FAKTUM | 2011/05/25 Reportage

Petter Stenqvist

Petter Stenqvist är också känd som Pstq. Han gör musik med gruppen Mobbade Barn Med Automatvapen. Dessutom är han författare och någon sorts konstnär.

Har ni inte börjat stressa än så är det hög tid att ni börjar göra det nu. Hur många vårtecken tänker ni egentligen låta gå er obemärkta förbi innan paniken hugger tänderna i er? Slottsskogens årliga bajslukt har kommit och gått och ni har inte ens suttit på gräsmattorna stanken härstammar från ännu. Detta är fullkomligt oacceptabelt.
Jag är medveten om att vintern är en sällsynt svår årstid att bli av med. Krampartat håller den kvar greppet långt efter den sedan länge borde varit död, bara för att plötsligt återvända från graven och ge oss iskyla i maj. Våren är en bräcklig liten blomma, men i slutändan växer den sig alltid stöddig nog att förvandlas till sommar.
Som det ser ut nu verkar den äntligen ha samlat styrka nog att jaga vintern på flykten.

Veckor har passerat sen de första solsökande uteserveringsgästerna sågs smutta på sina kaffekoppar med likblåa läppar och stelfrusna, baconfärgade fingrar. De modigaste frihetskämparna bland oss har i flera dagar trotsat långbyxornas tyranni och blottat sina pärlemorskimrande smalben på barrikaderna. Måsarna har börjat upprätta sitt herravälde i luften, beredda att håna vår irritation från hustaken nätterna igenom. Parkerna har absorberat allt hundgödsel som legat fruset över vintern och just börjat brista ut i grönt. Både socialister och chalmerister har tågat genom staden. Snart bestiger studenterna sina lastbilsflak, och vid det laget börjar det brinna i knutarna. Har ni inte planerat och synkroniserat era semestrar in i minsta detalj ännu så tycker jag inte det verkar som ni tar vad som komma skall på allvar.

Sommaren är uppenbarligen i antågande. Nu duger ingen passivitet. Visa er övermodiga. Bege er ut i på tok för lite kläder. Ångra sig kan man göra när man ligger hemma förkyld. Tiden är kommen att somna med fönstret öppet och vakna med näsan täppt. Man kan inte ligga på latsidan om man vill få något uträttat. Det börjar bli bråttom mina damer och herrar.
Hets, hets, hets.

Emils lillasyster har börjat sjunga sin visa, och när hon startar på sista versen gör sommaren det snart också. Det finns inte hur mycket tid som helst att bli myggbiten och getingstucken på. Hur hade ni tänkt hinna löpa gatlopp bland boreliafästingar om ni inte lagt er i startgroparna ännu? Det är mycket som måste hinnas med på vår tvåmånaderssommar.
Flaskor och burkar bär inte sig själva från Systembolag till park, tömmer sig och lägger sig i gräset. Någon måste vara dem behjälpliga. Det finns gott om plikter att fullgöra. Vi måste hinna fylla stekheta bussar och spårvagnar med överhettad, klibbig mänsklighet och tillsammans balansera på tålamodets rand. Vi måste vallfärda mot trånga badplatser och störa varandra med närhet och högljudd musik. Vi måste oaktsamt simma in i brännmaneter. Vi måste besviket räkna varenda timme som regnar bort. Vi måste bege oss ut på öar och mot glesbygden. Vi måste driva de bofasta, var de än finns, till vansinnets gräns.
Stress, stress, stress.

Grillar ska tändas och kött ska förkolnas. Gräsmattor ska klippas och vattnas tills förbud utfärdas. Barn och vuxna ska få vätskebrist och solsting på löpande band. Nätterna ska vara långa plågsamma påminnelser om att man borde använt högre solskyddsfaktor. Dagar ska ägnas åt att fundera på om det där födelsemärket inte har växt sen sist.
Tiden inomhus ska spenderas med en överväldigande ångest över att inte vara utomhus, även om det regnar. När de ofrånkomliga regnen kommer ska vi sitta böjda över datorer, korsord och sällskapsspel. I rent självförsvar ska vi föra en kamp för att förhindra att diverse barn blir uttråkade. Vi ska underhålla besökare likväl som oss själva. Här finns ingen tid för avslappning.
Bråttom, bråttom, bråttom.
Resmål måste nås. Släkt och vänner måste besökas. Jobb måste gås till och arbeten måste utföras. Tider måste passas även om det är mitt i sommaren. De korta stunderna av ledighet måste utnyttjas aggressivt.
När kampen mot klockan har börjat är sysslolösheten en dödssynd. Snart är sommaren slut och då kommer ni bittert ångra er lättja.

TEXT:

BILD: skriv ut sidan