FAKTUM | 2010/09/07 Reportage

Inför riksdagsvalet blickar vi tillbaka på en mandatperiod där sociala medier slog igenom inom politiken. Beundrande spanade man över Atlanten och försökte inlemma Barack Obamas nätframgångar i sina egna politiska gärningar. Resultatet? Sociala medier vs svenska politiker: 6-0.
Peter Pedersen och evighetsmaskinen

Hösten 2007 håller riksdagen en utfrågning om energiteknik. En ivrig Peter Pedersen (V) passar på att föra fram en lösning på hela energiproblemet:
»En fråga alltså tekniskt, vi som är så gamla så att vi har cyklat med en dynamo som får fram lyse omedelbart, kan man inte tänka sig ett litet batteri… Om man kör i 90 kilometer så har man ganska mycket luftmotstånd – kan man inte driva någon typ av minisnurra på bilen som laddar upp batteriet? /../ Ska det här verkligen vara så svårt teknisk – ett batteri som både kan laddas upp och föra över så att man inte måste ladda det?«
Vad Peter Pedersen snackar om är alltså att lösa energikrisen med en evighetsmaskin. Snart sprids videoklipp från utfrågningen på youtube och skadeglada kommentarer dröser in från höger och vänster.
Riktigt besvärligt blir det dock först när en ny användare registrerar sig för att ihärdigt försvara Peter Pedersen. Det dröjer inte länge innan de flesta är övertygade om att denna användare i själva verket är Peter Pedersen själv.
Se klippet

Annika Qarlsson analyserar valnederlag

I juni 2009 har valet till europaparlamentet summerats. Flera av riksdagspartierna har backat medan Piratpartiet tjongat till med över sju procent av rösterna. Centerpartisten Annika Qarlsson bestämmer sig för att analysera det inträffade på sin blogg.
»Många ha senaste veckan försökt ge svaren på varför det gick som det gick i EP-valet. Tänker inte bidra med någon lång utläggning på vad jag tror. Däremot så finns en tanke och en reflektion kopplat till Piratpartiets framgång med många unga män som lagt sin röst på dom för att värna den personliga integriteten. Tänker på statistiken som kom härom dagen som visar att det är ofattbart många unga kvinnor som våldtas av unga män som de känner lite grann eller lite mer. Och jag får inte ihop det – tycker unga män att integritet är viktig eller tycker de inte det???«
Snart är internetdrevet igång och efter ett misslyckat förtydligande får Annika Qarlsson två dagar senare göra en panikartad pudel:
»Jädrigt klantigt att skriva så att många uppfattar det som att jag anklagar dom för att vara våldtäktsmän. Fel av mig! Helfel av mig!!!«
Läs inlägget

Pressekreteraren och arbetslinjen

Januari 2010 bajsar någon i Edvard Unsgaards trappuppgång. De påföljande händelserna får honom att känna att det är ett perfekt tillfälle att använda Facebook för att tydligt beskriva vinsterna med regeringens politik.
»[Jag] tycker invandrare och invandrarföretagare är otroliga. Någon idiot hade i natt gjort det lite större behovet i vårt trapphus. Jag ringde vårt städbolag som drivs av invandrare som på en halvtimme skickade över en ryska som städade och sanerade trappen. Det är arbetslinjen det, att på en halvtimme en söndag få fram en duktig städerska som gör ett fantastiskt jobb.«
Snart hade inlägget twittrats ut av en journalist under rubriken »Reinfeldts pressekreterare Edvard Unsgaard definierar arbetslinjen: ›invandrare‹ som torkar bajs på söndagskvällen.«
Dagen därpå ligger händelsen på Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladets förstasidor. Edvard Unsgaard känner sig snart manad att förtydliga sig på sin Facebook:
»För att undvika missförstånd: Jag tycker att det är helt fantastiskt att få ett jobb gjort så snabbt, oavsett vem som gjorde det. Det var det jag menade med arbetslinjen. Tydligen finns det de som tolkat det jag skrev som att invandrare bara ska torka bajs. Inget kan vara mer fel.«
Senare under våren meddelas att Edvard Unsgaard lämnar sitt jobb hos statsministern för att istället bli politiskt sakkunnig hos migrationsminister Tobias Billström. Om bytet av jobb har något samband med bajsstädningen är inte känt.
Läs inlägget

Niklas Wykman och Ship to Gaza

Den 31 maj bordas hjälpsändningen Ship to Gaza av den Israeliska armén. Moderata ungdomsförbundet ordförande, Niklas Wykman, känner att det är läge att utnyttja de sociala medierna för att snabbt kommentera det inträffade. Resultatet blir en överraskande nöjd kommentar på Facebook:
»Bra att Hamas nu inte får det besök de hade förväntat sig. /../ Ship to Gaza är nyttiga idioter, terrorister och ideologiskt drivna israelutrotare«.
Snart översvämmas Niklas Wykmans Facebook av kritik och hans kommentar blir en nyhet i bland annat Aftonbladet.
När det sedan står klart att såväl den svenska regeringen som i princip hela övriga världen varken står på Israels eller Niklas Wykmans sida i fråga om bordningen blir det dags att lite smidigt byta bort sin inställning mot en sprillans ny. Denna gång genom ett officiellt uttalande på Muf:s hemsida:
»Som engagerad för fred och frihet för alla människor är det som nu hänt i Gaza och Israel tragiskt och djupt beklagligt. /../ Det som har hänt på båtarna måste utredas och de ansvariga måste ta konsekvenserna av en sådan utredning.«
Och när inte detta räcker för att stoppa vågen av kritik kommer ännu ett svettigt inlägg på temat schizofreni: »Så att det är klart för alla: Som vän till Israel är jag mycket besviken på Israels agerande vid aktionen mot Ship to Gaza./../«

Läs twitter-inlägget

Marie Granlund och kepsar bak-och-fram

I mars 2008 lägger den borgerliga regeringen fram ett förslag som går ut på att skrota det individuella gymnasieprogrammet. I stället ska man låta elever som saknar godkänt betyg i kärnämnena gå kvar ett år extra i grundskolan. Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson Marie Granlund kritiserar förslaget i Sveriges Radio och slänger in en överraskande bisats om klädattribut i sitt resonemang:
»Man ser de här [eleverna], många gånger pojkar med kepsen bakochfram, och vi tror inte att det är bra att man går med elever som är yngre, att man är kvar i den miljön.«
Snabbt finns en länk till radioinslaget med Marie Granlund upplagt på ett av Sveriges största forum där man undrar vad hon egentligen när för syn på elever som misslyckas med sina studier.
Lyssna på inslaget

Minister snackar tidelag

Februari 2007 debatterar riksdagen frågan om man ska införa hårdare lagstiftning för sexuella övergrepp på djur. Jordbruksminister Eskil Erlandsson (C) bestämmer sig för att gå upp i talarstolen och problematisera frågan:
»Är det, och ska det vara… lagligt att… på ett kön… stryka på något som för exempelvis en hund… smakar eller luktar gott… för att låta denna hund… slicka av det som är påstruket på könet… Ska det vara tillåtet att smeka en tik på spenarna av kärlek… eller ska det räknas som ett sexuellt nyttjande av djur?«
Ett klipp från debatten hamnar snart på nätet där det idag har visats nästan 160 000 gånger under rubriken »Jordbruksministern säger för mycket«.
Se klippet på: http://url.faktum.se/pqwri

TEXT:

BILD: skriv ut sidan