FAKTUM | 2014/03/06 Reportage

Svenska Spel vill få bukt med spelmissbruket, men satsar samtidigt på nya försäljningskanaler för att hålla jämna steg med konkurrenterna. Spelmarknaden blir en allt farligare plats. Faktum har träffat Jimmy som spelade bort tio år av sitt liv och Trissmiljonären Luna som aldrig mer tänker köpa en lott.

Han hade tippat 3-0 till Frankrike. Pengar som i sällskap­et ansågs som förlorade. Laget mötte regerande världsmästarna Brasilien och året var 1998. Det var dags för avspark i VM-finalen i fotboll. Hemma i soffan i Göteborg satt 16-årige Jimmy Nilsson med sin mamma och hennes arbetskamrater.
För första gången i sitt liv hade han ­satsat pengar på en match.
– När Frankrike vann var det som att jag hade tagit min första sil. Den kicken jag fick var det som jag sökte om och om igen sedan, men det var såklart svårt att veta då, säger han.
Vinsten var bara 800 kronor, men blev början på en tillvaro som roterade kring spel. Han hade kommit på ett sätt att bli rik, nu skulle han aldrig mer behöva bry sig om jobb.
– Jag var helt övertygad om det, säger han.
Tio år senare hade Jimmy spelat bort tre miljoner.
Pengar som delvis hamnat hos Svenska Spel, det marknadsledande bolag som drar in omkring fem miljarder per år på svenskarnas spelande. Industrin står i full blom och på den svenska reglerade marknaden armbågar sig flera utländska ­bolag utan tillstånd in via nätet. Det handlar om livebetting och sportspel, snabba insatser och höga vinster ständigt tillgängliga bara ett knapptryck bort.

Spelberoendet ökar
Och Svenska Spel vill inte vara sämre. Trots att man som statligt bolag har ett uppdrag att hjälpa folk att spela med måtta, har man inte tvekat att ge sig in i de nya försäljningskanalerna. I dag finns de flesta av spelen både på nätet och i mobilen, till och med en vanlig Trisslott går att skrapa på telefonen. Oroande, tyckte Riksrevisionen som 2012 konstaterade att Svenska Spel inte gör tillräckligt för att motverka spelberoendet, som ökar i vissa grupper.
Men nu ska man bli bättre på spelansvar, meddelade bolaget i november. Till sommaren kommer man att kräva ett spelkort för samtliga spel utom skraplotter. Allt spel ska registreras. Dels för att Svenska Spel ska kunna upptäcka problemspelare och hålla åldersgränserna, men också för att kunderna själva ska kunna stänga av sig.
– Det är dags att sätta ned foten, menade bolagets vd, Lennart Käll.

Men frågan är hur tungt foten väger. Det finns inget starkt vetenskapligt stöd för att så kallade spelansvarsåtgärder ­hjälper för problemspelare.
I Göteborg regnar mellandagarna bort. Jag träffar Jimmy Nilsson några dagar efter jul och 2014 närmar sig. I år fyller han 32, och kan pricka av sitt fjärde år som spelfri i vuxen ålder. För honom blev spel snabbt ett beroende och det ensamma jobbet som lastbilschaufför gav mycket tid till att fundera på odds och hur han skulle vinna tillbaka förlorade pengar. Hela dygnet handlade om spel.
– Jag var på kasinot sent på kvällarna och gick hem eftersom jag inte hade några pengar kvar till bussen. Jag sov inte och åt inte annat än nudlar, den där sista tjugan som borde gått till mat kunde ju vara den jag vann på, säger han.

Jimmy Nilsson jobbar som rådgivare för Spelberoendes förening i Göteborg. I slutet av december förra året betalade han av det sista på sina spelskulder och är, för första gången i sitt vuxna liv, skuldfri.

Mot bergväggen
På gatan utanför är tobaksaffärer och matbutiker tapetserade med julens spelreklam. En av de jobbigaste perioderna på året för många spelmissbrukare, men för Svenska Spel kommer julen med pengar under granen. Trisslotterna, en av bolagets populäraste produkter, har till exempel sin försäljningstopp under det sista kvartalet. En spelform som även säljer för ­miljoner även på nätet och i mobilen.
Jimmy har spelat på det mesta, men i dag tycker han att marknaden blivit hårdare, med aggressiv marknadsföring samtidigt som spelen finns överallt.
– Nu när det finns på nätet blir det en annan sak, man kan bara trycka och trycka. Reklamen är ju så påtaglig för den handlar om drömmar, att man ska kunna förändra sitt liv genom att skrapa Triss. Då är det mer än bara underhållning, säger han.
För honom drev drömmen om att bli rik i stället ner honom i djupa svackor med förluster, farliga lån och återbetalningar.
– Till slut ville jag bara köra in i en bergvägg, berättar han.

Vi har en vinnare

2012 tjänade Svenska Spel över en och en halv miljard på Trissförsäljning. Var femte vanlig Trisslott ger vinst och majoriteten av vinsterna ligger på 60 eller 30 kronor. Men de riktiga storvinsterna är ovanliga: att vinna sexsiffrigt är bokstavligt talat en på miljonen. Trots det lyckas bolaget hålla drömmarna om pengar vid liv. På hemsidan läser jag om nyblivna miljonärer som ler in i kameran och fastnar vid 23-åriga Luna Trulsson.
För henne var lottköpet en engångsföreteelse, berättar hon när vi sitter vid hennes köksbord några veckor senare.
– Jag var på väg hem från jobbet i Helsingborg och det var mitt i studenttiden. Jag var väldigt irriterad på alla runtom kring mig och behövde fokusera på något annat, så jag köpte en Dubbeltriss. Jag kunde verkligen inte tro att det var sant när jag skrapade fram tre klöver, säger hon.
Många Trissköpare har nog fantiserat om att vinna de pengar som Luna skrapade fram i tevesoffan: 15 000 kronor i månaden i tio år (Totalt 1,8 miljoner skattefritt). Hon bor ensam med sjuåriga dottern Louise, och inkomsten från jobbet på ett callcenter tillåter inga utsvävningar. Men hon håller hårt i vinstpengarna.
– Det finns inte i min värld att lyxa loss och typ åka till Thailand. Vinsten känns som en säkerhet, utan de här pengarna hade jag haft svårt att gå runt ekonomiskt som ensamstående förälder.

23-åriga Luna Trulson brukar inte köpa lotter men köpte en Dubbeltriss som en engångsföreteelse. Hon vann 15 000 kronor i månaden i tio år, spela kommer hon dock inte göra igen. Som ensamstående mamma kommer pengarna väl till pass och hon har öppnat ett sparkonto åt dottern.

”Billigt med lotter”
I stället har hon satsat på ett sparkonto åt dottern. Själv vill hon ta körkort och då och då sticker hon åt sin syster ett bidrag till dyr kurslitteratur. Spela kommer hon inte att göra igen.
– Nej, jag känner inget behov av det. Men jag kan förstå att många ändå håller på med det, människor tänker att med pengar kan jag få det lite bättre. Det är billigt med lotter och det känns som att det finns en sannolikhet att man ska vinna, fast det är få som gör det, säger hon.
Och om alla resonerade som Luna, skulle Svenska Spel förmodligen tjäna betydligt mindre på drömmen om pengar.
I dag har ungefär två procent av Sveriges befolkning spelproblem. Särskilt mycket har det vuxit bland äldre kvinnor och unga killar under det senaste decenniet: nästan var tionde man i åldern 18-24 har spelproblem, rapporterar Folkhälsomyndigheten.
Där jobbar utredaren Jessika Svensson och hon ser en allt farligare spelmarknad ta form.
– De som spelar i dag är mer riskutsatta än för tio år sedan, vilket delvis beror på att spelen är mer potenta och har högre tillgänglighet, säger hon.
Hon kommer med intresse att följa införandet av spelkortskrav, men ser risker.
– Det saknas kunskap och forskning kring hur spelansvarsåtgärder påverkar problemspelare. Spelare med ett destruktivt beteende som stänger av sig hos Svenska Spel kan ju bara gå någon annanstans, det registrerar inte spelkortet.

Dubbelt uppdrag

Men det är svårt att påverka, menar Johan Söderkvist, pressinformatör på Svenska Spel.
– Ja den risken finns så klart, det kan vi inte ta ansvar för att man gör. Men det där är också en fråga om spelpolitik, vi har ju ett antal reglerade bolag som har tillstånd att verka här, sen har vi ju 100-150 bolag utan tillstånd som vänder sig till svenska kunder på nätet.
Spelkortet är en av de största satsningarna som Svenska Spel gjort när det gäller spelansvarsåtgärder. Men uppdraget är tudelat, samtidigt som man ska jobba för ett ansvarsfullt spelande vill man också ta igen förlorade marknadsandelar. Att bolaget ökar tillgängligheten på nätet är inte särskilt problematiskt enligt spelansvarschefen, Zenita Strandänger.
– Man måste ha det som är attraktivt, det är vad spelarna vill ha. Visst kan det hända att vi lockar nya kunder som inte spelat tidigare, men jag hoppas att man väljer oss för att det är tryggt och säkert, säger hon.

Det finns få studier som visar vad spelansvarsåtgärder har för effekt, hur kan ni veta att de skyddar problemspelare?
– Vi skulle kunna gå och vänta på den forskningen, men det handlar också om att vi måste testa oss fram. Vi har gjort undersökningar på hur kunden upplever vårt verktyg PlayScan och de som använder det uppger att de har bättre kontroll.
Och spelansvaret kostar. Varje år, uppger Svenska Spel, att de tappar stora summor på grund av olika åtgärder. Men trots att det saknas omfattande studier på hur spelansvaret faktiskt hjälper, lägger man inte mer än fem miljoner om året på forskning kring spelproblem. Det kan jämföras med marknadsföringsbudgeten som ett genomsnittligt år kan landa på omkring 340 miljoner.
– Vi är stolta för att avsätta de pengarna på spelberoende. Jag kan också tycka att vi kunde lasta in ännu mer, men för oss handlar det om att göra avvägningar, vilka forskningsprojekt kan vi ha nytta av. Man kan även argumentera för att pengarna borde komma från statligt håll utan att ta omvägen via spelbolagen, säger Johan Söderkvist.

Trillade dit igen

Men varför frågar de inte oss oftare? Det undrar Jimmy Nilsson när vi diskuterar det nya spelkortet. Själv hade han under sin missbruksperiod uppehåll under ett år och fick hjälp på Spelberoendes förening i Göteborg. Sedan trillade han dit igen.
– Kortet hjälper nog inte så mycket i dagsläget, eftersom man tillåter så många bolag att härja fritt i Sverige. Visst är det bra, men man borde göra mer. Kanske ha låga maxbelopp och budgetar och sedan sätta helt stopp när man gjort slut på dem, säger han.
När allt rasade för andra gången bestämde sig Jimmy för att gå tillbaka till föreningen, där han nu jobbar som rådgivare sedan ett år tillbaka. Och lagom till det nya året började en ny period i livet.
– Den 23 december betalade jag av det sista på spelskulderna. Nu i januari är jag skuldfri för första gången sedan jag var 16 år gammal. Jag känner mig ganska kluven inför det, jag känner ju inte ens den personen, säger han.

Spelansvar och spelkortet
I Svenska Spels uppdrag ingår förutom att tillhandahålla spel, även ett spelansvar. Det finns flera olika verktyg som ska hjälpa till måttfullhet, till exempel PlayScan och veckobudgetar på nätet. Spelkortet som införs till sommaren, har tidigare funnits för onlinespel men blir nu obligatoriskt även i butiker. Tanken är att kunna hålla bättre koll på åldersgränser, identifiera problemspelare och minska problem med uppgjorda matcher. Spelaren kan frivilligt välja att spärra sitt kort och blir då avstängd hos Svenska Spel.

Källa: Svenska Spel och Riksrevisionen


Hjälp för spelberoende

Det finns ett antal stödföreningar för spelberoende. Spelberoendes riksförbund finns i både Göteborg och Malmö och står öppen för besök och telefonsamtal. Båda föreningarna erbjuder informationssamtal med rådgivare och öppna möten varje vecka. För den som behöver vård och behandling ser det olika ut beroende på var i landet man bor, en kontakt med öppenvården kan vara ett första steg.


Spelberoendes Riksförbund Göteborg: 031- 704 14 41
Spelberoendes Riksförbund Malmö: 040 – 211 081

TEXT: Karin Eurenius

BILD: Mario Prhat och Linus Höökskriv ut sidan