FAKTUM | 2013/10/01 Reportage

emmaknyckare
Jag jobbar på Sveriges Radio i Malmö.
 I Sveriges Radios handbok (som alla vi med diffusa projektanställningar får) står det att SR aktivt ska verka för mångfald, jämställdhet och spegla hela samhället. Programledare uppmuntras till att följa och läsa handboken, men själva företaget är mindre noga med att läsa den som godnattsaga.

Jag är sämst på att löneförhandla. Källa: Har testat två gånger.
 Första gången sa jag att jag behöver mer lön för att jag ”behöver köpa fler tevespel”. Det funkade (CHOCKERANDE nog) inte.

Min andra löneförhandling, när jag skulle göra mitt andra år på P3:s morgonprogram testade jag någonting annat. Nämligen att begära lika mycket lön som min manliga kollega. Det fick jag (EJ SÅ CHOCKERANDE) inte.
Så jag jobbade för flera tusen mindre trots att jag gjorde exakt samma jobb som min manliga kollega (samt hade ensamt ansvar för allt humorinnehåll)
Under året har P3 Malmö gjort flera nyanställningar *projektanställningsstyle* där man följt de patriarkala lönetraditionerna. Oerfarna manliga researchers som fått bättre betalt än kvinnliga programledare är bara ett exempel.
Vi är alltså redan så hårt THE GAMEADE av våra arbetsgivare att vi inte ens hinner märka att även kvinnliga chefer premierar män, precis som män alltid premierat män.

Jag älskar också killar jättemycket. Till och med jättejättejättemycket. 
Men vet ni vad jag älskar mer? PENGAR (skoja). Mest älskar jag killar.
 Men även en killälskare behöver en paus från att älska killar ibland. Och en bra stund att ta den pausen är på jobbet.
För Sveriges Radio skall ju spegla hela samhället.
 Och i ETT avseende lyckas SR verkligen med det. Nämligen när det kommer till ruttna avtal, osäkra anställningar och ojämlika löner. 
Skillnaden är bara att public service-radions utnyttjande av bland annat LAS sponsras av era licenspengar som ni flitigt betalar in till radiotjänst var tredje månad.

Så om de fina handböckerna som våra chefer skriver är för tunga att läsa innan läggdags, föreslår jag att de väljer lättare lektyr. Varför inte börja med en pekbok i praktisk feminism och sen hoppas på det bästa.

Min bransch verkar inte vara mycket bättre än porrbranschen.
 Playboygrundaren Hugh Hefner verkar köra samma stil som min nuvarande arbetsgivare. Det vill säga verkligen ta det här med kvotering på allvar och faktiskt ”anställa” kvinnor… Men gärna för en lite billigare peng.

Emma Knyckare är komiker och programledare för satirprogrammet Tanke­smedjan i P3.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan