FAKTUM | 2018/09/04 Nyheter

Foto: Julia Sixtensson & Matilda WarmeFaktum ställer fem frågor om Statementfestivalen till den del av redaktionen som hade möjlighet att bevaka denna mansfria fest: reporter Sandra Pandevski. Du sög in atmosfären och poddade med spännande gäster i dagarna två. Vilken är den dominerande känslan hos dig efter denna första historiska festival?
– Kärlek. Jag har fortfarande inte riktigt smält upplevelsen, men kärlek och värme är vad som fortfarande bubblar i mig. 

Varför är Statement rätt festival för en verksamhet som Faktum att närvara på?
– För Faktum är det alltid bra att synas där det ”händer”. Tidigare har vi till exempel varit på Way Out West, Malmöfestivalen och West Pride. Vi behöver alltid prata och belysa frågor om utanförskap och hemlöshet. Det finns ingen rätt eller fel plats för det.  

Vad överraskade dig mest de här dagarna?
– Insikten om hur befriande det är att vara utan den manliga blicken och sökandet efter dess bekräftelse. Men också hur trygg och varm känsla det var att befinna sig på området. Inga bråk, inget knuffande eller tafsande. 

Vad kan göras bättre ett annat år?
– Vissa akter blev snabbt fulla och många kunde inte se eller höra sina favoriter. Självklart kan det vara svårt att veta innan, men man hade ändå kunnat räkna ut att namn som Nour El Refai och Maxida Märak skulle dra stor publik.   

Vad hoppas du nu? Att Statement kommer tillbaka nästa år, eller att Statement inte behövs nästa år?
– För alla de kvinnor, icke-binära och transpersoner som inte var där i år hoppas jag att Statement händer igen. Eftersom att jag tycker att fler ska få chansen uppleva det som hände i helgen. Samtidigt vill jag inte att Statement ska behövas, men jag tror inte att vi är där redan nästa år. 

Här kan du lyssna på samtalen Sandra hade i Faktums poddbur:

Faktumförsäljare Mioara Som

Artisten Frida Hyvönen

Artisten Frida Hyvönen och reporter Sandra Pandevski.

 

Faktumförsäljare Mioara och reporter Sandra Pandevski.

TEXT: Malin Clausson

BILD: Annika Berglund/ Amanda Ljungdahl, Julia Sixtensson & Matilda Warmeskriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR