg och Stockholm vittnar om en dramatisk uppgång. Från att drogen tidigare knappt syntes i deras egen statistik till dagens siffror som visar att 40 procent av besökarna någon gång testat. 
Mellan 2019 och 2020 ökade även polisens beslag av tramadol i flera städer runt om i Sverige. Göteborgspolisen ökade sina beslag med hela 200 procent. 
– Vi blev varnade av våra kollegor i Malmö men kände inte alls igen det. Det dröjde något år innan det började dyka upp här, säger Kristoffer Lindgren, behandlare och socionom på Mini Maria, Göteborg.

För fem år sedan var det ingen av Mini Marias besökare som hade tramadol som huvuddrog. 2020 är det cirka sju procent av besökarna som är primärt beroende av just det. Den största ökningen är bland tjejer och hos Mini Maria i Malmö är det i den gruppen nästan lika vanligt som cannabismissbruk. 
Det handlar om tillgången. Mängden är enorm på gatan, enligt Kristoffer Lindgren.
– Det är vanligt att de som har rökt mycket cannabis börjar använda tramadol. I kombination kan drogerna ta ut varandras negativa effekter. För den som är trött och seg av att ha rökt cannabis kan tramadol till en början ge uppiggande effekter. Den kanske gör att du klarar av att gå i skolan eller gå till jobbet. Men beroendet sätter sig snabbt och toleransen ökar. För dem som har hållit på länge funkar ingenting i vardagen, de är utmattade och mår väldigt dåligt psykiskt, säger Kristoffer Lindgren.

Tramadol är ett syntetiskt opiat, vilket innebär att den är närbesläktad med morfin och heroin, men kemiskt framtagen. Den introducerades på svenska marknaden under 1990-talet, men narkotikaklassades inte förrän 2007. Till en början marknadsfördes tramadol som ett mindre beroendeframkallande och mer säkert substitut till morfin. Verkligheten såg annorlunda ut. Det kan gå väldigt snabbt att utveckla ett beroende, i vissa fall bara ett par veckor, och risker för allvarliga krampanfall är relativt hög även i mindre doser. 
Under många år förskrevs den flitigt till dem med kortvarig och långvarig smärta. Men sedan 2012 har antalet förskrivningar gått ned på grund av att sjukvården har prioriterat en annan, snarlik opiat som kallas oxikodon. 
– De yngre åldersgrupperna som tar tramadol har ofta dålig koll och är ganska obrydda om hur beroendeframkallande och farligt det kan vara. Eftersom det är ett läkemedel tror de att det är säkert, men sanningen är att den är lätt att överdosera. När ungdomar med ett längre beroende söker sig till oss rekommenderar vi nästan alltid att de ska läggas in för avgiftning då abstinensbesvären är svåra, säger Kristoffer Lindgren.

Han berättar att tolvåringar kan komma till dem och ha använt tramadol. Till skillnad från de äldre, som nästan alltid har haft ett cannabismissbruk innan de började ta tramadol, är det vanligt att de yngre börjar med tabletter direkt. Ju yngre man är, desto större risk är det att överdosera och att utveckla ett beroende.
– De yngre klarar sällan av att sluta själva. Om det är riktigt illa mår de oftast väldigt dåligt, kan ha med bagage sedan innan och tramadolen blir en flykt undan det som är trasigt. De kan ha varit med om övergrepp, våld eller bara i allmänhet haft en snurrig uppväxt. 
– Känslan när man tar det till en början är att alla problem försvinner, allt känns väldigt skönt och lätt. Därför kan det nog vara lättare att fastna i om man redan har det tufft, säger Kristoffer Lindgren.

Men vad gör polisen? Knappt någonting alls. Robin Nilsson är gruppchef på Gatulangningsgruppen City i Göteborg och förklarar att polisen är låsta av sina egna regler.
– Langning via sociala medier är problematiskt för polismyndigheten. Vi har begränsade möjligheter och resurser. Vi får bara iaktta och inte interagera med de konton vi hittar. Så fort vi skriver till ett konto blir det brottsprovokation. För att sätta dit någon måste vi se det fysiska överlämnandet mellan köpare och säljare, säger Robin Nilsson.

Brotten som gatulangarna begår når inte upp till straffsatsen på två år som behövs för att de ska sätta in hemliga tvångsmedel, det vill säga dolda avlyssningar, exempelvis mobiltelefoner. Eftersom Snapchat raderar användarnas bilder och chattloggar är det omöjligt att få ut allt material i efterhand. Polisen kan i bästa fall se loggar över vem en misstänkt har kontaktat, men inte innehållet i meddelandet eller bilden. 
Nationella Operativa Avdelningen (NOA) i Stockholm har nyligen startat ett samarbete med Snapchat, men Robin Nilsson har aldrig varit med om att appen samarbetar med polisen på gatunivå. Han bekräftar att det är de stora kriminella gängen och nätverken som ligger bakom större delen av försäljningen och att det behövs flera olika åtgärder.
– Vi pratar om tre steg. För det första; ett bättre reglemente som underlättar för polisen att agera på internet och sociala medier. Vi behöver också få bolagen att förhålla sig till och samverka med oss. En del av ansvaret borde också ligga hos Snapchat. De är ett bolag som gör mångmiljarder i vinst, så svårt borde det inte vara att stänga ned konton.  Till sist måste vi informera vuxna. De flesta föräldrar har ingen aning om vad som sker på deras barns appar. 

Men än så länge, innan polisen har rätt att agera och tills Snapchat börjar moderera, verkar drogmarknaden kunna fortgå ostört. 

»Om jag fortsatt hade det slutat med en gravsten«

»Julia«, 19 år. Missbrukat tramadol sedan hon var 13 år, vårdas i dag för sitt missbruk.

»Det började när jag var 13 år. Jag mådde psykiskt dåligt, hade rökt en del gräs och prövat amfetamin. En kväll kom en killkompis med en karta tramadol och sa ›Testa, tram är det bästa du någonsin kommer ta i ditt liv‹. Han hade rätt. Jag blev helt fast från första gången.

Vi fick höra att det inte var så starkt och att det räcker med att bara ta det ibland.  Vilken bullshit. I början tog vi tabletter någon gång i veckan. Men sen gick det snabbt och blev varje dag. Det förändrade mig inifrån och ut. Helt plötsligt var jag en supermänniska och under ruset kunde jag stänga av allt det jobbiga. Det funkade så jävla bra, jag behövde inte vara ledsen. 

Jag vaknade med spyor, extrem huvudvärk, smärta och kramper i kroppen, tramadolen var det enda sättet för mig att ta mig upp ur sängen. När tabletterna kickade in försvann allt jobbigt. Jag blev aktiv och ville ut och träffa kompisar. Jag kunde gå tre mil i sträck utan en enda reflektion om att det var jobbigt. När jag kom hem kunde jag slappna av. Det passar liksom till allt, det är så förrädiskt.
Jag började med en 200-hundris (tablett på 200 milligram). Några dagar efter tog jag 500 och dagen efter det ännu mer. Under de värsta perioderna tog jag mellan 2 500 och 3 000 milligram om dagen. Det är helt galet att jag inte har dött – om jag tagit den dosen i början hade jag lätt överdoserat. Själv kunde jag inte se vad som hände med mig, men andra kunde. Jag är en storväxt person, men var bara skinn och ben.

När du är beroende så slutar du bry dig om hur skadligt tramadol är. I mitt kompisgäng var det en del av vardagen att någon fick ett epileptiskt anfall. Vi tyckte inte att det var konstigt, eller något som fick oss att vilja sluta. 
Till slut, efter att ha flytt från mina känslor under en längre tid, blev jag helt fucked up som människa. Jag brydde mig inte om andra, var helt empatilös och kunde göra helt sjuka grejer för att få tag i mer. Om jag fick ett erbjudande att slå ned någon för lite cash tvekade jag aldrig.

Jag hamnade på SiS-hem, men inte för mitt missbruk, utan för mitt kriminella beteende.
Det var illa, jag fick ingen direkt hjälp och mådde dåligt. Det kändes som om sjukvården inte tog tramadolmissbruket seriöst. Om jag mådde dåligt fick jag sitta isolerad, hur bra tror du det funkade? Jag var där i ett halvår och placerades sedan på olika HVB-hem. När jag kom ut hade jag inga verktyg för att hantera det jobbiga. Hamnade direkt i samma veva, med ännu mer tramadol och kriminalitet. Du stänger av allt, alla känslor och alla normala tankar. Jag var som en zombie, helt iskall.

2019 skulle jag och en kompis fixa tram. Någon av oss fick en dum idé att råna en kille på hans tablettkartor, men det gick så jävla snett. Min kompis knivade honom. Jag blev häktad för försök till mord, men friades i rätten 
Det blev mitt wake up call. Jag dömdes till kontraktsvård och bor nu på ett behandlingshem. Det känns bra, knivrånet fick mig att förstå vilket sjukt liv jag har levt. Om jag hade fortsatt hade det antingen slutat med en gravsten eller fängelse.
Jag har varit ren i sex månader nu.«

Fotnot: Personerna på bilderna har inget med de intervjuade att göra.

»Jag var konstant hög i fem månader« 

»Daniel«, 24 år. Före detta Tramadolmissbrukare som nyligen avtjänat ett fängelsestraff

»Det funkade inte hemma, det var tidigt mycket bråk och skrik. Jag flyttade till en närstående när jag var 16. Men även där strulade det, jag var inte så lätt att ha och att göra med. Det blev övernattningar på många soffor och sena nätter för min del. 
Jag började att röka cannabis tidigt. Joint efter joint, dag efter dag. Missbrukspersonligheten är rotad djupt inom mig. Senare fick jag och mina vänner upp ögonen för kokain, även där blev det mycket. Jag hängde i fel kretsar och vips så sålde jag även droger. Tjack, kokain och ecstasy. Även om det inte var storskaligt sålde jag till vänner via Snapchat under några år. Trots det gick livet okej och jag fick tag i en lägenhet. Känslan att ha något eget var oslagbar. Till slut fick jag jobb på lager och framtiden såg för ovanlighetens skull rätt ljus ut. 
Men så en dag ville några kriminella vänner att jag skulle ta hand om en stor mängd tabletter. Tusentals, hemma i min garderob. Jag hade aldrig tagit tram innan, men plötsligt hade jag tillgång till hur mycket som helst. Det tog inte lång tid innan första tabletten låg i magen. Jag gillade det. Samtidigt som det var skönt och avslappnande fick jag ett driv. Jag orkade gå till jobbet, tyckte till och med om att gå dit. 

Jag var konstant hög i fem månader. Tramadol är förrädiskt, även om jag hade tagit det länge och mycket så klarade jag av att jobba. Toleransen växer snabbt, väldigt snabbt. När jag började tog jag bara 200 milligram om dagen, i slutet var jag uppe i dagliga doser mellan 1 500 och 2 000 mg. Då är det bara en tidsfråga innan det går snett. 

Till slut hände det mig också. Det var en vanlig dag på jobbet då jag föll ihop och allt blev svart, jag fick ett krampanfall. Mina arbetskollegor stod runt mig med oroliga miner och ambulansen var på väg. Hela kroppen gjorde ont och huvudet snurrade. Det blev slutet på mitt tramadolmissbruk, anfallet var en väckarklocka och jag blev rädd för vad som kunde hända om missbruket fortsatte.Jag miste jobbet men har inte tagit en enda tablett sedan dess.
Jag fortsatte dock länge med kokainet. 
Något år senare blev jag gripen och polisen gjorde en husrannsakan i min lägenhet. De hittade en del grejer och jag fick ett fängelsestraff på några år. Det blev lite av min räddning. Även om kriminalvården inte direkt hjälpt mig så lyckades jag ändå bli ren under tiden jag satt inne. 
Nu bor jag på ett familjehem, ett slags utslussningsboende som jag har fått genom frivården. Familjen är schysst, jag har lämnat kriminaliteten och är kär i min flickvän. 
Jag mår bättre än jag gjort på väldigt länge.«

Tramadolens väg till Sverige

Under de senaste fem åren har nästan fyra miljoner tramadoltabletter tagits i beslag av tullen. Tabletterna är lagligt producerade, smugglas in i Sverige och säljs på svarta marknaden. 

Förra året konfiskerade tullen 222 646 tabletter. Cannabis är den enda drog som tas mer i beslag än tramadol. 
Men var ifrån kommer tabletterna? På bilderna på Snapchat kan man se flera olika läkemedelsmärken. De stora bolagen dominerar, bland andra Krka Pharma, Stada och Sandoz Novartis.
Men det är inte tramadol avsedda för svenska patienter som som säljs på svarta marknaden, texten på läkemedelsetiketterna visar på språk som talas i balkanländerna, forna öststaterna eller Ungern. Det är inte heller ovanligt med tabletter producerade i Indien, antingen från företagen HAB Pharma eller Signature, även kallade »röda« på gatan. De har dock stämplats som farliga och förrädiska av både polis och missbrukare eftersom labbtester har visat att de kan innehålla fentanyl, ett opiat klassad som 100 gånger starkare är morfin. 

Merparten av tabletterna smugglas från lagliga fabriker till svarta marknaden i Sverige. En väg är genom europeiska onlineapotek, på webbsidor som vem som helst kan hitta säljs tabletterna som om det vore helt lagligt. Eftersom servrarna ligger i andra länder kan inte polisen och tullen göra något annat än att försöka hitta de postpaket som importeras.
En annan väg in är genom en del forna europeiska öststater, som exempelvis Serbien och Ungern. En före detta kriminell man som tidigare var del i smugglingskedjan berättar om bilfärder till Serbien. 
– Väl där hade de kontakter med olika apotek och åkte runt och gjorde svartaffärer till dess att bilarna var fulla med tramadol. Sen åkte de tillbaka igen, svårare än så var det inte. En bekant åkte dit i tullen vid ett tillfälle, så helt säkert verkar det inte vara, säger mannen.

1. Smugglade 100 000 tabletter i en ambulans 

I juli 2018 dömdes fem män till fängelse i sex till åtta år efter att ha smugglat tramadol från Serbien till Sverige i en ambulans. Det var när patienter behövde ta sig från Balkan till Sverige som ligan tog tillfället. Genom att fylla ambulansens gömda skrån med tablettkartor utnyttjades patientresor under minst två tillfällen innan polisen, efter spaningsarbete, slog till mot en bostad i Eslöv och hittade omkring 100 000 tabletter med tramadol.

Lägenhetsinnehavaren och en 58-årig man från Landskrona dömdes för att ha organiserat smugglingen. Mannen som körde ambulansen hävdade i förhör att han inte förstod att de gömda tabletterna var narkotika, han trodde att de behövde gömmas för att slippa läkemedelstullar. 

2. Tre bröder från Borås fälldes

2019 hittade tullen ett misstänkt postpaket adresserat till en av tre nu dömda Boråsbröder. Vid en närmre titt visade det sig att paketet innehöll över 40 000 tramadoltabletter. När två av bröderna försökte hämta ut paketet greps de och vid husrannsakan hittades 475 000 tabletter av tramadol och annan narkotika.

3. Tramadol från Saudiarabien till Landvetter

I februari 2021 greps två män och en kvinna när de plockade upp en väska från bandet på Landvetter flygplats. Väskan var fullproppad med 12 000 tabletter tramadol. I förundersökningen kan man läsa att tabletterna förmodligen smugglades från ett sjukhus i Saudiarabien till Turkiet, vidare till ett hotellrum i Holland och slutligen Göteborg.