FAKTUM | 2012/01/24 Reportage

Mikael Wiehe, Stina Göransson

Mikael Wiehe

Du har kallat Triangeln ”Världens Centrum”?
– Jag bor ju här. Jorden är ju rund eller hur? Så jag kan ju sätta centrum lite var jag vill.

 

Är det inte rätt oproggigt att omge sig med en massa musiker?

– Varför skulle det vara det? Dessutom omger jag mig inte med en massa musiker. Runt Möllan, som visserligen ligger ett stenkast bort, är det nog mer kulturfolk och studenter. På min sida av Södra Förstadsgatan är det mer den gamla skolans skötsamma arbetarklass. Det är inte som Södermalm, mina grannar är faktiskt riktiga arbetare allihop.

 

Men Södra Innerstaden är ändå det område i Malmö med flest musiker och kulturfolk…

– Kanske för att många med knappa resurser och förhoppningar om en bättre värld samlas här. Det blir ju ett ständigt samtal om alternativ till det rådande som jag tror gynnar kreativiteten enormt mycket.

Varför är det så mycket gycklare och didgeridooer (ett uråldrigt australiensiskt blåsinstrument) runt Möllan?

– Är det? Det har jag inte märkt så mycket av. Men det beror nog på ungdomsarbetslösheten i så fall. Kan man inte bli tandläkare får man bli gatumusiker.

 

Mikael Wiehe har under hösten setts tolka bland andra Timbuktu, Lena Philipsson och E-type i Så mycket bättre på TV4. I början av nästa år påbörjar han en tre månader lång Skandinavien-turné med Mikael Wiehe trio.

 

Stina Göransson

Majorna– hälften barnvagnar och hälften hippies.
Är det verkligen optimalt för att skapa musik?

– Tydligen. Hela stadsdelen är ju full av studior och replokaler.

 

Majorna är överrepresenterat i både STIM- och självmordsstatistiken. Kan det finnas något samband?

– Tyvärr kanske det ligger något i klyschan om den ”känsliga konstnärssjälen”. Majorna är ju överrepresenterat i drog- och alkoholstatistiken också. Det är mer av allt här. Utom invandrare, det är dessvärre en sjukt segregerad stadsdel.

 

Varför bor du i Majorna?

– Närheten till olika studior spelar helt klart in. Men dessutom går det fortfarande att leva billigt här. I mitt hus delar alla på en dusch i källaren och hyran är därefter.

 

Så du lever själv upp till myten om den lidande konstnären?

– Jag bor nog snarare billigt av praktiska skäl. Jag kan tacka nej till grejer som jag inte tror på och lägga flera månader på saker som inte genererar en enda krona. Lever man billigt finns det utrymme att misslyckas, och utrymme att vara kreativ.

 

Vad är grejen med Mariaplan? En korvkiosk och en
spårvagnshållplats?

– Det är ju allt man behöver! Nästan. Om man som jag, och många andra artister i Majorna, turnerar mycket är det skönt att få komma in i småstadslunket när man är hemma. På Mariaplan är det svårt att bli stressad.

 

Stina “Mästerkatten” Göransson är en av medlemmarna i dancehallgruppen Serengeti. Under 2011 har de turnerat flitigt och bland annat uppträtt i Jamaica, i Johannesburg och givetvis– på Mariaplan. Stina är även engagerad i musik- och jämställdhetsprojektet Popkollo.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan


RELATERADE ARTIKLAR
TAGGAR