timeline_pre_loader

2004

Faktum arrangerade Fotbolls-VM för hemlösa i Göteborg. Spelen avhölls på Götaplatsen mitt i city och blev en stor publiksuccé. Tyvärr drog Faktum på sig mycket större kostnader än tänkt och hamnade i ekonomiskt obestånd. Vid en stödgala inbjöds göteborgarna att rädda gatutidningsidén – och det gjorde de: Faktum lyckades överleva. Numera arrangerar vi inga VM, men samarbetar nära organisationen Gatans lag som driver det svenska fotbollslandslaget för hemlösa och andra i socialt utanförskap.

2006

Faktum tilldelades, tillsammans med systertidningarna Situation Sthlm i huvudstaden och Aluma i Malmö, Publicistklubbens stora pris. Samma år blev Malin Klingchefredaktör efter Per Adolfsson. 

2007

Faktum avslöjade att kommunala bostadsbolag samarbetar med Säpo för att kartlägga hyresgäster. Från och med detta år blev Faktums verksamhet öppen för alla i socialt utanförskap. Detta sedan en del Faktumförsäljare fått bostad, men fortfarande stod långt från arbetsmarknaden, och sedan allt fler så kallade hemlösa EU-medborgare kommit hit från de nyare medlemsländerna på Balkan.

2008

Det stormade kring Faktum efter att vi i tidningen publicerat namn på socialsekreterare vars beslut vi granskat. 

. . .

2010

Faktum avslöjade i en serie reportage kopplingar mellan behandlingshemmet Västkustfamiljen och mc-gänget Hells Angels. Avslöjandet ledde till att både Socialstyrelsen och kriminalvården inledde utredningar av verksamheten och flera kommuner stoppade sina placeringar hos Västkustfamiljen. Faktum belönades med en Guldspade för Anna Wallenlind-Nuvungas granskning. Vi inledde dessutom ett arbete för att hitta kärnan i Faktums egen verksamhet och renodla den.

Share